• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Śruby a smar

• Thread starter BMWfan
  • Rozpoczęty

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
A ja napierd. wszędzie CX80 miedziany...albo ATE 03.9902-1001.2 na zwrotnicach - dobrze się klei.

:D
Ten ATE to faktycznie bardzo dobrze się klei ale niestety nie nadaje się do gumowych elementów.
Tak z 15lat temu używałem po ojcu ten ATE i miał zupełnie inną konsystencję i podobno tamten nadawał się do prowadnic.
Teraz kolejnym będzie Textar Hydra Tec lub Febi 31942, które również nadają się do tłoczków hamulcowych.

A gdzie temperatura też CX80 ceramiczny.
Czyli coraz bardziej jestem przekonany do CX80
Ciekawe, czy ktoś pisał magisterkę ze smarów :D

Nie wiem czy u nas ale u ruskich na pewno, oni to maja fioła na punkcie takich tematów.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
196
Ten ATE to faktycznie bardzo dobrze się klei ale niestety nie nadaje się do gumowych elementów.
Tak z 15lat temu używałem po ojcu ten ATE i miał zupełnie inną konsystencję i podobno tamten nadawał się do prowadnic.
Teraz kolejnym będzie Textar Hydra Tec lub Febi 31942, które również nadają się do tłoczków hamulcowych.

Czyli coraz bardziej jestem przekonany do CX80

Nie wiem czy u nas ale u ruskich na pewno, oni to maja fioła na punkcie takich tematów.
Do tłoczków kup sobie cx80 silikonowy game changer :) . Do prowadnic jeśli nie ate to może być cokolwiek. Jeśli system prowadnic ate to smar nie może być na bazie ropy bo spuchną gumki i staną prowadnice . Do systemu ate też silikonowy robi robote. Do klocków używam ceramiki a do powierzchni styku między jarzmem/klockiem i między tłoczkiem/klockiem używam textara antypiskowy smar.

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Miałem kiedyś ten silikonowy CX80 i w sumie nie było się czego przyczepić ale raz że chciałem ciągle testować to nie podobało mi się jak dość mocno się on "ciągnie"

matus1014

SuperMechanior
Punktów
196
Miałem kiedyś ten silikonowy CX80 i w sumie nie było się czego przyczepić ale raz że chciałem ciągle testować to nie podobało mi się jak dość mocno się on "ciągnie"
Właśnie w tym cała jego magia,składam na nim zaciski po "regeneracji" jest wypas. Cx ma też odpowiednik kleju do szyb który nie zastyga tak jak Boll to dopiero dobry produkt .

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Właśnie w tym cała jego magia
Rok leży w szufladzie...i jeszcze nie testowałem.
Kupiłem kilka różnych CXsów i tak się przykleiłem do miedziowego że nie miałem czasu testować innych.
Kupiłem wszystkie dostępne CXsy - do "testów" - żeby wybrać najlepszy - i na razie jadę na miedziowym tak mnie zauroczył :D

Do góry Bottom