• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9 tdi bls profilaktyczna wymiana panewek

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Ja jakoś te śruby puszczałem sprawdzałem panewki i jakoś mi się tam nic nie luzowalo.
...Puszczałeś >czyli zostawiałeś stare !? (uwzględniasz zmęczenie materiału i zalecenia producenta ??) Sądzę że powinieneś wiedzieć iż należy zakładać zawsze nowe śruby .

świerszcz.uk

Gaduła
Punktów
4
No zakłada się nowe szpilki jeżeli robisz auto klientów jeżeli robisz sobie to dla siebie i nie zawracasz sobie zbytnio głowy tym że (trzeba nowe bo faktycznie trzeba to prawda) więc skręcasz spowrotem i tyle jakoś ok 100tys mil zrobiłem nic się nie poluzowało urwało etc. Tym bardziej że te auta kosztują tu w granicach £500-2000max w zależności od rocznika średnio ok £900 za rocznik 06-08

To wbij sobie to do łba bo będziesz musiał sobie cewnik założyć .

Ale co mam sobie wbić do łba? Bo nie bardzo Janusz cię rozumiem bo to sensu nie ma

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Ja mam jedną zasadę. Czy dla siebie, czy dla kogoś zawsze robie tak samo, tzn. Wg. Zaleceń producenta. Skoro jest podane żeby dać nowa śrubę, to ja daje.

Dokręcam zadanym momentem i ciach - markerem kreska dla oznaczenia ze śruba juz dokręcona jest na gotowo.
Co roku daje wszystkie klucze do legalizacji i mam dupochron w postaci certyfikatu kalibracji kluczy.

Wiec przy opcj, że coś się urwie lub odkręci ...mi to lotto.

Naturalnie gwintowniki i narzynki w ciągłym użyciu są również.

Odnośnie wadliwych śrub to nawet wg. Etki zmienił się nr części, jak pogrzebiesz w Google po nr. to zmienił się całkiem wygląd oryginalu.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Dla klienta trzeba jeszcze w dzisiejszych czasach filmować . Mój kolega po fachu ma kamery , ale po kilku dniach nagrania się nakładają. Pracownik rozebrał i był nagranie . Po 5 godzinach wysłali SMS i MMS do klienta . Całość naprawy się przeciągnęła . Było więcej innych usterek . Przy rozliczeniu klient stwierdził iż sami zepsuli przy demontażu tamtą część i za tą część naprawy niezapłaci . Pozostało część roboty za darmo.

leoncjo123

Nowy
Punktów
0
Również mam BLS 325 tys. km, 2006 r. i mam zamiar wymienić panewki - myślę nad KOLBENSCHMIDT 77554600 lub GLYCO 71-3904 STD (Glyco 50 zł droższe). Które polecacie?

Do góry Bottom