• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A klasa w168 1.7 cdi nie pali

skrzypa

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Gorzów
www.facebook.com
Witam Panowie . Trafił mi się niby mercedes :happy: a klasa w168 2000r 1.7 cdi 66kw . Znajoma jechała i furka zgasła. Teraz kręci niby chce ale nie zapala . Na plaka chodzi ale zero reakcji na gaz i zdycha. Z błędów wyrzuciło tylko p1661 nieprawidłowe napięcie wtryskiwacza 1 - 4 . Kasuje się i wraca po pokreceniu dłuższym . Na fajrant chwile pokręciłem żeby w parametrach sprawdzić ciśnienie i podłączyłem to nic nie wyrzuciło tylko bateria zdechła w końcu . Niby ciśnienie pokazuje 300 Bar , nabija w miarę szybko ( sprawdzane kompem) . Filtr wyglada na stary ale pełny zupy w wężyku brak powietrza .

Widzę ze niektóre modele miały pompkę w zbiorniku ale ten ani nie ma przekaźnika od pompy ani nie słychać jej , po ściągnięciu węża zasilającego z filtra nic nie leci czyli chyba ma tylko mechaniczne dwie pompy . Ciśnienie jeżeli czujnik sobie nie leci w kulki jest okej .
Albo wtryski na stół do sprawdzenia albo coś innego .
Z ciekawostek na zapłonie z wyciągniętym filtrem powietrza przepływka w zadanych wartościach miała kilka mg a w chwilowych 3200 mg . Jutro sprawdze jak podczas kręcenia jest ( ale liczę się z tym ze delfin może kłamać )
Jeszcze sprawdze opór na wtryski od wtyczki do kompa bo coś tam znalazłem w autodacie..

Może ktoś miał podobny przypadek z tym cholerstwem :)

skrzypa

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Gorzów
www.facebook.com
no jutro do sterownika sie dobiore i na wtyczce bede mierzył bo do wtrysków się dostać to masakra.. jak przez chwile na wtryskach jest sterowanie i znika to podobno immo blokuje

skrzypa

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Gorzów
www.facebook.com
obwody wtryskow po 0.5 ohm ksiazkowe , sterowanie wtrysków jest . kopci i kreci jakby chcial zalapać a nie mógł. raczej 4 wtryski na stół . można zamknąć temat

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Może szpilka puściła i wtryski się wysuneły.

Ostatnia edycja:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Moj znajomy sprowadzil Vaneo 1.7 cdi,podobny objaw,zaczal wszystko rozbierac,mowilem mu by zaczal od filtra paliwa ale kolega zdemontowal egr,byl czysty,wyczyscil kolektor dolotowy i nic,auto stapo mu ok.8 miesiecy,w koncu wymienil f8ltr i odpalil od strzala,jezdzi,przechodzi tylko w tryb awaryuny przy wiekszych predkosciach ale juz z tym auto kupil w Niemczech.po prostu jezdzil na malej ilosci paliwa i zassalo dziadostwoa Ogolnie pompy wtryskowe tych silnikow nie lubia malej ilosci paliwa w baku,podgrzane paliwo wytwarza goraca poduszke w zbiorniku,pompy sie zacieraja.Tez niby mial paliwo w filtrze,przewody pelne.Kilka miesiecy temu blisko mojego domu taki facetowi zgasl na drodze,okwzalo sie,ze mieszka w mojej miejscowosci,po jakims czasie dowiedzialem sie,ze powodem byl filtr paliwa,auto poszlo na lawete.

skrzypa

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Gorzów
www.facebook.com
Być może był to filtr . Próbował zagadać i przestawał puszczając tylko szczypiące w oczy spaliny . Ciśnienie na listwie tez szybko wchodziło do 300 bar czyli albo to albo to . Klientka młoda już znalazła klienta za 1500 jutro będzie miała focusa heh tez w dieslu i się historia skończyła na diagnostyce . Często jest ze klient myśli ze pierdoła np bezpiecznik a jak coś grubszego to zmiana auta . Być może ktoś kupił za 1500 wymieni filtr i będzie latać :)

Diagbox10 . Z tego co kojarzę to wszystkie CDI są na CR

Do góry Bottom