• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Apel do mechaników - nie pracujcie na częściach dostarczonych przez klienta

Status
Zamknięty.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
na jednego mechanika w tym kraju przypada np. 10000 klientów gównozjadów tzw którzy nie chca placic i szarpią się pod warsztatem o kazde 10zł wiec wyciągnijcie wnioski sami bo jak w końcu nauczycie się placic jak należy to warsztat odda te klamoty w cenie zakupu a większość już podjezdza z internetowymi fantazjami i wmienionym pol samochodu i stad ten płacz później ze mechanik musi wymienić to co trzeba i placic nie ma kto.
Ot taka cala prawda a jest masa warsztatow w których zeszyty pekaja w szwach w których wiednieje masa dluznikow nawet za proste tanie wykonane tematy i klienci znikają bez sladu.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
mnie jak na coś nie stać to mnie nie stać. Nie wiem skąd to kombinowanie by próbować jak to jest mieć a potem nie mieć jak za to zapłacić. Wielokrotnie przyjeżdża student i mówi, że drogo i czy może oś taniej bo on studiuje. Ja do niego uprzejmie, że gdy studiowałem a nie było mnie stać na auto to z buta zapier....niczałem. Więc jeśli go nie stać to auto na parking i autonogi w ruch.

Mi na zeszyt w sklepie nie dadzą, na stacji nie zatankują i dziecka w przedszkolu nie ugoszczą. Więc jako, że jestem przeciwnikiem płatności "wirtualnej" płacę wszędzie gotówką i dlatego jestem ulubionym klientem. Witanym od drzwi. Czemu?? Bo następuje wymiana produktu materialnego na bilety narodowego banku polskiego. Na które nie trzeba czekać aż przelew spłynie łaskawie, czy też od których nie trzeba płacić opłat bo kartą płaci.

Kolejna kwestia to przynajmniej nikt mnie nie inwigiluje. Gdzie co i za ile;]

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Niestety.Legitymacja szkolna/studencka nie upowaznia do znizek we warsztacie.
A jak tatus dal ja auto to niech da na naprawe,prosty temat.

Katje

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
marki
mnie jak na coś nie stać to mnie nie stać. Nie wiem skąd to kombinowanie by próbować jak to jest mieć a potem nie mieć jak za to zapłacić. Wielokrotnie przyjeżdża student i mówi, że drogo i czy może oś taniej bo on studiuje. Ja do niego uprzejmie, że gdy studiowałem a nie było mnie stać na auto to z buta zapier....niczałem. Więc jeśli go nie stać to auto na parking i autonogi w ruch.
Przypomniało mi się, jak wystawiłam na sprzedaż oponę do motocykla - używaną, ale bardzo mało, była jak nowa, a do tego dobrej firmy, więc cena była adekwatna (choć wciąż korzystna dla kupującego). I napisał jakiś delikwent, że jest zainteresowany, ale musiałabym mu opuścić z ceny tyle i tyle, bo ma taki a taki motocykl i "szkoda taką drogą oponę montować do takiego starego motocykla". Nie wiem co mnie obchodzi do czego on to będzie montował i dlaczego cena opon ma być podyktowana wiekiem motocykla, bo ja też miałam starego złoma, a jednak na opony nie pożałowałam. Zresztą opona i tak już była sprzedana, szybko poszła, no ale powymądrzać się musiałam.

