• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Praca pełen etat a otwarcie wulkanizacji i drobnej mechaniki

punciak15

Gaduła
Punktów
9
Miasto
łodzkie
Witam zastanawiam się nad otwarciem działalności gospodarczej pracuje jako mechanik jakies 5 lat pełen etat od 6 do 14 wiec później mam sporo wolnego czasu który oczywiście wykorzystuje mam garaż jakieś 80m2 wyposażanie jakie takie mam nie jeden mechanik w mojej okolicy nie ma lepszego,ale za to podwórko nie duże kilka samochodow sie pomieści ale z byt mało aby zająć się tylko mechanika bo wiadomo nie raz jest tak że auto musi zostać z braku części 2-3 nie duże auta to nie problem ale samych moich aut w rodzinie jest 4 wiec to trzeba jakoś pomieścić,więc pomyślałem żeby zając się taka mechanika z którą auto zaraz wjeżdża i wyjeżdża aby nie zagracać sobie podwórza typu wymiana klocków,tarcz,wymiana olei obsługa jakieś zawieszenia,drobne rozrządy nie raz jakieś sprzęgło i głowice ogarnąć itp taki szybki serwis dlatego tez pomyślałem aby poszerzyć to o wymianę opon łatanie dziur w przyszłości rozwinąć się o geometrie i klimatyzacje.co wy na to?? póki jestem młody i mam siłę to chciałbym zacząć działać na swoim a w przyszłości kupić większą działkę postawić warsztacik i zająć się tylko ta pracą a wtedy już chyba bedzie łatwiej bo jakąś reklamę bedę miał. Drugie pytanko mam jak to jest z ta działalnością gdy sie pracuje nie płace w tedy zusu?? jak tak to co opłacam zdrowotne i podatego od nieruchomości??

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Kolego Ty chcesz pracować po godzinach u siebie? dobrze zrozumiałem?
Jeżlei tak to nawet nie zakłądaj własnej działalności jak masz umowe,sam ostatnio się dowiadywałem w UP jak z tym jest i wychodzi na to że jeżeli nie miałeś wcześniej działaloności to płacisz przez dwa lata połowę składek zusowkich a dwa że musisz mieć zagospodarowanie budynku (tj.załatwić w gminie a później w starostwie) pod warsztat i do tego odprowadzać jeszcze składki co roku z tytułu tego warsztatu z tego co mi znajomy mówił to jest 900zł na rok a w urzędzie pracy powiedziała mi babka że co miesiac składki zusowskie wychodzą około 500zł wiec dobrze sie nad tym zastanów.Do tego musisz mieć wykształcenie mechanika by założyć działalność w tym celu.
Drobne naprawy są dobre jak je robisz raz dwa pyk pyk i następny ale nie zawsze przecież tylko to będziesz miał,bo tak porobisz ile tydzień? ogarniesz znajomych, sąsiadów a dalej co? będziesz łapał co jest byle zarobić bo masz działalność na którą musisz opłacić kase,do tego życie prywatne, dlatego weź to pod uwage bo przecież to nie jest takie hop siup. Lepiej jakbyś sobie teraz dorabiał w takich naprawach by przyciągnąć klientów a później się rozrzeszać wtedy jak będziesz miał zyski bo najważniejsze jest stanąć na nogi a nie odrazu z wejścia na głęboką wode ;)
Pozdrawiam

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
astra - trochę chyba masz nieprawidłowe dane.
Chodzi mi o ZUS - jak jesteś gdzieś zatrudniony na umowe o pracę przynajmniej na min. krajową, to prowadząc dodatkowo działalność opłacasz TYLKO zdrowotne - jakieś 290 PLN. No i nie musisz mieć wykształcenia mechanicznego zeby otworzyć taka działalność...

