• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.5T głośna praca i stuki po zmianie oleju.

Araneus

Gaduła
Punktów
0
Witam.
Auto po wymianie oleju głośno chodzi.
Auto od nowości było zalewane wyłącznie olejem dedykowanym castrol edge Professional 0w30 a5b5. Ma oryginalny przebieg 150.000 . Wczesniej silnik pracował perfekcyjnie, cicho itd, idealnie.
Mając pełną książkę serwisową z kartką olejowa z ostatniego przeglądu oddałem auto do znajomego warsztatu na wymianę oleju. Pomimo tego że była kartką olejowa w schowku, po odtworzeniu maski jest tabliczka znamionowa informującą o tym , jaki olej powinien być zalany do samochodu, serwis popełnił błąd i zalali auto innym olejem, castrol edge 5w30 c3 (do aut z filtrem cząstek stałych). Po odbiorze auta z serwisu zauwazylem ze silnik pracuje głośniej. Sprawdziłem na fakturze jaki został zalany olej i zorientowałem się ze serwis popełnił błąd. Skontaktowalem się z serwisem i następnego dnia zlali tamten olej i zalali olej dedykowany castrol o parametrach jak wyżej, lecz nie wymieniając filtra oleju. Niestety na tym złym oleju wykonałem dystans 80km. Następnie na poprawnym oleju praca silnika nie ulegla poprawie. Silnik pracuje głośniej. Kolejnego dnia również udałem się do serwisu, celem diagnozy, lecz panowie stwierdzili że wg mnie głośno pracuje klawiatura zaworów to wg nich układ wtryskowy , natomiast jest słyszalny i w kabinie i np. stojąc na światłach taki stukot z silnika , bardzo równy dźwięk i powtarzalny stuk, to stwierdzili że to osprzęt, po czym zostawiając im auto celem wyeliminowania tego stuku stwierdzili, że silnik pracuje normalnie. A nie pracuje.

Pytanie co mogło się zepsuć w silniku i wpłynąć na jego pracę przez zalanie to olejem 5w30 nie spełniającym norm volvo i przejechanie nim 80km.
Po samych objawach glosniejsza praca układu zawodowego oraz ten taki bardzo równy stukot z silnika co ewentualnie może być tego przyczyną. ?

Ostatnia edycja:

Araneus

Gaduła
Punktów
0
O ile był zalany faktycznie taki olej...
Co więcej na fakturze mam , że 4l to castrol edge 5w30 c3 , a 1l to castrol edge ll - czyli zmieszane inne oleje . To jest cyrk. A dedykowany olej do tego auta to 0w30 edge Professional a5b5.

w instrukcji obsługi też tak jest?

Tak , czytałem instrukcję. Jest wyłącznie dedykowany olej castrol 0w30 Professional o specyfikacji jakościowej acea a5b5. Żaden inny.

Araneus

Gaduła
Punktów
0
Co to za auto?
Volvo S80 2.5 turbo benzyna.

Zalanie złego oleju i przejechanie 80 km nic nie uszkodzi ale jeśli Niemiec przed sprzedażą nalał doktorka celem uszczelnienia silnika albo po prostu nie wymieniał oleju tylko zbierał pieczątki w książce to teraz masz efekt, świeży olej wypłukał to co tam było i hałasuje :)

No właśnie kolega mi mówił, że zalanie tamtego złego oleju wyplukac mogło silnik, a później zlanie go i zalanie nowego już poprawnego spowodowało swoista płukanke tego silnika i teraz puściły nagary itd i słychać wszystkie luzy- które przecież każdy silnik jakieś tam ma, a tym bardziej w starych autach niezależnie od przebiegu słyszałem że płukania się nie zaleca bo efekty mogą być takie jak tutaj. Ale Pan XMario uważa że ja nic nie wiem zatem pewnie to same głupoty.
To są tylko gdybania. Tak mogło być, ale nie musiało. Bo serwisy olejowe auto miało regularnie, zatem mówienie, że 80km na złym oleju niczego nie zrobi, też takiej pewności nie ma.

