• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Apel do mechaników - nie pracujcie na częściach dostarczonych przez klienta

Status
Zamknięty.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Dokładnie tak jak piszesz to wygląda.
Opisywanie procedur montażu, jakie klucze, siły itd.
Raz mi odrzucili reklamacje bo vinu nie mogli rozkodować (vw T4)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Wtedy przy batalii zawsze przydadzą się dodatkowe argumenty. Klucz dynamometryczny z aktualną kalibracja juz nie raz tylek uratował...

Można się śmiać. Ja się śmiałem z tych baranów w hurtowni.

To, plus dokładny opis z instrukcji producenta i napisana gwarancja jakoś składnie ... daje jakieś szanse.
Do tego jeszcze bym dodał, że bardzo przydają się różne świstki z przebytych szkoleń producenckich- to kosztuje trochę kasy i więcej czasu...nie za wiele się na takich ,,szkoleniach,, człowiek dowie, ale w wypadku reklamacji mamy dodatkowy argument w postaci przeszkolonego montażysty...:)
Tylko kto by tam na szkolenia jeździł...trza zapier...dalać...:) i jeb...ać klientów na kasę...:) co nie ? :)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Ja lubie jezdzic na szkolenia.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
"Apel do mechaników - nie pracujcie na częściach dostarczonych przez klienta"
I wy się dziwicie że ludzie mają o was najgorsze zdanie? Właśnie zmawiacie się przeciwko swoim klientom. Brawo wy!
Ba jeszcze lepiej. Co drugi w poście "jak mi klient przynosi swoje części to sobie doliczam za to dodatkowe koszta"
Jasne bo nachapać się musicie. No tak bo sobie 50% marży nie nabijecie a na swoje trzeba wyjść. Aby tylko klienta wyebać. Banda złodziei.
A jedząc pizzę w pizzerii przynosisz swoją colę czy kupujesz ją po 300% marży?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
A wiesz, ze pizze w domu za jakies 8zl idzie zrobic? :d

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
haha przykład z pizzą lub piekarnią u mnie jest powszechny....

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Do tego jeszcze bym dodał, że bardzo przydają się różne świstki z przebytych szkoleń producenckich- to kosztuje trochę kasy i więcej czasu...nie za wiele się na takich ,,szkoleniach,, człowiek dowie, ale w wypadku reklamacji mamy dodatkowy argument w postaci przeszkolonego montażysty...:)
Tylko kto by tam na szkolenia jeździł...trza zapier...dalać...:) i jeb...ać klientów na kasę...:) co nie ? :)
No dokładnie tak, kolega który ma warsztat kupuje części z Intercars mimo że są droższe, jeździ na ich szkolenia i dzięki temu nie ma problemu z reklamacjami :) w razie wtopy oddają mu kasę za jego robotę

haha przykład z pizzą lub piekarnią u mnie jest powszechny....
Do dentysty też raczej nie zanosi się swoich plomb :D przynajmniej nie wiem gdzie takowe kupić

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
No dokładnie tak, kolega który ma warsztat kupuje części z Intercars mimo że są droższe, jeździ na ich szkolenia i dzięki temu nie ma problemu z reklamacjami :) w razie wtopy oddają mu kasę za jego robotę

Do dentysty też raczej nie zanosi się swoich plomb :D przynajmniej nie wiem gdzie takowe kupić

Arni teraz już nie stosuje się plomb, tylko wypełnienia. Rozrabiasz paćke i uzupelniasz ubytki. Można nabyć gotowce. To tak na szybko od mojej kobiety jak zapytałem gdzie oni kupują plomby:D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Plombe też można dostać...od kogoś...:)

