• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9 Tdi 110km Avf , alh

Przemyslaw_95

Początkujący
Punktów
1
Witam, borykam się z pewnym problemem. Otóż po uruchomieniu silnika po długim postoju np.po nocy jest zauważalny niebieski dym wydostający się z rury wydechowej. Dym pojawia się tylko na nierozgrzanym silniku natomiast gdy auto osiągnie 70-80st. dymienie ustaje i dosłownie nie widać żadnych spalin wydostających się z wydechu. Zauważalny jest też pobór oleju. Wykluczam turbo ponieważ nie ma luzu wzdłużnego tylko delikatnie poprzeczny. Oleju w intercoolerze nie ma , dolot również do turbo również suchy. Teraz pytanie czy to mogą być uszczelniacze zaworowe? Wydaje mi się , że przy uszczelniaczach kopcenie nie trwa długo bo silnik wypali olej w kilka sekund który się przedostanie do komory spalania podczas dłuższego postoju. Być może , że są to pierścienie ? Żadnych spadków mocy nie ma,ale być może są to pierścienie zgarniające. Jeśli ktoś miał podobny przypadek proszę o wypowiedzi, pozdrawiam.

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Zdejm rure z turbiny i przegazuj i wsadz palec.jak świeży olej to turbo.

Przemyslaw_95

Początkujący
Punktów
1
przy turbo jest wszystko ok , jeszcze odme mam do podmiany ponieważ wygląda, że jest cały czas otwarta bo sprężyna nie dociska membrany , ale puszczę ją jeszcze w butelke i zobacze czy czasem nie pompuje oleju. Patrząc po rurze dolotu od filtra powietrza , gdzie podłączona jest też odma i ten przewód idzie na turbine nie jest bardzo zaolejony troche oleju na ściankach. Tu wygląda to tak , że dosłownie moment po uruchomieniu ten dym się pojawia , tak jakby olej już znajdował się w komorze spalania czyli być może to uszczelniacze zaworowe , ale dziwi mnie to czemu te dymienie ustępuje dopiero jak silnik jest w tem, roboczej czyli te 80-85 st. być może w aucie jest nie odpowiedni olej który się spala być może za gesty. Mam jeszcze na uwadze , żeby przepłukać silnik ze 2-3 razy ropą lub jakąś płukanką i zalać właściwy olej 5w30 , być może taki zabieg pomoże. Co sądzisz?

Przemyslaw_95

Początkujący
Punktów
1
28-29 bar ogólnie równomierne zużycie , być może zapieczony pierścień zgarniający ale na ciepłym nie ma żadnego dymu to też dziwne

adik33

SuperMechanior
Punktów
73
Polecam płukankę, sam mialem podobny problem w swojej skodzie octavii 1.9tdi i użyłem do tego tec 2000. Spadek oleju zmniejszył się o wiele a do tego przestał dymić.

WOJTAS 1310

SuperMechanior
Punktów
6
Sprawdź pompki na vagu jakie mają dawki na kanale 13 bo może uszczelki do wymiany na pompkach

Przemyslaw_95

Początkujący
Punktów
1
Polecam płukankę, sam mialem podobny problem w swojej skodzie octavii 1.9tdi i użyłem do tego tec 2000. Spadek oleju zmniejszył się o wiele a do tego przestał dymić.
Dzięki za podpowiedź , pozdrawiam.

Sprawdź pompki na vagu jakie mają dawki na kanale 13 bo może uszczelki do wymiany na pompkach

Jeśli chodzi o kwestie wtrysków to są małe rozjazdy na zimnym silniku. Dodam również , że układ paliwowy jest na pompie wtryskowej.

Korekcje wtrysków na zimnym : 1cyl : -0,85mg/str 2cyl -0,26mg/cyl 3cyl 0.00mg/str 4cyl 1,13mg/str

Korekcje na rozgrzanym silniku 85 st. : 1cyl -0,66mg/str 2cyl 0,16mg/str 3cyl -0,09mg/str 4cyl 0,54mg/str

Ostatnia edycja:

OLOG60

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Tychy
Nie ma tragedii z pompkami

Sory nie doczytałem że jest na pompie jeszcze ale to i tak wtryski ok

Do góry Bottom