Ostatnia edycja:

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Niemcy to tacy uczciwi ludzie. W życiu by nie oszukali.
To Polski, zły mechanik zepsuł silnik w stanie idealnym.
i tacy bogaci, nie oszczędzają na naprawach.;) Coś mi zaczeło rzęzić w rozrządzie, bogaty niemiec nie wymienił rolki zębatej bo ona kosztowała drugie tyle co kompletny rozrząd. Bidny polak wymienił już komplet.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Tak nawiasem, po każdym zakupie auta robi się rozrząd czy to jest w serwisie potwierdzane czy przez sprzedawce, że już był wymieniany, zawsze wymienić trzeba, nie takie cyrki były wyprawiane przed sprzedażą. Ty tylko olej wymieniłeś po zakupie? Dobry agent z ciebie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Volvo S80 2.5 turbo benzyna.

No właśnie kolega mi mówił, że zalanie tamtego złego oleju wyplukac mogło silnik, a później zlanie go i zalanie nowego już poprawnego spowodowało swoista płukanke tego silnika i teraz puściły nagary itd i słychać wszystkie luzy- które przecież każdy silnik jakieś tam ma, a tym bardziej w starych autach niezależnie od przebiegu słyszałem że płukania się nie zaleca bo efekty mogą być takie jak tutaj. Ale Pan XMario uważa że ja nic nie wiem zatem pewnie to same głupoty.
To są tylko gdybania. Tak mogło być, ale nie musiało. Bo serwisy olejowe auto miało regularnie, zatem mówienie, że 80km na złym oleju niczego nie zrobi, też takiej pewności nie ma.
A tak z ciekawości zapytam, kupiłeś auto w Polsce u handlarza to mu je oddaj, a jeśli nie będzie chciał to sprawa do sądu, chyba że kupiłeś auto "na Niemca"

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
kolega plącze się w zeznaniach.
najpierw było że ledwo dotarty, teraz że olej mu coś wypłukał....
chyba mu sie portfel wypłukał i wreszcie dotarło do łepetyny że go nie stać na takiego youngtimera.

Pan XMario uważa że ja nic nie wiem zatem pewnie to same głupoty.

Bravo Panie bravo, wreszcie coś sensownego.

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Tak nawiasem, po każdym zakupie auta robi się rozrząd
to jakieś nowe wtytyczne?
czy to jest w serwisie potwierdzane czy przez sprzedawce, że już był wymieniany, zawsze wymienić trzeba
czemu to ma służyć?
nie takie cyrki były wyprawiane przed sprzedażą
dlatego robiłem wgląd, pasek nowy i widoczny napinacz też nowy. zresztą tam chyba silnik był bezkolizyjny, więc więcej mi nie było potrzebne. Nawet rolka prowadząca była nowa. Rolke zębatą można by tylko oszacować po jej demontażu.
Dobry agent z ciebie.
Ty pewnie rozbierasz silnik do panewek :D

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
A tak z ciekawości zapytam, kupiłeś auto w Polsce u handlarza to mu je oddaj, a jeśli nie będzie chciał to sprawa do sądu, chyba że kupiłeś auto "na Niemca"
Mógł jechać do ASO, samochód serwisowany. Na pewno by mu naprawili za darmo;)

albo można też zarządać w serwisie, żeby wlali spowrotem stary olej
obstawiam, że naprawiłoby to silnik:)

Araneus

Gaduła
Punktów
0
.

kolega plącze się w zeznaniach.
najpierw było że ledwo dotarty, teraz że olej mu coś wypłukał....
chyba mu sie portfel wypłukał i wreszcie dotarło do łepetyny że go nie stać na takiego youngtimera.

Z przykrością muszę stwierdzić że nie tyle jest Pan, co zachowuje się Pan jak idiotka, (Bo to jest roznica) bynajmniej to co Pan pisze na to wskazuje.
Nie ma Pan bladego pojęcia z kim Pan rozmawia.
Tylko Pan KPI i obraża.
Nie czyta Pan że zrozumieniem tego co napisałem.
Poziomem nic Pan nie odstaje od Pana kolegów po fachu , którzy zalali do tego auta złego oleju.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom