• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.5dci wywala olej przez uszczelke filtra oleju

pawel_rex

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
rzeszów
Witam, mam problem z megane II ph II 1.5 dci 86KM mianowicie:
Już 3 razy wywaliło mi olej przez uszczelkę filtra oleju,.. za każdym razem nowy filtr oleju,
Zdarza się to tylko przy spadku temperatury otoczenia (na polu) na minusową lub w okolicy O stopni.

Auto na wakacjach przeszło remont, turbina regenerowana, wał wymieniony na inny po pierwszym szlifie + nowe panewki + nowa pompa SASIC, olej., filtr (powodem napraw była padnięta turbina, jak potem się okazało zły stan panewek i wału)

Po remoncie całe lato auto przejeździło bez usterek, aż jesienią temperatura spadła do +2 stopnie na zewnątrz., i przy odpaleniu rano olej wypchało przez uszczelkę filtra., (od remontu 4tyś km zrobione)
Stwierdziłem że filtr się popuścił., Założyłem nowy taki sam,.. po 1 tyś km, gdy temp. zewnętrzna znów spadła do O stopni, to samo. Kupiłem inny filtr...zrobiłem około 1,5 tyś km i dalej to samo tym razem dopiero przy -4 stopni celcjusza..

Pytanie...czy miał ktoś do czynienia z takim przypadkiem, i czy myślicie że winna może być ta nowa pompa..zamiennik niby dobrej firmy SASIC za 350zł ( w serwisie ponad 1000zł).???

czy może jakieś inne pomysły?? Jeszcze pytanie gdzie zmierzyć ciśnienie oleju manometrem?? bo jest czujnik przy filtrze oleju., w bloku silnika tuż pod głowicą..i może gdzieś jeszcze.?? w któro miejsce się trzeba wkręcić???

POMOCY>>!!

RooZ

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Ale my już 2 oleje przerobiliśmy, wcześniej był Liqui Molly lany i było to samo a teraz dokładnie taki jak w specyfikacji fury i też skucha... :/

RooZ

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Ok, czyli mówisz żeby ogarnąć ten zaworek tak? Nie szukać używki zdjętej z innej Meganki tylko robić tą pompę tak? I jaki olej wtedy?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
5w40, zadnych wynazazkow zalej elfa. Pompa nowa ori w pudelku i bedzie hulac. Ja mam silnik zrobiony na pompie uzywanej, stuka mu wlasnie 45tkm, olej co 12,5 tys i nic mu sie nie dzieje, nowe pompy wkladam do 2,5 i 1,9 i tez sie nie dzieje. Nie ma cudow, cos musi byc zje* Sam silnik jezeli jest dobrze zrobiony to pancer, ja swojego dobije do 150 tys a potem kasacja:D

RooZ

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
silnik był dobrze zrobiony, tylko ostatnio miał wgrywane nowe mapy i zastanawiam się ciągle czy to nie mogło czegoś pojebać w kwestii tego oleju, chociaż mówią że to nie ma związku.. jak wy uważacie?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ja dalej uwazam ze silnik zostal "zj***", rozne rzeczy mi sie zdarzaja przy silniku przez pospiech czy zmeczenie, niedopatrzony uszkodzony gwint, zle zamontowany uszczelniacz, brak krocca. Ale to ze masz 8bar na smarowaniu to tylko pompa, zaloz ori i pacz co sie dzieje.

Do góry Bottom