• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zmiana turrbiny

wezuwiusz3

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Krosno
Witam.Mam pytanie dotyczące zmiany turbiny z turbiny ze zmienną geometrią, tak tak nie pomyliłem kolejności ze zmiennej na stałą. Obecnie miałem ze zmienną , ale chcę założyć ze stałą. Czy da się to zrobić bez zmiany mapy w ecu? i bez zmiany pompy i wtrysków

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Da się ale zawsze jest ale. Będzie to jeździć i pewnie zacznie kopcić bo pewnie chodzi o diesla. Lepiej to zestroic

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1647
ale czemu?
cena? masz taką na stanie czy po prostu fantazja?

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
335
Miasto
Rakszawa
Może przyszłościowe myślenie - mówią, że zmiennej geometrii nie da się dobrze zregenerować.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
149
Może przyszłościowe myślenie - mówią, że zmiennej geometrii nie da się dobrze zregenerować.
a czy jakakolwiek turbosprężarka po regeneracji jest dobrze zrobiona?

Co do tematu to brakuje tutaj przede wszystkim danych jakie to auto. Turbo z czujnikiem kopiowania czy bez, czy sterowane elektronicznie czy podciśnieniowo itd. Jak to się mówi zrobić to się da wszystko tylko czy będzie to na tyle opłacalne?

wezuwiusz3

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Krosno
ale czemu?
cena? masz taką na stanie czy po prostu fantazja?
Robiłem swapa do VW T3 .Założyłem silnik z passata B5 AFN 110 Km i oryginalne kolektory z VW 1.6 TD JX.Kolektor wydechowy jest na 4 szpilki , żeby założyć turbo z paska, musiałem dorobić kryzę i obrócić turbinę.Na dodatek to turbo już ma wzdłużny luz grubo ponad 1mm i tak samo poprzeczny, więc ciągnie olej jak Solaris w blok ekipie.Mam turbo ze stałą geometrią w Bardzo dobrym syanie K14 i chciał bym he założyć.
a czy jakakolwiek turbosprężarka po regeneracji jest dobrze zrobiona?

Co do tematu to brakuje tutaj przede wszystkim danych jakie to auto. Turbo z czujnikiem kopiowania czy bez, czy sterowane elektronicznie czy podciśnieniowo itd. Jak to się mówi zrobić to się da wszystko tylko czy będzie to na tyle opłacalne?
Auto to T3 a silnik z passata B5 1.9 TDI AFN 110Km.Turbo sterowane podciśnieniowo .Czyli normalnie tego bez modzenia z mapami nie zrobi....?Albo mapa albo zmiana ecu, tylko nie jestem pewien czy do tego motoru były turbiny ze stałą geometrią więc pewnie trzeba by było mapę zmienić u jakiegoś obytego w tym temacie tuneta.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
149
Jesteś pewny, że w tym AFN jest zmienna geometria?
Rzeczywiście ma, byłem w szoku, że tak stare auto ma zmienną geometrię. Zawór podciśnieniowy trzeba będzie wystroić żeby działał jako zawór waste gate.

Do góry Bottom