Kwalifikacja budynku - wydaje mi się, ze nie trzeba jak prowadzisz wlasna dzialalnosc (pewien nie jestem) ale podatek od nieruchomosci oplacasz juz jako firma, czyli inne stawki i sam musisz wyliczyc.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
jak prowadzisz swoja działalność to po co Ci składki zusowskie? jak jesteś zatrudniony? Dla twojego pracodwacy to jeszcze lepiej bo sam sobie opłacasz składki i sam prowadzisz papiery a ona ma to w du*ie! Mówię Ci że tak jest bo w tamtym tygodniu byłem w UP i się dowiadywałem i babka mi wszystko rozjaśniła bo sam byłem zaciekawiony dlaczego oferty pracy są z własną działalnością bo sam opłacasz wszystko i prowadzisz papierologie!

A sory mogłem się pomylić bo mogłem się pomieszać z dofinansowaniem, tj. ja się o to pytałem jak chcesz 20tys. dofinansowania z UP do założenia własnej działalności to musisz mieć wykształcenie mechanika i utrzymywać to przez 12 miesięcy ale staranie się o to nie jest takie hop siup bo musisz mieć poręczyciela i inne rzeczy. Ale budynek musisz mieć przekształcony pod warsztat bo znajomy musiał przekształcać, to samo mi powiedzieli w moim starostwie tylko muszę się dowiedzieć czy gmina się zgodzi by u mnie powstał warsztat bo zawsze może być coś nie tak.
Ten kraj jest powalony i dlatego na każdym kroku urzędniczym może być jakiś klops. Najlepiej jakbyś poszedł i się wszystkiego wydowiedział w swoim urzędzie wtedy będziesz miał wszystko czarno na białym bo w każdym powiecie jest inaczej uwierz mi ;)

Wiadomo że papierologie może Ci prowadzić księgowa nie musisz ty sam byle by to było dobrze zrobione ;)

punciak15

Gaduła
Punktów
9
Miasto
łodzkie
jesli chodzi o zus to pracuje w takiej firmie ze on go opłaca i nie bedzie miala zadnych zastrzeżeń do tego czy pracuje po robocie. kilka osób u mnie w firmie ma własne działalności ale za bardzo nikt o tym nie chce mówić co i jak bo przecież polak jest taki ze sam nie wieźmie a tobie nie da nie może byc tak ze tobie bedzie się lepiej powodzić, oczywiście nie mówie o wszystkich ludziach ale sporo jest takich ,u mnie robi okolo 400 osób wiec rożne rzeczy sie słyszy i z różnymi osobami sie rozmawia nie daj boże jak komuś sie noga gdzieś podwinie to zaraz jest na językach ludzi o żadna dotacje nie zamierzam sie starać więc myśle ze nikt mi nie będzie patrzył na ręce a jeśli chodzi o budynek to mysle ze z nim nie jest tak źle z sąsiadami tez dobrze żyje więc raczej z nimi nie bedzie kłopotu żaden mnie nie podpierniczył przez tyle lat a przedemną jeszcze mój tata robił tak jak ja czyli po godzinach i to ładnych pare lat i tez nie było problemu myśle ze dopóki nie zatrudnia sie pracownika i robisz sam to nikt tego nie kontroluje co sie dzieje warsztacie bynajmniej tak z moich obserwacji wynika ci co sami robią w różnych dziurach to robią a ten co ma pracownika to zaraz jakaś kontrola.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
od wielu lat pracuje na wlasnej dzialalnosci i wiem co pisze z zusami. od kilku lat mam zarowno umowe o prace jak i dzialalnosc wiec wiem co i jak sie oplaca...
akurat pracuje w finansach, controlingu i liczyc potrafie :)
Kolega pytal o dodatkowa dzialalnosc poza praca na etacie, wiec do oplacenia tylko zdrowotne dodatkowo
co wie to pisze -- jak nie mam pewnoeci (odnosnie przekwalifikowania budynku) to nie obstaje przy tym co mi sie wydaje :)

i faktycznie, musisz miec wyksztalcenie jak chcesz dotacje, ale jak chcesz po prostu zaczac dzialalnosc to nie musisz miec zadnego wyksztalcenia

punciak15

Gaduła
Punktów
9
Miasto
łodzkie
Co nie co już wiem, wolnym czasie wybiorę sie do urzędu i może dowiem się czegoś konkretniejszego,jak już wszystko ogarne to waszym zdaniem kiedy najlepiej zacząć działalność myślałem zeby jesienia czy wiosna starac sie o otwarcie warsztaciku do wiosny nie jestem pewien czy podołam zgromadzić odpowiedni sprzet na start
czyli wyważarke montażownice noi tez by sie lepsza sprężarka przydała na początek kupie zwykły podnośniki typu bałwanek ,A pozatym lepiej kupić nowy chiński sprzęt czy lepiej jakas najtańsza używke markową a poźniej z czasem jak juz sie coś ruszy wymieniać to pomału na lepszy sprzet u mnie to nie bedzie robic masowo kół wiec może w nowe markowe rzeczy nie ma co sie pchać?..

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Punciak to zależy ile będziesz miał na takie wydatki i jakie używki zdołałbyś znaleźć. jak nie będziesz miał dużego przewału to możesz liczyć też chyba na zwolnienie z Vat. termin rozpoczęcia działalności jest wg mnie kwestią otwartą.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
rezygnacja z vatu wg mine nie jest dobrym rozwiazaniem - nie wszystko zaewidencjonujesz :)rolleyes:) a material rozliczysz, do tego wszelkie koszty to tez wiele podciagniesz pod dzialalnosc i wtedy korzystasz na vacie :)

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
wszystko zależy:) Grunt to wszystko na spokojnie przez pierwszym krokiem przeanalizować

punciak15

Gaduła
Punktów
9
Miasto
łodzkie
Zgadza się na vat jest więcej możliwości ale nie myśle ze super duże pieniądze się zarobi po godzinach wiec myślę ze z vatem narazie sobie odpuszcze i wybiorę sposób rozliczeniowy ryczałt na ksiązke .a jeśli chodzi o sprzęt do wulkanizacji to on nie bedzie cały czas na mnie robił wiec tez nie musi byc super extra dobry chodzi raczej o w miare sprawdzony i mało awaryjny.. w zime mam czas na obliczanie kosztów i zbieranie roznych materiałow tez i wymogów ,również szukania pomysłu na reklame, choć jak zauważyłem to mieszkam prawie w centrum 50 tys miasteczka nie daleko spore osiedle bloków a w pobliżu 1 warsztat samochodowy reszta na obrzeżach miasta wiec myśle ze ten mój pomysł ma sens bo ludzie lubią jak maja blisko do mechanika:)

Mateusz.TS

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Cieszyn
Miałem własną działalność i coś mogę doradzić. Na początek najlepiej otworzyć ryczałt ponieważ obowiązuje nas niższy podatek, łatwiej zarobić po za rachunkiem, i jak to bywa na początku nie kupuje się tyle części aby odliczyć Vat na jakąś konkretną kwotę.

Druga sprawa to miejsce, jeżeli jesteś w centrum miasta na jakimś blokowisku to dobrze, wystarczy tylko paru zadowolonych klientów a plotki rozejdą się same.

I na koniec aby nie płacić podatku od budynku, nie czekać na odbiór, przekształcanie itp sprawy. Rejestrujesz PHU, w którym zaznaczasz miejsce pracy jako np pokój w domu. Nie musisz mieć nawet wykształcenia mechanika. Działasz, że tak powiem na rynku jako przedsiębiorstwo i wszystkie prace wykonujesz jako usługa na rachunku. O kontrolę się nie martw bo nikt się nie czepia małych jednoosobowych firm, w razie czego musisz wykazać książeczkę oraz płyny co z nimi robisz itd.

Do niektórych może się to wydawać abstrakcyjne i wbrew prawu, ale polak potrafi i zawsze jest jakieś wyjście aby to prawo ominąć. Nawet ZUS z pełnego etatu można płacić niższy po okresie 2 lat obniżonego.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Do góry Bottom