a większość już podjezdza z internetowymi fantazjami i wmienionym pol samochodu i stad ten płacz później ze mechanik musi wymienić to co trzeba i placic nie ma kto.
A tu mi sie przypomniała historia z innej branży wprawdzie, ale klient który zgłosił się z płaczem, że ktoś inny robotę schrzanił i trzeba robić od nowa i oczekiwał teraz, że ja zrobię najpierw część za darmo, zanim zleci mi resztę, żeby się przekonać, że robię dobrze. Niewzruszona podałam swoje warunki, a klient stwierdził, że w takim razie poczeka co inni odpiszą. W sumie jakby tak kilka osób mu zrobiło częśc roboty na próbę za darmo to by miał całość i sobie odbił za tego, co wziął kasę i schrzanił. Tylko dlaczego to inni mają "płacić"?
Jak tak klienci proszą o darmową próbkę to mam ochotę ich spytać czy pojechaliby do mechanika i poprosili, żeby za darmo im wymienił klocki na jednym kole zanim zlecą mu resztę, żeby się przekonać czy zrobi dobrze. Ale cholera wie, jeszcze by odpowiedzieli "tak", co wy na to, zdarzają się tacy?

Piotr197624

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kalisz
Rozumiem, że Cię oszukał (chociaż mogłeś źle sprawdzić numery), ale nie mierz wszystkich jedną miarą. Co do zniżek to są one wypracowane przez warsztat i guzik tobie do nich. Załóż sobie warsztat, płać zusy, podatki, kup narzędzia i sprzedawaj innym części po cenie zakupu.
Do sklepu jak idziesz po bułki to też chcesz żeby ci sprzedali po cenie zakupu?

Chamstwo i żydostwo...

Numerów nie pomyliłem bo od roku patrzę na to sprzęgło w garażu, a co do zniżek nie wiem jaką mają mechanicy w inter carsie, ale ja jako zwykły człowiek z ulicu pytam się za ile kupię samą dwumase która katalogowo kosztuję 1211 zł to powiedzieli mi 1100 zł, czyli 9 % zniżki, mechanikowi płacę za wymianę czy za naprawę a nie jeszcze marżę za części mam płacić, jak ma mało niech podniesie stawkę za naprawę a nie zrobię to taniej jak inni a zedrze na częściach, gdzie tu uczciwość.

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
He to ja ostatnio wymieniam klocki gość akurat stał i opowiadał różne bajki, po chwili rzuca taki tekst ze ktoś z Inter Carsu powiedział mu ze od każdej ceny w tym katalogu na necie ogólno dostępnym trzeba zawsze odliczyć 35%. Myślałem ze padnę ze śmiechu. Gość chyba liczył ze tak zrobię z jego klockami, a ja mu mówię to idź do tego kogoś i kupuj części.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
He to ja ostatnio wymieniam klocki gość akurat stał i opowiadał różne bajki, po chwili rzuca taki tekst ze ktoś z Inter Carsu powiedział mu ze od każdej ceny w tym katalogu na necie ogólno dostępnym trzeba zawsze odliczyć 35%. Myślałem ze padnę ze śmiechu. Gość chyba liczył ze tak zrobię z jego klockami, a ja mu mówię to idź do tego kogoś i kupuj części.
Trzeba mu było powiedzieć, że do ustalonej za usługę ceny trzeba również zawsze doliczyć 50% napiwku za obsługę... :D

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Numerów nie pomyliłem bo od roku patrzę na to sprzęgło w garażu, a co do zniżek nie wiem jaką mają mechanicy w inter carsie, ale ja jako zwykły człowiek z ulicu pytam się za ile kupię samą dwumase która katalogowo kosztuję 1211 zł to powiedzieli mi 1100 zł, czyli 9 % zniżki, mechanikowi płacę za wymianę czy za naprawę a nie jeszcze marżę za części mam płacić, jak ma mało niech podniesie stawkę za naprawę a nie zrobię to taniej jak inni a zedrze na częściach, gdzie tu uczciwość.

Gościu ty ewidentnie czegoś nie rozumiesz. Ktoś świadczy ci usługę, piszesz o części. Czy wyszukanie, zamówienie, przyjęcie odpowiedniej do twojego auta części jest gratis? Jest to część składowa całej usługi. Każdy musi z czegoś żyć. Zresztą temat był wałkowany wiele razy, jak byś przeczytał cały wątek to byś może byś trochę ruszył głową.

