• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Adaptacja zawieszenia Audi A6 C6

Maceek16

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Podedwórze
Witam wszystkich. Widziałem, już podobne tematy do mojego ale nie znalazłem z nich odpowiedzi na moje pytanie.

Do rzeczy: Pacjent to A6 C6 2.7 TDI, zawieszenie poneumatyczne. Wymieniałem miech prawy tył gdyż był nieszczelny i auto potrafiło opadać po kilku dniach, dodatkowo wymieniłem pierścień w kompresorze i uszczelki. Złożyłem wszystko, kompresor ładnie pompował auto zaczęło się podnosić po chwili usłyszałem stuk, stwierdziłem, że miech się ułożył kompresor jeszcze chwile pompował po czym wyskoczył błąd Błąd 02646 - Plausibility of level control system.
Chciałem przeprowadzić adaptacje, kasuje błąd, zaczynam adaptacje w kanale 1, kompresor się nie załącza i po chwili przerywa adaptacje jednocześnie wywalając znowu ten sam błąd.

Teoretycznie wszystko jest szczelne, czujniki sprawne bo widzą prawie idealne wartości. Kompresor podczas testu elementów się załącza.
Ma ktoś jakiś pomysł?

Maceek16

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Podedwórze
Dokładnie tak robię. Już przy kanale 1 po 10-15 sekundach przerywa adaptacje. Nie raz robiłem adaptacje w audi i nigdy nie było z tym problemu nawet gdy jest nieszczelność niewielka w układzie to i tak przechodzi adaptacje.

Maceek16

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Podedwórze
No właśnie ryż :/ ale wcześnie ładnie szło na nim. Próbowałem tez launchem i ta sama sytuacja.

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Kalisz
Witam. Podepnę się do postu ten sam samochód ktoś wymienił moduł wabcoo i nie można zrobić adaptacji. Auto się podnosi a w vcds cały czas pokazuje Czekaj i nie ma możliwości wpisania wysokości. Czujniki poziomu ok. Zapisana jest w każdym kole wartości 0. W pamięci zapisane brak nastaw podstawowych. Vcds robione i vpecker w obu to samo.

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Kalisz
Gadałem wczoraj z znajomym i mówił mi że moduł wabcoo do wymiany. Też miał taki przypadek. Ja będę dziś zamawiał

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Kalisz
Nie raczej nie wydaje mi się. A podczas adaptacji nie przegrzewa ci się kompresor. Jak się przegrzewa to zatrzymuje adaptacje i wywala błąd w pamięci od temperatury.

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Kalisz
Sprawdź bezpiecznik 40a znajduje się w skrzynce na podszybiu od pasażera strony

Maceek16

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Podedwórze
A więc po długiej walce się udało. Po sprawdzeniu większości rzeczy i czujników stwierdziłem ze wymienię blok zaworów. Całe powietrze z układu zeszło auta nie dało się zrzucić z podnośnika wiec nieudane próby adaptacji, ustawianie każdego koła na tą samą wysokość i nadal lipa w podczas adaptacji wyskakujące cały czas 0. W końcu stwierdziliśmy, że auto leci całkiem na glebę, kasowanie błędów, próba adaptacji i w końcu wszystko ruszyło. Podejrzewam, że zawory były dobre a chodziło tylko o spuszczenie ciśnienia do 0

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
Może nie będę zakładał nowego tematu i tu spróbujemy mój przypadek. Autko stało ok 8 lat. Po scaleniu silnika, bo kupiłem z rozwalonym 4,2 fsi odpaleniu i różnych tam jeszcze przygód zostało zawieszenie. Żeby go w od gleby odkleić wymontowałem jednostkę pneu i napompowałem azotem każdą z poduch z osobna do mniej więcej jednakowej wysokości. Autko dało się przetaczać i teraz nawet nim przejechać z miejsca na miejsce. Niestety nie ma możliwości uruchomić cokolwiek z adaptacji czy testów bo widzi błąd 01399 Przekaźnik sprężarki układu regulacji poziomu zawieszenia (J403) 011- Przerwa w obwodzie. Wtyczki wyglądały średnio, ale przy składaniu każdy PIN czyszczony i dodatkowo smarem miedziowym traktowany. Nie mam schematu, który by pomógł, a są dwie mniejsze kostki z tej strony, które można pomylić . Może ktoś poratuje schematem , ewentualnie podpowiedzią gdzie szukać przekaźnika tej sprężarki . I po tym procedurę adaptacji VCDS-em.

Maceek16

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Podedwórze
Przekaźnik jest po prawej stronie (pasażer) pod podszybiem w skrzynce
Te przekaźniki potrafiły się skleić gdy sprężarka chodziła zbyt długo.

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
I jak opanowałeś temat? Bo mam początkowe objawy twojej wersji. delikatnie jedna z pomp w. ciś. w pewnych zakresach obrotów popiskuje i w tym momencie zaczyna nierówno pracować. Z błędów za wysokie ciśnienie paliwa.

Do góry Bottom