• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zawodówka a może Technikum?

devilsoul46

Początkujący
Punktów
0
No i leże, bo już nie wiem ;)
hehe panowie do poniedziałku mam czas z zastanowieniem się, chciałbym abyście napisali jasno
Zawodówka czy Technikum - czy to tak wiele? hehe

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Powiem Ci tak, jestem po technikum samochodowym - obsługa i naprawa pojazdów samochodowych. Wybrałem się na studia kierunku Mechatronika (wczoraj obroniłem inżyniera:) ). Teraz zapisałem się na drugi stopień Mechaniki i Budowy maszyn - specjalizacja samochody i ciągniki. I powiem tylko jedno. Technikum. Pod warunkiem, że poza szkołą będziesz pogłębiał swoją wiedzę w danym kierunku. Dobrze by było mieć również styczność z praktyką.
BTW, Czy są w ogóle jeszcze zawodówki?

Marlena

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
173
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
Po założeniu swojego warsztatu, gdy będę miał fach w ręku, zapoznam się z diagnostyką komputerową zarabiał będę niezłe pieniądze..
Zależy czy mieszkasz w dużym mieście czy w małym. Jak w dużym to ciężko Ci się będzie przebić z diagnostyką przez konkurencję. Jak w małym lub na wsi to powinieneś mieć kilka urządzeń serwisowych do diagnostyki. Czyli min. 5 tys. i teraz pomyśl od wykasowania błędu biorą 30zł -kiedy Ci się urządzenia zwrócą? Czyli na samej diagnostyce dużo nie wyciągniesz jak nie będziesz potrafił świetnie reperować aut. W technikum nauczysz się teorii, w zawodówce praktyki, która da Ci doskonałe podstawy do dalszej przygody z autami. Takie jest moje skromne zdanie. A po za zawodówce zawsze możesz technikum zrobić.

devilsoul46

Początkujący
Punktów
0
No i chyba przepiszę się do Zawodówki, powiem wam jak jest..
Czuje, że lepiej na tym wyjdę, tak jak pisaliście, zawsze można zrobić później Technikum. I tak nie mam zamiaru siedzieć w Polsce. Myślę, że zawodówka będzie dobrym rozwiązaniem ;)

norbi666994

SuperMechanior
Punktów
34
Dużo moich znajomych żałuje że poszła do technikum. Jednak wybór szkoły jak się ma 15-16 lat to za wcześnie. I chodząc do zawodówki masz ten plus że masz jakieś kieszonkowe na swoje wydatki i mniej obciążasz rodziców...

devilsoul46

Początkujący
Punktów
0
Ja jestem już w Technikum.. U nas w szkole praktyki za darmo są heh. Tylko nie wiem czy to dobry pomysł... dlatego to moja chyba życiowa decyzja hehe

Mam jeszcze pytanie, bo zdecydowałem się na tą zawodówkę tylko teraz powiedźcie mi czy Elektromechanik a może Mechanik? Bo klasa jest łączona

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Myślę, że lepiej jak zrobisz technikum teraz bo z tym później to może być ciężko. a średnie to średnie nigdy nie wiadomo gdzie w pracy wylądujesz.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Myślę, że lepiej jak zrobisz technikum teraz bo z tym później to może być ciężko. a średnie to średnie nigdy nie wiadomo gdzie w pracy wylądujesz.
jak ma głowę do nauki i nie nie wagaruje :p to da radę po zawodówce zrobić technikum, nie strasz go :D

P

PogotowieSamochodoweUK

Jesli bedziesz mial cel i uksztaltowane poglady (a wierz mi ze ich nie masz, zrozumiesz to jak bedziesz mial ze 25 lat) to zawodowka, jak nie masz zaparcia to technikum + duzo praktyki po za szkolnej.

