• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.5dci wywala olej przez uszczelke filtra oleju

pawel_rex

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
rzeszów
Witam, mam problem z megane II ph II 1.5 dci 86KM mianowicie:
Już 3 razy wywaliło mi olej przez uszczelkę filtra oleju,.. za każdym razem nowy filtr oleju,
Zdarza się to tylko przy spadku temperatury otoczenia (na polu) na minusową lub w okolicy O stopni.

Auto na wakacjach przeszło remont, turbina regenerowana, wał wymieniony na inny po pierwszym szlifie + nowe panewki + nowa pompa SASIC, olej., filtr (powodem napraw była padnięta turbina, jak potem się okazało zły stan panewek i wału)

Po remoncie całe lato auto przejeździło bez usterek, aż jesienią temperatura spadła do +2 stopnie na zewnątrz., i przy odpaleniu rano olej wypchało przez uszczelkę filtra., (od remontu 4tyś km zrobione)
Stwierdziłem że filtr się popuścił., Założyłem nowy taki sam,.. po 1 tyś km, gdy temp. zewnętrzna znów spadła do O stopni, to samo. Kupiłem inny filtr...zrobiłem około 1,5 tyś km i dalej to samo tym razem dopiero przy -4 stopni celcjusza..

Pytanie...czy miał ktoś do czynienia z takim przypadkiem, i czy myślicie że winna może być ta nowa pompa..zamiennik niby dobrej firmy SASIC za 350zł ( w serwisie ponad 1000zł).???

czy może jakieś inne pomysły?? Jeszcze pytanie gdzie zmierzyć ciśnienie oleju manometrem?? bo jest czujnik przy filtrze oleju., w bloku silnika tuż pod głowicą..i może gdzieś jeszcze.?? w któro miejsce się trzeba wkręcić???

POMOCY>>!!

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Cisnienie oleju nie wysadzi uszczelniaczy itp, moze rozerwac filtr oleju lub chlodnice oleju. Cisnienie w skrzyni korbowej owszem, moze wysadzic uszczelniacze, dekielki jesli sa, moze spowodowac uszkodzenie turbiny lub rozbieganie silnika. Zaloz jakas sensowna pompe i bedzie ok.

pawel_rex

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
rzeszów
Koledzy właśnie wróciłem z garażu., był mały problem z założeniem miski, smok pompy blokował, ale się udało,..
Założyłem oryginał Renault ta co była od początku przed remontem., jutro wieczorkiem będę mierzył ciśnienie.,

Mam nadzieje że będzie w normie bo jak nie to renówka pójdzie na FOR SALE za 4 tyś...hah

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Jak nie poradzisz i bedziesz chcial sie pozbyc/naprawic to daj znac na forum:) Pomysle bo francuzy, chcac nie chcac naprawiam i moze pomysle nad wybawieniem Cie od tego francuskiego zakazenia:D

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Potrzeba ogolnej znajomosci mechaniki i dobrze bylo by znac sam temat. Wiadomo, kazdy samochod ma swoje smaczki:D

pawel_rex

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
rzeszów
R O Z W I Ą Z A N I E_ T E M A T U

WINA POMPY OLEJU ( mimo że była nowa kupowana Firmy SASIC) była problemem, odradzam zakupu tej pompy!!!

Po założeniu starej pompy oleju ciśnienie oleju max 4,5 Atm przy odpalaniu na zimnym.. a na tej co była kupowana SASIC zamykało zegar 10atmosferowy, i dla tego wywalało uszczelke na filtrze oleju.

Jedynym problemem który teraz jest to, to że stara pompa jest już troche podchodzona, i delikatnie teraz za słabe mam ciśnienie na rozgrzanym silniku na wolnych obrotach (850 obrotów) około 0,7 ATM, przy 2000 obrotów jest 3 atmosfery i przy 3000 obrotów jest 3,5 atmosfery.,

Co o tym sądzicie ciśnieniu??? może zostać czy jest ciutke za małe ??? bo nie wiem czy inwestować w inną nową pompe czy zostawić tak jak jest., i jeździć do nastepnej awari.., jak to bywa w tym modelu.

Czy ciśnienie 0,7 przy 850 obrotach na gorącym silniku to za mało ??? :( bo przy większych obrotach w myśle że ok,

Już mnie szlak trafia, raz za duze, raz za małe, heh

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
sprawdze Ci w poniedzialek cene na oryginal z renaulta, albo idealna uzywke. Ja mysle ze lepiej wymien poki Twoje panewki maja dobra kondycje:) Ale jak sprawdze to moze to tak ma byc na wolnych, nie pamkietam tak z biegu:)
NA WOLNYCH OBROTACH 0,7 nie jest zle, ale trzeba pamietac ze jednak ruszasz samochodem to nadal sa wolne obroty a obciazenie na korby wieksze niz na biegu jalowym. Bede mial chwile to sprawdze Ci cisnienie wg renault i na silniku 2 tyg po generalce.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Ok dzięki., mam starą pompe, założe i sprawdze ciśnienie., może będzie..tylko czy nie za małe to się okaże..

