• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zarobki mechaników

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
496
Miasto
Wołomin
Pracuje u siebie i srednio mi wychodzi koło 4 tys na czysto.

Krzysztof17

SuperMechanior
Punktów
31
Miasto
Zabrze
ja zaraz po szkole wyslałem CV drogą elektroniczną po kilku godzinach dostałem telefon że jutro mogę przyjść na warsztat. Przyszło "jutro" wchodzę speszony pierwsza robota amorki seicento tył 4 by do odkręcenia i 4 okrągłe no to spawarka i spawanko nakrętki. I jakoś mija już rok nabrane doświadczenie widzę sam. Zarobki pierwsze dwa miechy 1300 bez premi teraz po nie całym roku 1800 + premia wychodzę jakoś 2800 od poniedziałku do piątku 8h dziennie

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
No to nieźle.
Ja podam informacje o moich zarobkach dopiero 10.

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
prawda jest taka że mechanik zarabia tle co pucybut na dworcu albo pani sprząaczka a to wasza wina panowie ne cenocie się robicie za darmo!!!!!

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
To prawda, kiedyś szanowano mechanika, teraz sami sobie pracujecie na swoją opinię... Wielu widzi szybki zarobek bez pracy i myślenia, każdy chciałby wymieniać klocki i brać za to kasę.

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
znam chłopaków którzy robią głowice w 2.0 hdi za 200zł a opony zmieniają za 10zł od szt oczywiście klienci się cieszą a wiecznie umorusany mechanior też się cieszy bo zarobił parę zeta tylko jak trzeba iść do dentysty już nie jest tak wesoło bo ceny z kosmosu

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Kłania się powiedzenie " czemuś biedny - boś głupi " klient zaakceptuje wyższy rachunek za rzetelnie i profesjonalnie wykonaną naprawę ale trzeba klienta odpowiednio poinformować o tym co będzie /było zrobione. Trzeba inwestować w sprzęt i wiedzę - nie chcę truć - to działa. Tych klientów, którym to nie pasi grzecznie "spuszczamy " bo to nie są nasi partnerzy i tyle. Pamiętajcie, że jeszcze się nie urodził taki co by wszystkim dogodził i prowadząc business myślimy w perspektywie lat a nie dni. Zwyczajnie musimy się cenić sami. Powodzenia.

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Ja obecnie pracuje w ASO na samej prowizji bez podstaw. Miesięcznie wyciągam miedzy 2500-4000 zł netto . Zarobki niby nie są złe ale jak patrze na to z innej perspektywy ile zarobie dla firmy a ile z tego dostaję to dochodzę do wniosku że dorabiam tylko pracodawce a nie siebie.

kamilllo

Początkujący
Punktów
7
Miasto
stalowa wola
koledzy to ja z tego aso za 2500.Generalnie to zarobki w stosunku do wiedzy jaka musimy miec są do dupy.Dorabiam po godzinach bo jak tu żyć.UŻERAĆsie z tymi klientami to masakra,każdy mądrzejszy od ciebie bo...szwgier miał .....bo na forum pisało...bo za drogo,,,itp.A jeszcze do tego są tacy pseudo mechanicy co robią za psie pieniądze,bez wiedzy,bez pojęcia a mają sie za fachowców i mamy tego efekty.ALBO sie zaczniemy szanować i normalnie zarabiać albo tak bedzie nadal.Ja naprawde wielokrotnie chciałem zmienić fach ale zabardzo to lubie bo kasa z tego srednia w stosunku co trzeba mieć w głowie i jaka odpowiedzialność.Zgodzicie sie?