devilsoul46

Początkujący
Punktów
0
Powiem tak do zawodówki idę na 100%! - zostało już to postanowione z mojej strony. Czasami się zdarzy wagarować, ale jakoś wytrzymuje. Oceny nie zbyt dobre, ale staram się poprawiać zagrożenia jeśli jakieś są.
Co do zawodówki to czytałem trochę na ten temat, przeczytałem również wasze opinie. I stwierdzam, że pójdę do zawodówki. Jak będzie trzeba to nie ma żadnego problemu, aby później zrobić Technika.
Teraz tylko opinia z waszej strony kogo polecacie, norbi666994 już wyraził swoją opinie teraz czekać na resztę.
Jeszcze raz dzięki, jestem wam naprawdę wdzięczny! Pozdrawiam

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ja jestem elktromechanik po zawodówce i mechanik po technikum :D i tobie też to polecam, jako elektryk sie mniej narobisz i nadźwigasz, poza tym nie każdy mechanik może być elektrykiem ale każdy elektryk może być mechanikiem, to moje zdanie :)

devilsoul46

Początkujący
Punktów
0
PODSUMOWANIE!
A więc z mojej strony takie małe podsumowanie. W między czasie kiedy pisaliście tutaj nad wyborem Mechanika czy Elektromechanika "latałem" po google i sam szukałem odpowiedzi na to pytanie.
Wybieram Elektromechanik-e, ponieważ w tych czasach jest tak, że w samochodach produkowane jest dużo elektroniki, jak tutaj kolega (arni_warbus) napisał "Nie każdy mechanik może być elektrykiem, ale każdy elektryk może być mechanikiem" - miałeś racje, jak się chce to się potrafi, a moim zdaniem w tych czasach mechanik musi umieć wszystko! Dlatego Elektromechanik to powinien być strzał w dziesiątkę. Gdybym skończył szkołę jako Elektromechanik to wiadomo, że o Elektryce bym wiedział więcej niż o mechanice, ale mechaniką też bym się zainteresował i starałbym dążyć do tego, aby być dobrym w tym i w tym.
I znów przykład kolegi (arni_warbus) "ja jestem elktromechanik po zawodówce i mechanik po technikum" - myślę, że zrobię tak samo i wyjdę na tym na dobre.

Nie wiem czy dobrze zastanowiłem się nad wyborem Zawodówki zamiast Technikum, szczerze mówiąc idę na całość i stawiam wszystko (jak to się mówi) na jedną kartę! Mam nadzieje, że to będzie dobry wybór i nie popsuje swojej przyszłości... W każdej chwili można zrobić Technika - człowiek uczy się na własnych błędach.

Ciesze się, że trafiłem na wasze forum i dziękuje wam wszystkim za to, że pomogliście mi wybrać. Miałem mały mętlik w głowie, ale już jestem pewien, młody jestem i z pewnością nie raz w życiu będę musiał podejmować trudne decyzje w swoim życiu, a moim zdaniem ta decyzja była trudna. Szukałem po różnych forach, akurat trafiłem na to i okazało, się że to jest te Forum, którego szukałem ;)
Jeśli chcecie możecie usunąć temat, albo zostać, bo kto wie... Może przydać się kolejnej osobie, która będzie miała taką sytuacje jak ja ;)

Jeszcze raz dziękuje wszystkim i Pozdrawiam!
Temat uważam za zamknięty. :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Ja właśnie po zawodówce dwa razy zaczynałem technikum hehe:D aż w końcu wylądowałem w wojsku i średnie robiłem mając dzieci :p
wiadomo że teoria to jedno a praktyka to drugie, różne sytuacje sie zdarzają w życiu :D ale jak droga życiowa jest prosta a nie zakręcona to da radę

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Wojska nie ma ale ja już miałem 1 podejście do tech. :p i nie pykło, bo na weekendach miałem serwisowanie busów z DPD.
A teraz jakoś na razie brak weny do wałkowania znowu teorii tej mało przydatnej.

Do góry Bottom