Jeszcze raz dzięki wszystkim., jak wymienie pompe dam znać
Co do lepkości oleju , to informacja smyka 28 jest nie prezyjna . Oleje takie jak 5w 30 czy 0w30 najprościej mówiąc nadają się na SYBERIĘ i do Afryki . Dobre pół syntetyczne mieszają się z mineralnym jak i z syntetykiem . Ale tu tobie nic nie da.

R O Z W I Ą Z A N I E_ T E M A T U

WINA POMPY OLEJU ( mimo że była nowa kupowana Firmy SASIC) była problemem, odradzam zakupu tej pompy!!!

Po założeniu starej pompy oleju ciśnienie oleju max 4,5 Atm przy odpalaniu na zimnym.. a na tej co była kupowana SASIC zamykało zegar 10atmosferowy, i dla tego wywalało uszczelke na filtrze oleju.

Jedynym problemem który teraz jest to, to że stara pompa jest już troche podchodzona, i delikatnie teraz za słabe mam ciśnienie na rozgrzanym silniku na wolnych obrotach (850 obrotów) około 0,7 ATM, przy 2000 obrotów jest 3 atmosfery i przy 3000 obrotów jest 3,5 atmosfery.,

Co o tym sądzicie ciśnieniu??? może zostać czy jest ciutke za małe ??? bo nie wiem czy inwestować w inną nową pompe czy zostawić tak jak jest., i jeździć do nastepnej awari.., jak to bywa w tym modelu.

Czy ciśnienie 0,7 przy 850 obrotach na gorącym silniku to za mało ??? :( bo przy większych obrotach w myśle że ok,

Już mnie szlak trafia, raz za duze, raz za małe, heh
80 stopni 1.2 bar obroty 800 rpm , 3.5/300 rpm.

Ostatnia edycja:

pawel_rex

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
rzeszów
no przy 3 tyś obrotów jest 3.5 więc dobre, tylko przy niskich obrotach za małe troche;/ no nic jak coś bedziecie mieli na uwadze to dajcie znać jeszcze

pawel_rex

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
rzeszów

Napiszę jeszcze raz., dla tych którym być może wywali kiedyś olej przez uszczelkę filtra oleju!
Zmierzcie ciśnienie, jeśli bedzie wyższe niż 8 barów to oznaka że zawór w pompie się zacina i pompa jest albo do przeglądnięcia, albo do wymiany,.. trzeba ściągać miske olejową i próbować inną pompe.., najlepiej oryginał!!
Firma sasic jest trefna,. pompa była praktycznie nowa., założona nie całe pół roku, i już sie zacinał zawór!!

Gdyby ktoś potrzebował jakieś informacje w tym temacie., proszę pisać, bez problemu podpowiem jeśli bede wiedział,

Pozdrawiam,

RooZ

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Cześć,

Sorki za reanimację starego wątku, ale może ktoś z was jeszcze egzystuje na tym forum... mam Megane 3 z 1.5 DCi, profilaktycznie chciałem wymienić wszystko co szwankuje w tym modelu - paski, filtry, oleje, panewki no i tą cholerną pompę też.
Już 2 razy była zmieniana i 2 razy wywaliło mi olej w kosmos.. czy to się wogóle da jakkolwiek ogarnąć? Bo z wolna tutaj histerii dostaje, jedynie zbawia mnie fakt że mam jeszcze swojego starego Civica, że go nie sprzedałem...

RooZ

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Przekładka silnika to dość droga impreza, nie wiem też na ile po tym byłbym wolny od problemów - ten model jest jak się okazuje generalnie narażony na usterki i niewdzięcznawy w użytkowaniu, jeszcze do końca się nie zniechęciłem ale jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie zmienić na coś innego :/

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
zaworki to papierkiem i chodzą ja złoto , widziałem jak szaleńcy spawali fitry ale to inna bajka ...

RooZ

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
No właśnie chyba będę szukał kogoś kto taki zaworek ogarnie, bo wydaje się to być kwestią stricte mechaniczną - jest jakiś element który przy niskich temperaturach traci właściwości (sprężynka? gumka? ujwieco?) i zawór się zwiesza... spawanie filtra to opcja hardcore bo jak go później wymienić?
Ale fakt faktem - baaaardzo bym nie chciał po raz kolejny wieśniackiej akcji z olejem który jest wszędzie :(

RooZ

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
No rozumiem, ale to co? Co miesiąc będę miał taką przygodę? Bo miesiąc temu nową pompę zakładaliśmy i przejechałem niecałe 2000 kilometrów..

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
niby dlaczego co miesiąc ? raz a dobre zrobić i zapomnieć pewnie pompa projektowana do innych olejów

Do góry Bottom