• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9 TDI Drgania na biegu jałowym

Grisza7

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radom
Witam wszystkich,
Od kilku miesięcy posiadam Golfa IV 1.9 TDI AXR (na pompowtryskach). Po rozgrzaniu na wolnych obrotach silnik nierównomiernie drga. Problem pojawia się tylko na ciepłym silniku i tylko na biegu jałowym. Samochód normalnie ma moc, odpala bez problemu czy ciepły czy zimny, nie kopci. Błędów żadnych nie ma, pompki w normie max 0.30 mg/suw. Co może być przyczyną? spotkał się ktoś kiedyś z takim problemem?

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
kurde a może by tak od dupy strony a spróbuj go ręką przytrzymać może to tylko poducha się wytarmosiła któraś obejżyj je dobrze

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
kurde a może by tak od dupy strony a spróbuj go ręką przytrzymać może to tylko poducha się wytarmosiła któraś obejżyj je dobrze
Możesz mieć rację , ale za te teksty to Ci Marlena przywali , staram się od początku nic dosłownie ale ostatnio się czepiła . Zrobi Ci czyściec .

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
eee a o co biega,, Ty jak kobity na forum są to sorka ale myślę że tu sami swoi więc czego się spodziewać ę,,ą no nie wiem a z resztą nikomu nie ubliżam jak nia pasuje to dajcie znać POSTARAM SIĘ POPRAWIĆ :eek::oops::eek::oops::eek::oops::D

Ostatnia edycja:

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
eee a o co biega,, Ty jak kobity na forum są to sorka ale myślę że tu sami swoi więc czego się spodziewać ę,,ą no nie wiem a z resztą nikomu nie ubliżam jak nia pasuje to dajcie znać POSTARAM SIĘ POPRAWIĆ :eek::oops::eek::oops::eek::oops::D
No to zobacz kto tu w spódniczce dba o takie rzeczy , kiedy w poście Ci się zaczerwieni od skreśleń . Pozdrawiam

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Wtryski do sprawdzenia.
Przy okazji szczelność zaworów.
Oczywiście jeśli brak błędów i parametry w porządku.
To jest forum mechaników czy pytajka dla krawców piekarzy i betoniarzy ???????

Ostatnia edycja:

Grisza7

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radom
Do tej pory było sprawdzone : przepływka podmieniona, termostat nowy, pompowtryski sprawdzone wyregulowane oringi założone nowe, egr nowy, rozrząd nowy ustawiony kąt synchronizacji na 0, czujnik temperatury nowy, poduszki pod silnikiem i skrzynią sprawdzone, pompa tandem podmieniona. Ktoś jakiś pomysł?

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Silnik pracuje równo na zimnym i na ciepłym ?
Jak by wałek był wytarty to raczej kulał by w obu przypadkach i korekcje powinny coś wykazać.
Można kompresje przemierzyć dla wszystkiego na zimnym i ciepłym.

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Wiem, że kolega sprawdzał wtryski ale znalazłem właśnie pewną informację ściągniętą z tego forum o nietypowych usterkach ze szkolenia firmy Hella podajże. Jest tam właśnie informacja o nierównej pracy nie biegu jałowym Golf 4 1.9 TDI AXR.
"Silnik wibruje lub trzęsie się na biegu
jałowym
Jeśli zgłaszana jest powyższa usterka, to jej przyczyną może
być jeden z pompowtryskiwaczy. Usterka ta dotyczy
pojazdów o kodach silnika od AXR 001000 do AXR 025181.
W module sterującym silnika nie zostają zapisane żadne
kody błędów. W wyniku zwiększonego zużycia kotwicy
magnesu w pompowtryskiwaczu dochodzi do przekroczenia
ilość wtryskiwanego paliwa (za bogata mieszanka). Układ
regulacji biegu jałowego próbuje zmienić skład mieszanki na
uboższą poprzez zmniejszanie ilości wtryskiwanego paliwa.
W wyniku ciągle zmieniającej się dawki paliwa silnik wpada w
wibracje na biegu jałowym."

Grisza7

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radom
Silnik pracuje równo na zimnym ale gdy osiągnie temp ok 70 stopni zaczyna nierównomiernie drgać, co do wałka to był sprawdzany przy demontażu wtryskiwaczy.

Kolego ThinkPad mógłbyś mi podesłać tą informację Helli? Ciekawi mnie twoja wypowiedz

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Kolego na naszym forum: przydatne pliki do ściągnięcia / pozycja 11 "przydatne porady, nietypowe usterki." i tam na pierwszej stronie będzie do pobrania plik VW2.rar Przepraszam, ale nie wiem teraz na szybko jak to tu wstawić, a praca wzywa :)

Do góry Bottom