• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9 TDI Drgania na biegu jałowym

Grisza7

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radom
Witam wszystkich,
Od kilku miesięcy posiadam Golfa IV 1.9 TDI AXR (na pompowtryskach). Po rozgrzaniu na wolnych obrotach silnik nierównomiernie drga. Problem pojawia się tylko na ciepłym silniku i tylko na biegu jałowym. Samochód normalnie ma moc, odpala bez problemu czy ciepły czy zimny, nie kopci. Błędów żadnych nie ma, pompki w normie max 0.30 mg/suw. Co może być przyczyną? spotkał się ktoś kiedyś z takim problemem?

Grisza7

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radom
rozrząd nie był wymieniamy ale było wszystko w nim sprawdzane (chodzi o regulację na fasolkach koła rozrządu)

Grisza7

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radom
o jaki regulator Ci chodzi? Błędów brak, wszystkie parametry w normie (osobiście sprawdzałem VCDS-em)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
o jaki regulator Ci chodzi? Błędów brak, wszystkie parametry w normie (osobiście sprawdzałem VCDS-em)
Na pompie , a z błędami to jest tak że sam VW-AG zastrzega że nie wszystkie się zapisują . Ściągnij sobie lepiej od chomika ViVd WorkshopData po polsku i wtedy możesz sam trochę pomedytować .

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
No tak ale przecież tam się reguluje jak zawory jeżeli dewki będą nie równe to jak w morde będzie kulał szczególnie na ciepło na ciepło jak ma zmniejszone przez sterownik
no w normie ale o luzach ani słowa

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
No tak ale przecież tam się reguluje jak zawory jeżeli dewki będą nie równe to jak w morde będzie kulał szczególnie na ciepło na ciepło jak ma zmniejszone przez sterownik
A wyczytałeś tam jakieś konkrety żeby jakiegoś pewniaka wykluczyć , bo ja nie . Tu prawie każdy tak pisze dobrze jak podają co to bez kw , kodu silnika itd .

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
jak to mój synek trzy latek mawia oj tam,oj tam:D może się chłopina troszke rooooozzzpppeeeddzziiłł
no panowie kończcie flaszke i do domu trza iść spać i rano za robotę się brać pacjęci czekają połamania zębów:D:eek::oops:

Ostatnia edycja:

Grisza7

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radom
Pompowtryski wyregulowane według instrukcji Bosch, pompki sam sprawdzałem vcds-em, listwa elektryczna wymieniona, biegi wchodzą idealnie.

Grisza7

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radom
to nie jest na pompie VP tylko na pompowtryskach, tu się nie reguluje kąta wtrysku tylko synchronizację wałka rozrządu z wałek korbowym

Do góry Bottom