• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zarobki , Szkoła

Maxer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Witam!!! Mam 15 lat i interesują mnie samochody , chciałbym w przyszłości pracować jako mechanik lub elektromechanik samochodowy .
I tu mam kilka pytań :
-ile zarabia mechanik samochodowy (proszę o napisanie miasta w którym pracujecie) ?
-ile zarabia elektromechanik samochodowy (także proszę o podanie miejscowości) ?
-jaką szkołę wybrać aby móc pracować w tych zawodach ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi
:D

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
1.Najbardziej oczywistym wyborem byłoby technikum samochodowe lub zawodówka i profil elektromechanik samochodowy , ale ani jednego ani drugiego nie potrzebujesz by pracować jako mechanik- liczy się wiedza, umiejętności i przede wszystkim pasja- mając 15 lat powinieneś już bez większych problemów ogarniać naprawę wszystkich możliwych komarów,Wuesek i tym podobnych jaw ;)
2.Zarobki mechanika/elekromechanika są podobne i ogólnie marne.W Opolskim masz od najniższej krajowej do 2000zł/ręke przy dobrym układzie, trzeba kochać co się robi aby jakoś dać radę, co innego przy własnym warsztacie- wtedy masz szanse zarobić więcej.Wiele zależy od lokalizacji- posada w ASO w Warszawie to dla przykładu ok.3000zł podstawy +10 % od przerobu

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
krakow od 1500 do 3000 zalezy od umiejetnosci i sprytu w wiekszosci aso jest od przerobu
najwiecej nauczysz sie praktyki w zawodowce

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
rób technikum przede wszystkim ucz się języka niemieckiego,angielskiego norweskiego i uciekaj z tego kraju bo urobisz ręcę po łokcie skrzywisz kręgosłup moralny , fizyczny i obudzisz się z ręką w nocniku i powiesz sobie któregoś dnia "co ja tu jeszcze robię i do czego doszedłem" w Polsce jeszcze długo się nic nie zmieni,wiem to z autopsji miałem okazję wyjechać kilkanaście lat temu to się zaparłem że nie że tu będę tyrał bo musi się coś zmienić i co wielkie G teraz żałuje że nie wyjechałem pozd.

Maxer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Zarobki w Polsce to dla mnie żaden kłopot gdyż , znam trochę niemiecki i w razie czego mogę pójść na jakiś kurs z tego języka a potem wyjechać , bardziej martwi mnie sprawa szkoły , bo mam średnią prawie 5.0 a podobno w zawodówce nauczę się więcej niż w technikum i zastanawiam się czy nie wybrać właśnie zawodówki

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
pewnie, potem możesz zrobić technikum wieczorowe i maturę

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Idź do zawodówki bo nabędziesz praktyki, a jeśli teraz masz prawie 5.0 to nie będzie dla Ciebie żadnym problemem po zawodówce zrobić liceum uzupełniające i zdać maturę ( tak coś mi się kojarzy, że po tych ostatnich reformach ma to od 2015r trwać 3 lata)

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
to ile się nauczysz to przede wszystkim zależy od CIEBIE jak będziesz miał parcie na wiedzę i dużo samozaparcia to dużo się nauczysz,idź do technikum nie trać czasu bo po zawodówce będziesz następne lata spędzał w szkole średniej gdzie mógłbyś już studiować.

Maxer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Przeglądałem oferty pracy dla mechaników oraz elektromechaników , i pracodawcy pisali że poszukują kogoś z wykształceniem średnim (no może dwóch na dziesięciu że z zawodowym min.) , a co do samo-uczenia się to wielkie dzięki za pomysł . Dziś po raz pierwszy na dłuższą chwilę zajrzałem pod maskę samochodu i mam nadzieje , że to rozpocznie moją przygodę z motoryzacją

:D:D:D

Maxer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
A teraz mam kolejne pytanie , co wybrać elektromechanik czy mechanik ? (przyznam że bardziej interesuje mnie to drugie)
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Maxer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Wiem że elektromechanik zajmuje się elektryką , elektroniką ale czy ma powiązanie z mechaniką ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
pewnie, ja jestem elektromechanikiem a robię wszystko, to tylko zależy od ciebie czy będziesz chciał się uczyć od mechaników :) jak już będziesz pracował na warsztacie to będziesz tam miał na pewno kilku mechaników, w wolnym czasie możesz im pomagać, podglądać co robią, tak jak ja, na dzień dzisiejszy robię zarówno elektrykę i mechanikę na równi z mechanikami, no chyba że mi się nie chce to mówię że się nie znam :p

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
W dzisiejszych czasach, by w komforcie fizycznym przeżyć całe życie, to wykształcenie średnie, to minimum, tym bardziej jeśli chce się pracować u kogoś. A jeśli chce się pracować u siebie? Znam kilka osób, prowadzą własne firmy i świetnie sobie radzą, a nie mają średniego wykształcenia. Słyszałem taką opinię, że nie chodzili do szkoły, by im szkoła nie przeszkadzała w zdobywaniu wiedzy. :)
Pozdrawiam.

Maxer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
A czy to prawda że elektromechanik samochodowy może zarobić nawet 4000 zł na rękę pracując u kogoś , bo czytałem tak na jednym z forów ?

PS:
Dziękuję wszystkim za pomoc , naprawdę to wiele dla mnie znaczy :)

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Tak jak pan Jacek napisał "szkoła jest dla matołów"
Najwięksi wynalazcy na świecie byli analfabetami
Wracając na ziemię to i mechanikiem i elektronikiem najlepiej w dzisiejszych czasach być
Zawsze sobie klocki czy olej wymienisz:)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ja dzis obliczylem srednią zarobków z 2 lat, miałem 2750 zl na rękę ale trza było się napracować :) 12.50/h na rękę

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
ja dzis obliczylem srednią zarobków z 2 lat, miałem 2750 zl na rękę ale trza było się napracować :) 12.50/h na rękę
a dzisiaj w wiadomościach słyszę
że donaldinio na początek dostanie 50 000 eur. dodatek reprezentacyjny 1600 eur i jakiś inny dodatek 1800 eur i pensja co miesiąc 100 ooo tyś zł miesięcznie KU..................AAAAAAAAA!!!!!!!!!! JAK TU MA BYĆ NORMALNIE!!!!!!! TEN EUROKOŁCHOZ WYKOŃCZY NAS W MGNIENIU OKA!!!!!!!

Do góry Bottom