• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.5dci gaśnie

apln

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
53
Miasto
SY/SLU
Cześć, 900 temat w tym dziale, mam nadzieję uda się rozwiązać problem.

Auto to megane II 1.5dci. Gaśnie sobie od czasu do czasu, odpala czasem od razu czasem po godzinie, ale wtedy od strzała. Auto po dwóch warsztatach, gdzie błądzili raczej po omacku.

Błąd df113 1.def sensor supply voltage/ napięcie zasilania czujników - czytane clipem.
W kontekście powstania błędów info:
obroty - 832 (ostatnio zgasł na wolnych)
temperatura płynu - 83
temperatura powietrza zewn - 25
napięcie akumulatora - 14.1V
wydatek paliwa - 1.1mg/cp
ciśnienie na listwie - 263bar
napięcie czujników 5V

Teraz tak, manual podaje że te napięcie zasilania (feed), jest wspólne dla poniższych czujników, a co za tym idzie zwarcie jednego z nich uwala resztę i auto stoi.
-czujnik ciśnienia klimy
-MAP i IAT
-czujnik na listwie CR
-potencjometr kochającego inaczej gazu
-czujnik pozycji egr
-przepływka.

Oczywiście na chwilę obecną auto jeździ wyśmienicie. Wiązkę z grubsza przejrzałem, wygląda dobrze.
Zastanawia mnie pozycja wydatek paliwa - 1.1mg/cp - normalnie na wolnych obrotach jest to ok 4mg/cp, czy to wskazuje na chwilowe zwarcie czujnika na zasobniku CR(przecież on podaje info o ciśnieniu, co steruje wydatkiem)? Osobiście obstawiam na to że problem robi albo czujnik klimy (wtyczka ok) albo właśnie czujnik CR. Wtyczki i wiązki przy wtryskach przejrzałem dokładnie, wsio ok. Spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem? Trochę bez sensu czekać aż auto padnie całkiem, może za tydzień, może za rok, uwalając przy okazji sterownik.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Co to kango , czy inna renia . To może być masa przyczyną zaniku , miast zwora i też różne głupoty wywala . Masy to ich bolączka .

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
Był podobny problem z Laguną,postawilismy na ster ale klijent pojechał gdzie indziej i dalej sie meczyli.Podstawione były wszystkie czujniki co wymieniłes i nic nie pomagało.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Sprawdź napięcia zasilające czujniki na wyjściu z ECU i na czujniku następnie porównaj

apln

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
53
Miasto
SY/SLU
Ok, pomierzę napięcia, chociaż rozprułem dzisiaj wiązkę i jest nieźle, izolacje jak nowe, bez uszkodzeń.

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
wtyka do ecu zielenina ją lubi wpieprzać psiknij kontaktem i zasmaruj

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
kontakt zostawi nalot, ostatnio mnie w ciula zrobił i miałem reklamację 9brak kontaktu po tygodniu) wyskrabałem i śmiga już miesiąc

apln

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
53
Miasto
SY/SLU
Wtyczki też wypinałem i spoko - wszystko tam jak nowe. Rozpruję jeszcze kawałek wiązki w stronę uch, i podmienię na próbę czujnik ciśnienia.

Do góry Bottom