Ostatnia edycja:
A

Anonymous123

Ja nie rozumiem tylko co tam robi cytat mojej wypowiedzi z zupełnie innego tematu

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl

Mechanik to też sklep motoryzacyjny. Chcesz mieć taką samą ceną kupując rocznie części za 3 tys. co mechanik który bierze za tyle samo ale tygodniowo? Współczuje ludziom, którzy będą świadczyć Ci kiedykolwiek jakiekolwiek usługi...

A

Anonymous123

Mialem klienta , który najpierw zaakceptował kwote części i naprawy a przy płatności żądał do wgladu rachunek za części. Nie dalem mu oczywiście i nie dlatego ze ukrywam ile zarabiam tylko dla zasady bo skoro cena pasuje to co ma do rzeczy ile ja za to płacę

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
dentysta jak Ci montuje plombę to płacisz za plombę cenę którą dentysta zapłacił czy płacisz mu tyle ile on chce?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Ja zawsze pytam czy jak kupuje chleb to prosi o fakturę zakupu mąki.
ja nie wiem z czego to wynika że mechanicy muszą się tłumaczyć co za ile kupili? chyba klienci nie mają szacunku do ludzi w kombinezonach :) a do ludzi w kitlach mają

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
ja nie wiem z czego to wynika że mechanicy muszą się tłumaczyć co za ile kupili? chyba klienci nie mają szacunku do ludzi w kombinezonach :) a do ludzi w kitlach mają

Coś w tym jest. Dzisiaj przyjechał klient bmw (oczywiście trytki i taśma McGywera wszędzie) z szybami bocznymi (a raczej otworami po nich) zaklejonymi folią i taśmą, chciał żebym mu jutro przegub i jakieś inne pierdoły powymieniał...

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Panowie, dawno napisałem i tak powinno być w każdym warsztacie i wtedy będziemy szanowani; nikomu nie muszę się tłumaczyć za ile kupuję graty, za naprawę stawiam sprawę jasno" ile kosztuje", jak słyszę stękanie to pokazuję gdzie przystanek komunikacji i kończy się głupia gadka. Skończyły się czasy że ja muszę...ja nic nie muszę i po to mam kanapę w warsztacie i ekspres do kawy, zamiast słuchać idiotyzmów, wolę zrobić kawę, położyć się na kanapę i obejrzeć telewizję, mam jak w domu a nie stresować się idiotami. Prawda że mam w kim przebierać i na to trzeba zapracować i wyrobić sobie markę. Jak widzę że klient normalny to tłumaczę co będę robił i jak i dlaczego, a na koniec dostaję napiwek i każdy mi mówi że u Pana jest super...ja szanuję normalnych i normalni mnie szanują, ot cała filozofia a wy dalej się z bydłem szarpcie za 30zł za godzinę.:D

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
szumek, amen. Więcej nie trzeba konia męczyć.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
To taka jakaś mentalność , najbardziej mi się podoba pomysł z pizza robioną na zamówienie ... przynoszę mąkę drożdże jajka itp .. panie ile będzie taniej ? Jedziesz po części , przywozisz może sie okazać ze jednak klocki nie pasują jedziesz jeszcze raz itp i co 15% marzy to jestes oszust ? ostatnio byl u nas lupo z zatartym wałkiem bo oleju nie zmieniali i u nas zakład regenerujacy głowice chcial za zrobienie wałka i panewek 700 zł to delikwent obdzwonił chyba z 50 zakładów i mu pod krakowem zrobili za 550 , nie liczył kosztów dojazdu podejrzewam ze to ze 100 wyszło te 400 km ( 2x po około 100 km ) , po wduch tygodniach wrocił ze mu kontrolka oleju się świeci okazało sie ze benzyna w oleju , dwa wtryski leją i rozciekł się przy okazji czujnik ... i ok facio mówi ze za dużo to auto go kosztuje to go teraz sprzeda ... wsadził w auto a teraz sprzedaje ... mnie już nic nie dziwi .

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom