• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

407 2005 HDI 2.0 MNIEJSZE CIŚNIENIE NA PIERWSZYM CYLINDRZE

specjalpromo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam,

Problem z autem występuję na zimnym silniku (w zimie oczywiście jest to bardziej uciążliwe).
Przy odpalaniu silnik nie pracuję równo i mocno nim rzuca, wyrzuca pełno białego gryzącego dymu przez około minutę, później się uspokaja, ale kopci jeszcze trochę przy dodaniu gazu. Jak złapie trochę temperatury wszystko ustaje, ładnie i równo pracuję i zero kopcenia i tak do końca dnia. Dopiero po nocy znowu to samo.

Komputer zero błędów, zrobione wtryski, wszystkie filtry i olej nowe.

Sprawdzona kompresja i na pierwszym garze jest wyraźnie mniejsza 1-25 , 2-30 , 3-30, 4-30

Diagnoza jest taka, że musi być ugięty korbowód na pierwszym cylindrze, dlatego auto się tak zachowuję na zimnym, a po rozgrzaniu wszystko się wyrównuję.

Jeśli to korba to jest szansa żeby rozsądnie uratować ten silnik ?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Może być wypalony tłok przez lejący wtrysk. Miałem tak niedawno w 1,6 HDI. Brakowało kawałka tłoka i stopień sprężania się zmniejszył ;). Musisz zajrzeć do środka cylindra.

specjalpromo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Może być wypalony tłok przez lejący wtrysk. Miałem tak niedawno w 1,6 HDI. Brakowało kawałka tłoka i stopień sprężania się zmniejszył ;). Musisz zajrzeć do środka cylindra.

Dzieki za podpowiedz
i jak udało się go postawić na nogi? jak to wygladalo jesli chodzi o robote i koszty

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Nie ma problemu, IMG_20161129_095619559.jpg własnie skonczyłem c5 2.0 z takim objawem ,korbowód zgiety przez dostający sie płyn chłodniczy z pekniecia w głowicy, kupiłem używany korbowód z tłokiem i wszystko zaczęło smigać. Na zdjęciu widać obniżenie tłoka 1 cylindra w porównaniu z 4.

specjalpromo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Nie ma problemu, Wyświetl załącznik 14018 własnie skonczyłem c5 2.0 z takim objawem ,korbowód zgiety przez dostający sie płyn chłodniczy z pekniecia w głowicy, kupiłem używany korbowód z tłokiem i wszystko zaczęło smigać. Na zdjęciu widać obniżenie tłoka 1 cylindra w porównaniu z 4.

dzieki za odpowiedź, w C5 jest chyba ten sam silnik co u mnie w 407.
Własnie tez myslalem zeby kupic uzywany korbowod z tlokiem i jakos to uratowac.
Co jest niezbedne, a co mozna odpuscic do wymiany przy takiej naprawie? oczywiscie oprocz tego tloku z korbowodem.
U mnie plynu chlodniczego ani oleju nie ubywa wszystko w normie

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ja wymieniałem cały słup, przy okazji sprzęgło, rozrząd. Wyszło na bogato ;)

A

Anonymous123

Ja bym chciał znaleźć jakiś pomysł na to żeby nie wymieniać całego silnika ;-)
I jedno i drugie wychodzi podobnie. Jak wymieniasz silnik to jest szybko i może byc niespodzianka w postaci uszkodzonego silnika jak kupiony z jakiejs sterty zlomu. Jak remontujesz to czasowo schodzi troche ale jak sie znasz na rzeczy to wiesz co masz. Robiłem klientowi 2.0 hdi rhr w expercie . Przekladka wyszla 7 bo nowe turbo , sprzeglo , dwumas. Niedługo po tym remont wyszedl jakos 5500.

specjalpromo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
I jedno i drugie wychodzi podobnie. Jak wymieniasz silnik to jest szybko i może byc niespodzianka w postaci uszkodzonego silnika jak kupiony z jakiejs sterty zlomu. Jak remontujesz to czasowo schodzi troche ale jak sie znasz na rzeczy to wiesz co masz. Robiłem klientowi 2.0 hdi rhr w expercie . Przekladka wyszla 7 bo nowe turbo , sprzeglo , dwumas. Niedługo po tym remont wyszedl jakos 5500.

Dlatego tutaj o wymianie całego nie bede myslal tylko o naprawie, nie ma wyyjscia trzeba go otworzyc i zobaczyc.
Ja mysle ze jest korba zgieta i trzeba to bedzie wymienic, wiec troche grzebania przy tym bedzie

specjalpromo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Ostatnia edycja:

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Też zamawiałem RHR i tłok dostałem zupełnie inny a sprzedawca to kumpel więc pokazał mi z jakiego auta to wyciągał ,wiec gdzies była zmiana konstrukcyjna .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Za moich czasów korbowody się prostowało i pewnie teraz się też da jak się ma odpowiedni sprzęt i kątowanie.

Ostatnia edycja:

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Za moich czasów korbowody się prostowało i pewnie teraz się też da jak się ma odpowiedni sprzęt i kontowanie.
I wiedzę praktyczną.
A po dziesiątym powtórzeniu błędu przypomnę, że chodzi o kątowanie... ;)

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom