• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9 Dci dość duże spalanie szczególnie lokalnie

Jaano

Początkujący
Punktów
0
Miasto
BB
Pierwszy jest na wolnych, reszta próba dynamiczna

Jaano

Początkujący
Punktów
0
Miasto
BB
Jak wyglądają te parametry? powietrze, doładowanie?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
68mm3/skok bardziej, tester bzdury pokazuje. Jeśli takie dawki osiąga jest po remapie... w serii jeśli dobrze pamiętam niecałe 50.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Rzeczywiście pomyliłem jednostki napisałem mg/skok, a w screenach jest mm3/skok. Autor postu chyba coś wspominał o dłubnięciu softu. Proponowałbym skonfrontować odczyt dawki na innym urządzeniu. Jeśli się potwierdzi wartość, no to dodanie "Kunia i niuta" wiąże się z większym zużyciem paliwa.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Cyferki pokaże te same, tylko różne sprzęty pokazują różne jednostki. Sprawdziłem , TQL max 58mm3/skok , Smoke Max 57,7 mm3/skok, czyli dłubnięty ;)

Jaano

Początkujący
Punktów
0
Miasto
BB
Tak, soft najprawdopodobniej dłubnięty na 150 KM ale z tego co czytam o modach softów to raczej często palą mniej przy spokojnej jeździe.
A mi przy spokojnej i na niskich obrotach leje a jak jadę autostradą 120-0140 to pali OK (7,5)
więc szukam przyczyny wiekszego spalania, przykopcania na niskich obrotach/manewrowaniu no i solidnym depnięciu - bo w pewnym zakresie obrotów (2-2,8tys.)nie widać aby jakoś mocno kopcił.
Dlatego myślę też o wyciągnięciu EGR i wyczyszczeniu, sprawdzeniu, ew. zaślepieniu.
Potem przepływka, czujnik ciśnienia powietrza, może turbo przeładowuje??
Tylko potrzebowałbym ogarnięcia parametrów przez kogoś kto wie jakie dawki kiedy mają być.
Wtryski też nie są napewno nowe i chciałbym je sprawdzić kiedyś w niedługim czasie.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
EGR sprawdź, jasne. Jak dla mnie źle zrobiony soft, więc dymi. Zużycie paliwa 7,5 l przy takich prędkościach uważam za normalne przy takim gabarycie auta. Pamiętaj , że masz ze względu na masę pojazdu ,,któtszą '' skrzynię , np. Megane 1,9dci 120KM ma taką piątkę jak Ty szóstkę. Zrób logi i porównaj proporcje paliwa do powietrza, pewnie tuner na pałę procentowo ruszył ogranicznik dymienia, zamiast przeliczyć, pewnie też nie ruszył osi x .

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Kolego Jaano, oczywiście sprawdzić w/w elementów nie zaszkodzi. Natomiast obstawiam, że sam w sobie soft jest przyczyną. Jak napisałeś, że lekko kopci przy przyspieszaniu. Modyfikacja robiona przez domorosłego tunera, wynik nie opomiarowany, więc nie ma się co dziwić, że spalanko większe.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
soft do serii , potem korekty , nieszczelnosci dolotu , skoro juz przy odpalaniu jest chmurka. ewentualnie gdzies dane ciala przy remoncie.

Jaano

Początkujący
Punktów
0
Miasto
BB
Nie, przy opalaniu nie ma chmurki, jest przy pierwszym dodaniu gazu.. i manewrowaniu, potem jak ruszam to są takie "buchy"..
Zaczęło mi mocniej cieknąć z gaszaka/przepustnicy chyba uszczelniacze regenerowanego turbo się kończą..
Ale mimo to jest ktoś e stanie podać mi jakie parametry powinny być jadąc / przyspieszając np przy 2 ? 3 tys obr.?
Czy rzuca Wam się coś ewidentnie w oczy we wcześniej wrzuconych screenach/logach przy tych 2 i 3 tys obr. Przy przyspieszaniu??

Jaano

Początkujący
Punktów
0
Miasto
BB
Pytanie dodatkowe - czy jest możliwe że jak jest zimniej to mniej kopci i to mniej czarno?

Ostatnia edycja:

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Gęściejsze powietrze, icek lepiej działa. Masz zrypane proporcje powietrze paliwo i nie słuchasz co się do Ciebie mówi... Źle zrobiona modyfikacja !

Jaano

Początkujący
Punktów
0
Miasto
BB
Ok, rozumiem, że może być źle zrobiony mod. Tylko chce być pewny że pozostały osprzęt jest sprawny.. to jest auto z 2003 r więc kwestia opłacalności wchodzi w grę

Jaano

Początkujący
Punktów
0
Miasto
BB
Na razie wymieniam turbinkę, bo coś zaczęła za bardzo pluć olejem..
Na początek chcę mieć bardziej sprawne wtryski, bo one pewnie też ponoszą za to odpowedzialność - moje przypuszczenia co niektóre leją (1)

Do góry Bottom