• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

407 2005 HDI 2.0 MNIEJSZE CIŚNIENIE NA PIERWSZYM CYLINDRZE

A

Anonymous123

Przeciez możesz zmierzyc wysokosc tloka bez zdejmowania glowicy. Nie sądzę, ze wysokość tłoka ma wplyw na sprezanie szczegolnie ze chodzi dobrze po nagrzaniu. Obejrzyj dobrze wałki na tym cylindrze , zobacz czy gniazdo wtrysku nie jest wybite.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Rany , rozebrać i zweryfikować
wyjaśnienie:
kontowanie .... zarzadzanie kontem
kątowanie ..... zarzadzanie kątem np. korbowodu
;):D:D:D:D:D:D

Ostatnia edycja:

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Marku według twojej definicji kontowanie ma sporo wspólnego z kątowaniem w tym przypadku bo i tak przy takiej operacji trzeba bedzie za kontować :smuggrin: ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Również wszystkim zdrowych- wesołych i chuczno- mokrych.

A co do tego kątowania to znam takich co to również umieją.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Zdrowych wesołych spokojnych radosnych ...
Owszem jest korelacja pomiędzy kątowaniem i kontowaniem .. :D:D:D:D:D

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
miałem identyczne objawy w swoim 307 16v hdi. kulał na zimno. Po zwaleniu czapki korba sprasowana o 0.8mm. po wymianie na inną sprawną objawy ustały.

te korby nie są zgięte tylko sprasowane. spęczają się od nagaru który odrywa się od kolektora ssącego podczas deptania. nagar narasta w czasie gdy auto zażywa miejskiego zamulania. musielibyście użyć rozciągarki do korb. tu nie ma co prostować.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1318
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
to były czasy ...

"Skrzywiony korbowód prostuje się na zimno, przez odpowiednie zgięcie go na prasie, w imadle lub gdy korbowód nie jest wyjęty z silnika — za pomocą specjalnych dźwigni. Postępować należy przy tym bardzo ostrożnie, aby nie spowodować przegięcia korbowodu w przeciwną stronę. Po nieznacznym tylko odgięciu skrzywionego korbowodu należy natychmiast sprawdzać go

Rys. 4.92. Zgięty korbowód można prostować na imadle za pośrednictwem podkładek
dla określenia ewentualnej potrzeby dalszego odginania. W żadnym razie nie wolno prostować korbowodu przez uderzanie w niego młotkiem.

Wyprostowany i sprawdzony korbowód można zakładać do wału korbowego. Wał składamy wg oznaczeń narysowanych przed rozbiórką. Czopy i o-twory w kołach zamachowych powinny być dokładnie oczyszczone i wytarte do sucha. Lub na prasie do prostowania korbowodów
"

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No tak się robiło a nawet się spawało korbowody .

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
tyle tylko, że przy jakich ciśnieniach na tłoku i obciążeniach one pracowały;]

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
ale za to jak długu pracowały ? taka amerykańska V8 wytrzymywała nawet milion mil .

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Nie ma problemu, Wyświetl załącznik 14018 własnie skonczyłem c5 2.0 z takim objawem ,korbowód zgiety przez dostający sie płyn chłodniczy z pekniecia w głowicy, kupiłem używany korbowód z tłokiem i wszystko zaczęło smigać. Na zdjęciu widać obniżenie tłoka 1 cylindra w porównaniu z 4.

Mam w takim s-maxie 2.0 tdci chyba ten sam problem. Ogólnie auto trafiło na uszczelkę pod głowicą ,ale w trakcie naprawy wyszło ,że jeden z tłoków stoi 0,40 mm poniżej krawędzi bloku. Reszta tłoków 0,3 mm ponad blok , co chyba jest trochę mało patrząc pod kątem grubości uszczelek pod głowicę. Chciałem zapytać czy pamiętasz ile u Ciebie wynosiło ugięcie korbowodu ?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
jak pamiętam jak robiłem w c4 grand picasso to wystawał o.8mm.

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Dzięki . W zasadzie chodziło mi o miarę ugięcia korbowodu ,ale w moim przypadku również wystawanie ponad blok też jakieś małe.
Samochód już jakoś jeździ. Pozdrawiam,

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Najgorsze jest to, że niby sprawne korbowody też bywają krzywe w przeważającej statystyce. Zdarza się także, że korbo jest przegięta w lewo lub prawo co widać podczas pomiaru tłoka w osi sworznia.

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
W moim przypadku też tak było jak mówisz ... Wygląda to przekomicznie , jakby ktoś luzem tłoki w blok wrzucił. Kasa musi się zgadzać ... producentowi.

Do góry Bottom