Do tego jeszcze bym dodał, że bardzo przydają się różne świstki z przebytych szkoleń producenckich- to kosztuje trochę kasy i więcej czasu...nie za wiele się na takich ,,szkoleniach,, człowiek dowie, ale w wypadku reklamacji mamy dodatkowy argument w postaci przeszkolonego montażysty...Wtedy przy batalii zawsze przydadzą się dodatkowe argumenty. Klucz dynamometryczny z aktualną kalibracja juz nie raz tylek uratował...
Można się śmiać. Ja się śmiałem z tych baranów w hurtowni.
To, plus dokładny opis z instrukcji producenta i napisana gwarancja jakoś składnie ... daje jakieś szanse.

i jeb...ać klientów na kasę...
co nie ? 
A jedząc pizzę w pizzerii przynosisz swoją colę czy kupujesz ją po 300% marży?"Apel do mechaników - nie pracujcie na częściach dostarczonych przez klienta"
I wy się dziwicie że ludzie mają o was najgorsze zdanie? Właśnie zmawiacie się przeciwko swoim klientom. Brawo wy!
Ba jeszcze lepiej. Co drugi w poście "jak mi klient przynosi swoje części to sobie doliczam za to dodatkowe koszta"
Jasne bo nachapać się musicie. No tak bo sobie 50% marży nie nabijecie a na swoje trzeba wyjść. Aby tylko klienta wyebać. Banda złodziei.
No dokładnie tak, kolega który ma warsztat kupuje części z Intercars mimo że są droższe, jeździ na ich szkolenia i dzięki temu nie ma problemu z reklamacjamiDo tego jeszcze bym dodał, że bardzo przydają się różne świstki z przebytych szkoleń producenckich- to kosztuje trochę kasy i więcej czasu...nie za wiele się na takich ,,szkoleniach,, człowiek dowie, ale w wypadku reklamacji mamy dodatkowy argument w postaci przeszkolonego montażysty...
Tylko kto by tam na szkolenia jeździł...trza zapier...dalać...i jeb...ać klientów na kasę...
co nie ?
![]()
w razie wtopy oddają mu kasę za jego robotęDo dentysty też raczej nie zanosi się swoich plombhaha przykład z pizzą lub piekarnią u mnie jest powszechny....
przynajmniej nie wiem gdzie takowe kupićNo dokładnie tak, kolega który ma warsztat kupuje części z Intercars mimo że są droższe, jeździ na ich szkolenia i dzięki temu nie ma problemu z reklamacjamiw razie wtopy oddają mu kasę za jego robotę
Do dentysty też raczej nie zanosi się swoich plombprzynajmniej nie wiem gdzie takowe kupić

Widzę jesteś początkującym mechanikiem i tak bardzo nie podoba ci się że warsztaty mają swoją marżę na częściach. Zainwestuj trochę pieniędzy, trochę więcej niż na klucz akumulatorowy i walizkę z kluczami o których się tu rozwodziłeś na forum otwórz swój warsztat i wprowadź rewolucyjne zasady że robisz na częściach klienta a jak już zamawiasz to sprzedajesz je dalej po cenie zakupu w hurtowni. Zobaczymy ile pociągniesz."Apel do mechaników - nie pracujcie na częściach dostarczonych przez klienta"
I wy się dziwicie że ludzie mają o was najgorsze zdanie? Właśnie zmawiacie się przeciwko swoim klientom. Brawo wy!
Ba jeszcze lepiej. Co drugi w poście "jak mi klient przynosi swoje części to sobie doliczam za to dodatkowe koszta"
Jasne bo nachapać się musicie. No tak bo sobie 50% marży nie nabijecie a na swoje trzeba wyjść. Aby tylko klienta wyebać. Banda złodziei.
Co to za ubezpieczenie i jak to funkcjonuje?wykupuję ubezpieczenie na tzw. miejsca postojowe, czyli auta parkujące na terenie warsztatu,
A jak ci nie zapłaci to co zrobisz? Przecież nie naprawiles auta więc za co ma płacić?Ja nie ukrywam, robocizna to robocizna, marża to marża. Jak klient marudzi zapraszam do komputera i pokazuję cenę detal zgodną z tą którą on zapłacił. Jak klient marudzi, że na allegro taniej to ja pokazuję część która już jest na warsztacie;] a nie za dzień może dwa..... Tyle.
Jak nie pasuje robię zwrot i czekamy a klient płaci za poskładanie i ponowne rozebranie. Nie szarpię się z zablokowanym podnośnikiem. Wrzucam skrzynię i już. Klientowi nogi miękną i tyle, nie będzie oszczędzał moim kosztem....

Nie ubezpieczałeś działalności? Ja już w paru firmach. I tam są tzw. rozszerzenia. Mozesz ubezpieczyć np. jazdy próbne, wtedy w razie czegoś szkoda jest lkwidowana z ubezpieczenia warsztatu, a nie auta, jest tam też tzw. miejsca postojowe, a więc auta, stojące na terenie prowadzenia działalności są objęte ubezieczeniem warsztatu, musisz określić ich ilość.Co to za ubezpieczenie i jak to funkcjonuje?