• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9 tdi obrócona panewka. Co dalej?

Marcin312

Początkujący
Punktów
4
Witam. W moim aucie obróciło mi panewkę. Silnik to 1.9 tdi o mocy 160 km o oznaczeniu BUK w aucie seat Ibiza cupra. Mechanik proponuje wymianę silnika 2500zl motor plus robicizna i jakieś pierdoly ok 1500zł wiec z 4000zł w plecy...
Nie będę pytał czy opłaca się to naprawiać bo nikt tu wróżką nie jest, sam silnik też nie był otwierany,tylko zdjęta miska olejowa.
Pytanie mam raczej takie jaki silnik będzie pasował pod moje popmpowtryskiwacze, bo silnik o oznaczeniu BUK jest nie do dostania.
Łatwiej znaleźć silnik BPX,który był montowany w cuprze 2004-2006.
W Ibizie był też montowany silnik asz który można kopić za ok 1000zł wiec sporo taniej i nie ukrywam,że taka opcja by mi bardziej pasowała,tylko zastanawia mnie to dlaczego asz można kupić za 1000zl a taki buk bpx za minimum 2500zl,mowa oczywiście o gołych słupkach.
I jeszcze jedno pytanie, czy możliwe żeby ta awaria powstała od rozrządu? Bo był założony nowy rozrząd jakieś 2 tygodnie przed awarią, po awarii podłączyłem komputer i wywaliło taki błąd
Work Shop Code: WSC 06402
1 Fault Found:
19464 - Camshaft Position Sensor (G40): Signal Out of Range
P3008 - 00-00 - -
Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Tylko nie obrazaj. Mam 15 rok juz auto. I bedzie z niego youngtimer

Mialem junaka m10 i bardzo zaluje ze go opieprzylem. Za 1200zl poszedl w częściach tylko kartki na benzyne mi po nim zostaly:stinkyfeet:

Marcin312

Początkujący
Punktów
4
Junaka można porównać do Ursus C330 albo VW T3/4 można do Subaru ST, można do WSK 125...ale litości, nie do 1,9tdi w starej budzie Seata bez drzwi dla pasażerów.

Może i buda stara ale auto wyglada jak nowe zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Mechanik z uszkodzonym silnikiem go wycenił na 16000zł (chociaż moim zdaniem sporo zaniżył ) i miał już chętnego na zakup jeżeli bym chciał się go pozbyć tak jak stoi więc daruj sobie rady z autoskupem za kilka stówek bo chyba nie wiesz o czym piszesz.I nie każdy lubi 4 drzwiowe auta.
Ale wracając do tematu to jestem na etapie szukania kogoś ogarniętego od silników ,akurat 1.9 tdi raczej skomplikowanym silnikiem nie jest wiec pewnie szybko znajdę.
Jak auto zostanie naprawione to napiszę jak poszło i ile mnie to kosztowało. Chyba,że remont nie będzie opłacalny to trzeba będzie szukać nowego serca :)
Pozdrawiam

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Nowe serce min. 400 000km, nie wierzę że znajdziesz z mniejszym przebiegiem. Zaczniesz robić swój 10k pęknie. Nie uwierzę że ktoś dobrze taniej ogarnie. A jak polecisz z fantazją to przystosujesz na +200KM i pęknie 15k. Połowa wartości auta. I tu się zaczyna dylemacik bo za takie pieniądze będzie np scirocco. Opłaca się robić stare?

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Nowe serce min. 400 000km, nie wierzę że znajdziesz z mniejszym przebiegiem. Zaczniesz robić swój 10k pęknie. Nie uwierzę że ktoś dobrze taniej ogarnie. A jak polecisz z fantazją to przystosujesz na +200KM i pęknie 15k. Połowa wartości auta. I tu się zaczyna dylemacik bo za takie pieniądze będzie np scirocco. Opłaca się robić stare?
Co ty bredzisz? 10 tysiaków za kapitalkę? Nawet jakby nowy wał musiał kupić to i tak w dużo mniejszym budżecie się zmieści. Robiłem ostatnio Subaru 2.5L w benzynie (boxera) po zatarciu panewy na korbie, nowe pierścienie, głowice do obróbki, szlif głównych i korbowych wału, 5500zł całość. Nowy wał do niego 1800zł. 7000zł wziął byś za samą robotę!?

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
10k za 1.9 klekot to trochę fantazja poniosła. Chyba, że liczy nowe tłoki, wał i głowice z aso ;p

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Za tysiaka kupujesz słupek z wtryskami do takiego ... gdzie tutaj sens naprawy? Naturalnie trzeba szukać z gwarancją na piśmie.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Za tysiaka kupujesz słupek z wtryskami do takiego ... gdzie tutaj sens naprawy? Naturalnie trzeba szukać z gwarancją na piśmie.
Pisał że z tym oznaczeniem co u niego 2500zł. Wiadomo że remont będzie droższy, tyle że wtedy ma nowy, pewny motor i jakąś tam gwarancję. W drugim przypadku wielka niewiadoma, gwarancja rozruchowa lub max dwa tygodnie. Po miesiącu albo dwóch padnie UPG lub zacznie doić olej i następny tysiak albo półtora i wyjdzie na jeden ch..j.

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Jak wyjmie motor to pogadamy, raptem okaże się że dwumas słaby, no to głupio założyć stary, pompki jak wyjęte to chociaż sprawdzić trzeba, rozrząd też stary itd..... Jak nie będzie 10, to na pewno 8.

Marcin312

Początkujący
Punktów
4

Kolego seat Ibiza to małe autko i nikt tym nie robi takich przebiegów. To nie Passat,że w 3 lata ma nastukane 200k. Jeżeli bym szukał silnika to tylko z Seata Ibizy. Poza tym 200 koni to mój już ma, bo w serii jest 160 i wystarczy tylko dłubnąć soft i masz 200.
Pompowtryski są w idealnym stanie bo sprawdzałem w Vagu, rozrząd robiony miesiąc temu.
Ja tu nie mam zamiaru 10000zł w auto pakować. Remont się nie będzie opłacać to kupię słupek z ASZ lub BLT bo podobno pasuje i się zmieni bez kombinowania.

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Przyznam Ci rację, w Polsce przecież nie ma samochodów które mają powyżej 160tkm, a i każdy silnik ze szrotu był regularnie serwisowany. Pewnie byś się troszkę zdziwił z tymi pompkami.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
raptem okaże się że dwumas słaby,
A słupek kupisz z dobrym? Pozatym słupek to słupek na pewno z dwómasem nikt nie sprzeda więc tego w koszta nie wliczaj.
pompki jak wyjęte to chociaż sprawdzić trzeba, rozrząd też stary itd.....
A w zakupionym słupku z pąpkami nie trzeba ich sprawdzać? Rozrząd miał dopiero zmieniany jak pisał. Te rzeczy które opisałeś to w jednym i drugim przypadku trzeba sprawdzić, przełożyć, wymienić, to bez znaczenia jeśli chodzi o kosztorys.

Do góry Bottom