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Zdarzało mi się poprawiać, lub naprawiać za ASO, także z tą wiedzą i podejściem do klienta bym nie przesadzal. Zresztą ASO to jest inny poziom w stosunku do klienta zarówno naprawy, podejścia i zapłaty. Uzerac to muszą się zwykłe warsztaty, a wy możecie sobie wymienić całe elementy jak coś nie idzie, wkoncu na biedaków nie trafiło

kamilllo

Początkujący
Punktów
7
Miasto
stalowa wola
prowizja to loteria w aso,a zwłaszcza w malym miescie,tez kiedys byłem,trzeba sie naprawde orobić i troche wiecej zarobisz a faktycznie reszta zostaje pracodawcy.fakt,że koszt utrzymania aso jest kosmiczny w stosunku do nizaleznego warsztatu bo uwierzcie mi sporo sie orientuje w temacie.

ja mówie o użeraniu sie już prywatnie.w pracy to jest recepcja,to mnie klient już nie obchodzi.A co do ludzi w aso to masz racje,wiekszośc to ludzie z bezrobocia albo pociotki prezesów za ktorych trzeba myslec,robić itp.Takze w aso szału nie ma ,

a jeśli chodzi o wiedze kolego to miąlem na myśli naszą mechaników a nie że z aso itp.W aso co niektórzy to za wielkiego pojęcia nie mają.ja też za Boga sie nie uważam ale jak co niektórzy gwiazdorzą to aż zal słuchac

Ostatnia edycja:

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Uzerac to muszą się zwykłe warsztaty, a wy możecie sobie wymienić całe elementy jak coś nie idzie, wkoncu na biedaków nie trafiło

Paradoksalnie to producent karze wymieniać cale elementy ponieważ tak przewiduję dokumentacja serwisowa więc w aso ma się związane ręce w tej kwesti. Co nie zmienia faktu że trzeba jeszcze wiedzieć co wymienić :)

prowizja to loteria w aso,a zwłaszcza w malym miescie,tez kiedys byłem,trzeba sie naprawde orobić i troche wiecej zarobisz a faktycznie reszta zostaje pracodawcy./QUOTE]

Dobry przykład podał forumowicz który był na okresie próbnym w aso bmw za 2500 zł (parę stron wstecz o tym pisał). Problem był by przy pracy na prowizji gdzie jak twierdzi zarabiał by 1500 zł (?) a pragnę zaznaczyć że ten dealer (domyślam się o którego chodzi) liczy sobie za RHB 480 zł NETTO.

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
Bo Polak szlachetne geny ma, nie będzie zapierniczał u krwiopijcy dorobiciela, jak tylko nie musi(już widać, a jeszcze będzie bardziej widać po wprowadzeniu 500 +)(w naszej branży to małe warsztaciki), a, że niektórzy dorobiciele się nawet za bardzo poczuwają szlachcicami, to i pracowników traktują jak parobków, zawsze się znajdzie taki co sobie pozwoli... Tak wygląda rzeczywistość, narzekamy na nią w tym temacie, ale czy ktoś wie jak to zmienić i jakie są faktyczne źródła tej niekomfortowej sytuacji?

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
aso ma dostęp wiedzy najczęściej online i nie są to małe koszta każdy z nas wiedzę zdobywa latami albo innymi drogami

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
Aso japońskiej marki 200 godzin wyrobione 3100 zł więc nie ma tragedii za 8 godzin pracy.

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
a ja znam inną rzeczywistość , 200 220 godzin i 2000 zł na rękę czasem 2200 żadne tam brutto na rękę bo za chleb płacę brutto pucybut na dworcu zarabia więcej i koniec dyskusji a piszęo inter car toyota nowak kraków bo tam kiedyś pracowałem do tego umowa śmieciowa bez urlopu i innych świadczeń teraz w niemczech pracuję i jakoś się opłaca wszystkim nie ma gadki o kryzysie albo że czekają za bramą inni spokojnie odkładam 6000 miesięczne na konto bez wysiłku i nadgodzin co to za kraj ta polska ??????????????

Aso japońskiej marki 200 godzin wyrobione 3100 zł więc nie ma tragedii za 8 godzin pracy.
chyba brutto hahahaha

Ostatnio edytowane przez moderatora:

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
kolego albo jesteś trolem albo piekarzem jak można mówić że po 8 godzin się pracuje a robi się w miesiącu 200 godzin?
policz !!!!!!!!!!!!!!!
matematyka podstawowanie jest trudna mnożenie dzielenie odejmownie dodawanie to poziom podstawówki

Możliwe a wiesz dlaczego tak jest ? ja wiem .
marek ja wiem i nie musisz tłumaczyć tłumacz to debilom i tak zwanym amatorom co lubią a nie zawodowo no ok

Do góry Bottom