• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zarobki mechaników

vego19

Uczestnik
Punktów
6
A kiedykolwiek w aso to wyglądało inaczej?
Jak by chodzi o to że niektórym ludzią z poza mechaniki lub tacy co nie mieli styczności od środka wydaje się że w aso jest kolorowo a w rzeczywistości jest to McDonald czy Żabka

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
A czego można się nauczyć pracując w ASO? Zmieniać olej i klocki? Serwisować praktycznie nową furę to żadna sztuka.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
A czego można się nauczyć pracując w ASO? Zmieniać olej i klocki? Serwisować praktycznie nową furę to żadna sztuka.
co chwilę wysłuchiwać inspektora marki, że za dużo wymieniam w ramach gwarancji. gościu nie pracował u nas, tylko odgórnie doglądał i pomagał warsztatom.

a jak trafił mi się samochód z olejem w układzie chłodzenia to kazał mi rwać wszystkie głowice, sprężarkę (tłokową, nie turbo) i zmieniać wymiennik ciepła olej- woda. oczywiście za grube tysiące. byłem prawie pewny, że to kierowca nalał oleju nie tam gdzie trzeba...

Lucash

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Kraków
Jak by chodzi o to że niektórym ludzią z poza mechaniki lub tacy co nie mieli styczności od środka wydaje się że w aso jest kolorowo a w rzeczywistości jest to McDonald czy Żabka
Z ASO od strony hali mam pierwszy raz do czynienia. Ehhh, człowiek ciągle się łudzi że za ceną gdzieś kryje się jakość.

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Mechanika to trochę patologia, ale to chyba w wielu dziedzinach bywa. Z jednej strony aso które kasuje gruba kasę za rbh, a mechanik dostanie mała prowizje. Z drugiej strony warsztaty prywatne, która dają zarobić mechanikom, ale to niestety w dużej mierze szara strefa gdzie dobrze dostaniesz na rękę, ale na papierze najniższa krajowa. Specjaliści, którzy pracują w prywatnych warsztatach i ogarniają najtrudniejsze tematy nie chcą iść do aso jak tutaj ktoś porównał McDonald. Z innej strony taki właściciel prywatnego warsztatu niby zarabia dużo ale jak policzycie podatek, i opłaty, często wynajem lokalu, problemy z bdo to się okazuje że o wiele więcej nie zostaje (w porównaniu z poświęceniem). Najłatwiej byłoby podnieść stawkę rbg żeby na wszystko wyrobić, ale znowu Mirek w garażu klocki olej wymieni za pół twojej stawki a do ciebie przyjadą na ciężkie tematy, których Mirek nie chce robić, albo nie ma sprzętu. A w brew pozorom na takich naprawach ciężko utrzymać warsztat, bo ciężko jest wyliczyć robociznę, no i po czasie odechciewa się takiej pracy jak przychodzisz do roboty a na placu 20 aut w tym 2 na serwisu olejowe a reszta na przypadki od których boli cie głową
Powoli to się już zmienia, w promieniu 5-8km znam dwa duże warsztaty które się zamknęły, bo koszta ich zjadały i szefowie poddali się z prowadzeniem interesu, nowych natomiast nie przybywa. Więc jest szansa, że ludzie zaczną cenić mechaników.

bodzio127

Gaduła
Punktów
5
Panowie, wracam do was znów z pytaniem. Czy byłby ktoś na tyle uprzejmy aby doradzic, jakich zysków można spodziewać sie z warsztatu 4-5 stanowiskowego? Jaki przychód moze generować jedno stanowisko? Robiłem juz parenaście biznesplanów, wyliczeń, symualcji, pisałem z kilkoma osobami które doszły do wniosku że wolą same pracować zamiast zatrudniac pracownikow i nie potrafie się odważyć.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Panowie, wracam do was znów z pytaniem. Czy byłby ktoś na tyle uprzejmy aby doradzic, jakich zysków można spodziewać sie z warsztatu 4-5 stanowiskowego? Jaki przychód moze generować jedno stanowisko? Robiłem juz parenaście biznesplanów, wyliczeń, symualcji, pisałem z kilkoma osobami które doszły do wniosku że wolą same pracować zamiast zatrudniac pracownikow i nie potrafie się odważyć.
Od 1 zł do 1 000 000 zł :D
Wybierz sobie... :D

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Najpierw znajdź ludzi na te 5 stanowisk a potem licz zyski bo dzisiaj znaleźć kogoś ogarniętego do pracy to cięzki temat. Aktualnie pracuję w jedym miejscu związanym z mechaniką i jest przemiał ludzi bo jak przychodzą młodzi to najlepiej żeby odrazu im płacić 5k na ręke, ale sobą ciężko coś pokazać a zwykle wychodzi tak że nie potrafią nic bo na rozmowie o pracę mówili co innego. Jak ja po szkole chciałem się uczyć dalej mechaniki i robić dobrą robotę, ale nikt nie chciał brać i było marudzenie że nie masz doświadczenia itp.itd. a teraz są takie czasy że każdego wezmą nawet do przyuczenia tylko jak taki przyjdzie to chodzi palić fajki za warsztat i potem zgrzyty z szefem. Najlepiej samemu pracować bo nie musisz nikogo pilnować, jest więcej obowiązków ale sam robisz i po sprawie, jak się coś spier...to masz pretensje do siebie a nie myślisz czy twój pracownik napewno wszystko skręcił w zawieszeniu. Za 5-10lat zostaną tylko tacy ogarnięci, którzy poszli na swoje i sobie robią sami bo już czasy 'szefów' którzy bluzgali pracowników i wykorzystywali się skończyły bo sami się wykończyli tym podejściem. Ogólnie każdemu życzę żeby dobrze zarabiał jak ma fach w ręku. Dzisiaj ciężko znaleźć kogoś ogarniętego nawet za 5k na rękę, ale żeby nie trzeba go było pilnować.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Wszystko zależy od kosztów a nie od tego ile wyciagniesz na jednym stanowisku.
No nie do końca... może mieć 0 kosztów, a pracować tylko ciupagą, meselkiem i pogrzebaczem - efektywność jego pracy jest zerowa i będzie się bawił takimi narzędziami tydzień czasu z zapieczoną śrubą... albo mieć kosztów 10 000 ale mięć sprzęt i efektywność jego pracy spokojnie pozwoli zarobić na te koszta...:D
Dzisiaj ciężko znaleźć kogoś ogarniętego nawet za 5k na rękę
Bo jak na wstępie kandydat zderza się z takimi warunkami na warsztacie :