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
"Apel do mechaników - nie pracujcie na częściach dostarczonych przez klienta"
I wy się dziwicie że ludzie mają o was najgorsze zdanie? Właśnie zmawiacie się przeciwko swoim klientom. Brawo wy!
Ba jeszcze lepiej. Co drugi w poście "jak mi klient przynosi swoje części to sobie doliczam za to dodatkowe koszta"
Jasne bo nachapać się musicie. No tak bo sobie 50% marży nie nabijecie a na swoje trzeba wyjść. Aby tylko klienta wyebać. Banda złodziei.
Widzę jesteś początkującym mechanikiem i tak bardzo nie podoba ci się że warsztaty mają swoją marżę na częściach. Zainwestuj trochę pieniędzy, trochę więcej niż na klucz akumulatorowy i walizkę z kluczami o których się tu rozwodziłeś na forum otwórz swój warsztat i wprowadź rewolucyjne zasady że robisz na częściach klienta a jak już zamawiasz to sprzedajesz je dalej po cenie zakupu w hurtowni. Zobaczymy ile pociągniesz.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
  • Szkoda dyskusji. Jak najbardziej można robić na częściach Klienta, odpowiednio wyceniając prace i mając pewność, że nie będziemy musieli walczyć z hurtowniami z reklamacjami. Jak masz 200% obłożenie, to możesz sobie wprowadzić zasadę pracy tylko na swoich częściach, jak nie to robić pierszeństwo kompleksowym naprawom. Trzeba też przewidzieć i poinformować Klienta o kosztach przestoju auta, bo ja np. wykupuję ubezpieczenie na tzw. miejsca postojowe, czyli auta parkujące na terenie warsztatu, a tu jest duża szansa, że Klient bedzie wymieniał nieodpowiednio dobraną część, co jest oczywiste, bo i nam hurtownie takie dają, ale zaraz podmieniają. Ja nie widzę żadnych problemów w pracy na częściach Klientów, tylko przed przyjęciem auta musi być to wszystko ustalone z nim i najlepiej na piśmie. Będziesz załatwiał klamoty stosował ceny katalog, to dopiero cię obsmarują, jak wejdą w net, a tam ceny -20% od tego co ty płacisz. Rynek jest zj....y i tyle. Taki IC nie zrówna się z netem utrzymując sieć, rozwożąc towar, kredytując, dając możliwość zapewnienia sobie wszelakich części do naprawy i zwrotu niewykorzystanych. Trzeba przestać ukrywać robociznę w marży z części. I jak tak wszyscy zrobią to żaden Klient nie kupi sam części.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Ja nie ukrywam, robocizna to robocizna, marża to marża. Jak klient marudzi zapraszam do komputera i pokazuję cenę detal zgodną z tą którą on zapłacił. Jak klient marudzi, że na allegro taniej to ja pokazuję część która już jest na warsztacie;] a nie za dzień może dwa..... Tyle.

Jak nie pasuje robię zwrot i czekamy a klient płaci za poskładanie i ponowne rozebranie. Nie szarpię się z zablokowanym podnośnikiem. Wrzucam skrzynię i już. Klientowi nogi miękną i tyle, nie będzie oszczędzał moim kosztem....

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Ja nie ukrywam, robocizna to robocizna, marża to marża. Jak klient marudzi zapraszam do komputera i pokazuję cenę detal zgodną z tą którą on zapłacił. Jak klient marudzi, że na allegro taniej to ja pokazuję część która już jest na warsztacie;] a nie za dzień może dwa..... Tyle.

Jak nie pasuje robię zwrot i czekamy a klient płaci za poskładanie i ponowne rozebranie. Nie szarpię się z zablokowanym podnośnikiem. Wrzucam skrzynię i już. Klientowi nogi miękną i tyle, nie będzie oszczędzał moim kosztem....
A jak ci nie zapłaci to co zrobisz? Przecież nie naprawiles auta więc za co ma płacić? :rolleyes:

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Co to za ubezpieczenie i jak to funkcjonuje?
Nie ubezpieczałeś działalności? Ja już w paru firmach. I tam są tzw. rozszerzenia. Mozesz ubezpieczyć np. jazdy próbne, wtedy w razie czegoś szkoda jest lkwidowana z ubezpieczenia warsztatu, a nie auta, jest tam też tzw. miejsca postojowe, a więc auta, stojące na terenie prowadzenia działalności są objęte ubezieczeniem warsztatu, musisz określić ich ilość.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Arni pracuje u "kogos".
Tez mam ubezpieczone chyba na 250k pln.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
A moze ostatnio mialem 250 a teraz 500. Nie pamietam juz :D w listopadzie sie konczy to zobacze.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom