• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

żarciki,piszczie pośmiejemy się

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
właśnie znalazłem takie zdjęcie na internetach
1722187518560.png

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Nie wiem czy się śmiać :)

Dokręcalem flansze przegubów do skrzyni biegów a38l na małego imbusa i nie wiem czy nie skręciłem gwintun

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Nie wiem czy się śmiać :)

Dokręcalem flansze przegubów do skrzyni biegów a38l na małego imbusa i nie wiem czy nie skręciłem gwintun
Lepiej zostawić. Nie ruszać. Potem się z tym chwile żyje i z każdym dniem i kilometrem strach słabnie...ale zawsze pozostaje.

Dlatego zawsze lepiej dać klej i lżej dokręcić, jak to mój stary nauczyciel powtarzał.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Na aliexpres sa takie lampki niby neon ale to led. Chyba se kupie taki komplecik

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Na włoskiej licencji ale produkcja Polska
chyba fiat 125. chociaż projekt poldka na początku nazywał się 125pn

Italy a nie poland.

za wikipedią:
Pierwsze konkretne decyzje w sprawie nowego auta zapadły 17 września 1974 roku, kiedy to została podpisana umowa między Pol-Motem a włoskim koncernem FIAT mówiąca o powierzeniu prac konstrukcyjnych nad nowym samochodem stronie włoskiej. Zgodnie z umową polska strona miała przedstawić własne wytyczne dotyczące nadwozia i norm bezpieczeństwa nowego auta. Warunki postawione włoskim konstruktorom zakładały, że samochód będzie spełniał bieżące i przyszłe normy zderzeniowe, a poziom emisji spalin ma pozwolić na sprzedaż samochodu w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych. Jeszcze w tym samym roku w Centro Stile Fiat z udziałem polskich stylistów i inżynierów zaczęto prace projektowe nad nadwoziem oraz wnętrzem nowego modelu marki FSO.

a prawda jest taka, że włosi wykorzystali trochę fiata ESV 2500 Libre i fiata 132 i pewnie coś tam jeszcze. podobno wnętrze było zaprojektowane tylko przez polaków. i teraz są różne wersje- polskiej stronie nie pasowały włoskie pomysły. w tą co najbardziej wierzę- chodziło o kasę i polska kupiła projekt bez wnętrza. trzy: ewentualnie się pokłócili i pogniewali, a makaroniarze mieli dość i chcieli to wszystko jak najszybciej zakończyć.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
chyba fiat 125. chociaż projekt poldka na początku nazywał się 125pn

za wikipedią:
Pierwsze konkretne decyzje w sprawie nowego auta zapadły 17 września 1974 roku, kiedy to została podpisana umowa między Pol-Motem a włoskim koncernem FIAT mówiąca o powierzeniu prac konstrukcyjnych nad nowym samochodem stronie włoskiej. Zgodnie z umową polska strona miała przedstawić własne wytyczne dotyczące nadwozia i norm bezpieczeństwa nowego auta. Warunki postawione włoskim konstruktorom zakładały, że samochód będzie spełniał bieżące i przyszłe normy zderzeniowe, a poziom emisji spalin ma pozwolić na sprzedaż samochodu w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych. Jeszcze w tym samym roku w Centro Stile Fiat z udziałem polskich stylistów i inżynierów zaczęto prace projektowe nad nadwoziem oraz wnętrzem nowego modelu marki FSO.

a prawda jest taka, że włosi wykorzystali trochę fiata ESV 2500 Libre i fiata 132 i pewnie coś tam jeszcze. podobno wnętrze było zaprojektowane tylko przez polaków. i teraz są różne wersje- polskiej stronie nie pasowały włoskie pomysły. w tą co najbardziej wierzę- chodziło o kasę i polska kupiła projekt bez wnętrza. trzy: ewentualnie się pokłócili i pogniewali, a makaroniarze mieli dość i chcieli to wszystko jak najszybciej zakończyć.
oj nie do końca, wzorowali się na fiacie 125 zwłaszcza na płycie podłogowej, jak juz czytasz Wikipedie to tam też pisze, co zmodernizowali a co wzięli od fiacika

Do góry Bottom