warsztat1.jpg - co jest normą na polińskich warsztatach...:D

Już nie wspomnę o wyposażeniu z promocji z biedry...
Dodatkowo dowiaduje się, że na kwicie najniższa krajowa, jechanie po 10 h dziennie i urlop do wykorzystania w firmie... i jeszcze współpracownicy którzy zatrzymali się w rozwoju na poziomie stada szympansów...

To kto normalny zechce tak pracować ?
Więc do tej branży garnie się sama patologia...:D

karol1976

Początkujący
Punktów
3
Stanowisk możesz mieć 5 ale ludzi do pracy najlepiej 2+ty. wtedy jesteś w stanie to wszystko ogarnąć

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Stanowisk możesz mieć 5 ale ludzi do pracy najlepiej 2+ty. wtedy jesteś w stanie to wszystko ogarnąć
A co on niby ma takiego do ogarniania ?
Zamówić części, przyjąć klienta, wypić kawę, popierdzieć w stołek przed kompem ?:D
No chyba, że będzie żydził i będzie zatrudniał wieśków i heńków spod budki z piwem, bo są 10 zł tańsi na godzinę od normalnego mechanika, to wtedy jak najbardziej będzie musiał latać za nimi czy mu nie chleją browaru po kątach...:D

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Toć po kątach to zawsze się piło piewo ...nie henki nie mirki ale Rafały z Tomkami tak było...

nanab

SuperMechanior
Punktów
478
Miasto
Bydgoszcz
Najpierw znajdź ludzi na te 5 stanowisk a potem licz zyski bo dzisiaj znaleźć kogoś ogarniętego do pracy to cięzki temat.
Żaden problem znaleźć. Problem jest opłacić kogoś takiego.
Bo jak na wstępie kandydat zderza się z takimi warunkami na warsztacie :
Niektórzy chcieliby mieć takie luksusy :D
i jeszcze współpracownicy którzy zatrzymali się w rozwoju na poziomie stada szympansów...
Dokładnie jak niżej:
Więc do tej branży garnie się sama patologia...:D
Jak robiłem zaocznie technikum ele, to miałem cześć zajęć łączone z klasą z mechanika. To wyglądało jaka jakiś zakład karny, patola na max.

nanab

SuperMechanior
Punktów
478
Miasto
Bydgoszcz
Rzadko kto idzie w kierunku który sobie wyuczył w samochodówce
Myślę, że większość z nich nawet nie ma pojęcia na czym polega ten zawód, w ich wyobraźni to kręcenie śrubek w czyściutkich nowych bolidach z szybkich i wściekłych, albo zaglądanie w podwozie zgrabnym panienkom. A jak w szkole się okazuje inaczej, to już nie chcą w to iść.

bodzio127

Gaduła
Punktów
5
1. Mam na myśli sytuacje- powrót do Polski i otwarcie dużego warsztatu 4-5 stanowiskowego. Poświęciłem kilka tygodni na analizę jak to mogłoby wyglądać ( założyłem 120 za rbh mechanika i 200 za elektromechanika). Pytanie tylko jak to wygląda pod względem rozliczeniowym. Jeśli nie jestem np. vatowcem to te 120 czy 200 to kwota ktora idzie od razu jako przychod? Bo bedąc VATowcem to pewnie w tą kwote trzeba będzie zawrzeć koszt vat co tez da niższą cene przy zakupie częsci, mniejsza o to. Generalnie (bo taka stawka u nas w okolicy jest) , czy te 120/200 idą od razu jako przychód? Liczę że przy 9-cio godzinnnym czasie pracy mechanik będzie mial 4.5-5h rzeczywistej pracy, reszta to wiadomo, przygotowac narzedzia, wprowadzic auto, zamowic czesci itd.
Średnia z roboczogodziny 120+200/2=150zł ( i pytanie właśnie czy to już jest kwota na czysto?
2. Wypłata dla kazdego z 4 mechanikow to 5 tys na ręke (8400 calkowitego kosztu na UoP) + 1000 za przerób = łącznie od 6000 tys dajmy na to. To dałoby kosztow 37600
3. Zysk z 4 mechanikow to 59400 zł+ 10/11 tys z narzutu ze sprzedaży częsci ( tu orientacyjnie rzucam kwote :) )
4. Łącznie 70400 przychodu - łącznie 40700 kosztów ( juz dodałem koszty utrzymania warsztatu itp)
Zostaje mi ok 29 tys od ktorego mam jeszcze policzyc wynagrodzenie dla siebie jako osoba na przyjeciu klientow i ogarniająca pozostałe sprawy.
Niestety wydaje mi sie ze to stanowczo za duzo mi wyszło i coś jest nie tak :) Gdyby ktoś mógł swoją opinie wyrazić jak to powinno wyglądać to byłbym wdzięczny.

Do góry Bottom