• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zerwany pasek audi a4 b9 8w 2.0 tdi 190 km

Benek58

Nowy
Punktów
0
witam,
Jak w temacie, kupiłem audi a4 b9 2.0 tdi, uszkodzona w rozrząd, zerwany pasek.
Miał ktoś z tym jakieś doświadczenia, jest szansa ze zawory są całe ? Ściągnąłem pokrywę, dźwigienki ok. Proszę o jakieś rady co dalej, ewentualnie jak w tym modelu sprawdzić czy możliwe jest to ze zawory są ok. Dzięki za pomoc

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Zadajesz pytania z natury absurdalne. W dzisiejszych silnikach po zerwaniu paska nie ma szans żeby tlok nie pocałował się z zaworami. Resztę sobie dopowiedz

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
składaj rozrząd i ogień na tłoki, poważnie.

W dzisiejszych silnikach po zerwaniu paska nie ma szans żeby tlok nie pocałował się z zaworami

I tu się grubo mylisz. Trzy przykłady:
1-Subaru po zerwaniu paska- składam rozrząd i chodzi bez problemu
2-Octavia 2.0 tdi/pd po uwalonym rozrządzie (urwana szpilka napinacza) -składam rozrząd i chodzi bez problemu
3-Fiat 1.3 cdti uwalony napinacz łańcucha( urwał sie spadł rozrząd sie rozjechał)- składam rozrząd i chodzi bez problemu
Nie cierpie mitów.

Ostatnia edycja:

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
witam,
Jak w temacie, kupiłem audi a4 b9 2.0 tdi, uszkodzona w rozrząd, zerwany pasek.
Miał ktoś z tym jakieś doświadczenia, jest szansa ze zawory są całe ? Ściągnąłem pokrywę, dźwigienki ok. Proszę o jakieś rady co dalej, ewentualnie jak w tym modelu sprawdzić czy możliwe jest to ze zawory są ok. Dzięki za pomoc
Benek pytasz bo znasz koszty naprawy ?
Ogólnie głowica do zerwania ,ale jak ci nie zależy to założyć pasek odpalić i trzymać buta w podłodze 5 min jak się p..sra to do mechanika i nie mydlić mam tu oczu ;)

Benek58

Nowy
Punktów
0

2-Octavia 2.0 tdi/pd po uwalonym rozrządzie -składam rozrząd i chodzi bez problemu
3-Fiat 1.3 cdti uwalony napinacz łańcucha- składam rozrząd i chodzi bez problemu
Nie cierpie mitów.
Jakaś normalna odpowiedz, sam kompletnie w silnikach nie siedzę, mój sprawdzony mechanik, który zajmuje się od lat typowo silnikami, ( niestety ma dwa miesiące kolejki ) powiedział mi ze w tym akurat nowym silniku mogło się nic nie stać. Dlatego pytałem czy miał ktoś z tym konkretnie silnikiem kontakt

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Niby po zaworach nie dostał. Presja właściciela żeby założyć nowy kpl rozrząd i heja bo auto firmowe i musi jezdzic. Po tygodniu remont głowicy ale nie ino zawory, prowadnice zaworowe i urzczelniacze wydupcylo przez ten tydzien

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Wystarczy że tlok pocaluje zawór i wygbie mu trzonek w s-ke i dziękuję. Kompresja będzie, ale co później jak wydupcza prowadnice? A jak grzybek się urwie na wakacjach w Chorwacji albo Włoszech? Powodzenia.

Chyba że klient podpisze że nie będzie miał roszczeń, to możemy eksperymentować.

Zresztą koszt podniesienia i sprawdzenia głowicy w max 4o letnim aucie to w porównaniu do wartości auta mały wydatek.

Ostatnia edycja:

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański

2-Octavia 2.0 tdi/pd po uwalonym rozrządzie (urwana szpilka napinacza) -składam rozrząd i chodzi bez problemu
3-Fiat 1.3 cdti uwalony napinacz łańcucha( urwał sie spadł rozrząd sie rozjechał)- składam rozrząd i chodzi bez problemu
Nie cierpie mitów.

jestes lepszy niz Andersen

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Jak rozumiem kupiłeś na handel i chcesz opylić tanim kosztem. W swoim byś raczej nie ryzykował zrobienia większego rozpierdzielu niż jest, bo "istnieje szansa, że jest ok"? Prawda, że się nie mylę? Muszę Cię zasmucić, zabulisz za ewentualną naprawę nawet po tym, jak to auto wyjedzie z placu z nowym paskiem o własnych siłach i dojedzie do pierwszego skrzyżowania

Do góry Bottom