• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra 1.4 8v 98r

Fasted

Nowy
Punktów
0
Witam!

Astra na wolnych obrotach po rozgrzaniu nie chodzi na pierwszy cylinder od strony akumulatora, co na wyższych obrotach już jest dobrze, świeca, kopułka, cewka i przewody były zmieniane lecz problem nie zniknął, byłem na mierzeniu ciśnienia w cylindrach i także wszystko jest ok, znajomy powiedział ze coś może być ze szklankami, a co wy o tym sądzicie ?

Pozdrawiam.
RAFAŁ.

rafal.

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Irlandia Polnocna
Ja mialem taki przypadek jak wywalalo stopniowo uszczelke pod glowica,wymienilem swiece,przewody i nic sie nie zmienilo.Poprostu okazalo sie ze uszczelka puszczala i plyn dostawal sie na cylinder.Trwalo to kilka dni,mam nadzieje ze to sie nie sprawdzi u ciebie,a sa jakies inne objawy?temperatura w normie?plyn nie ucieka

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
To mi wygląda na podpalone zawory lub zużyte krzywki wałka rozrządu.

Fasted

Nowy
Punktów
0
Płynu nie ubywa, przynajmniej nie zauważyłem, a gdyby były nadpalone zawory, to by cylinder trzymał ciśnienie ?

Na Elektrodzie znalazłem takim sam przypadek ze nawet przy bardzo dobrym ciśnieniu był wypalony zawór, możliwe to ?
A drugie pytanie, czy dużo pracy jest ze zrobieniem ów zaworu ?

Pozdrawiam.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Na Elektrodzie znalazłem takim sam przypadek ze nawet przy bardzo dobrym ciśnieniu był wypalony zawór, możliwe to ?
A drugie pytanie, czy dużo pracy jest ze zrobieniem ów zaworu ?
Na uszkodzonym cylindrze ciśnienie wzrasta małymi skokami, można to zauważyć obserwując areometr ale to już kwestia doświadczenia. Trochę roboty jest przy naprawie głowicy i jeśli tego nie robiłeś to zleć to komuś.

Fasted

Nowy
Punktów
0
No ale przy wypalonym zaworze będzie dobra kompresja ?

edit. A dobra doczytałem sie :) więc co ? Zawór ??

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Kolego nikt ci nie powie na 100% że to zawór czy krzywka lub jeszcze co innego. To są nasze sugestie na podstawie tego co napisałeś. Ciśnienie sprężania zmierzy przysłowiowy pan Kaziu ale, żeby postawić diagnozę trzeba trochę doświadczenia i intuicji. Po demontażu głowicy ja nie zalewam zaworów naftą a to dlatego, że zawór wypracowany a chodzi tu o grzybek jest w kształcie elipsy i tak samo wygląda gniazdo, więc przy zamkniętym zaworze wszystko wygląda szczelnie natomiast podczas pracy ów zawór wykonuje ruch wokół własnej osi i w tym momencie następuje rozszczelnienie.

Fuessen

Początkujący
Punktów
0
Witam!

Astra na wolnych obrotach po rozgrzaniu nie chodzi na pierwszy cylinder od strony akumulatora, co na wyższych obrotach już jest dobrze, świeca, kopułka, cewka i przewody były zmieniane lecz problem nie zniknął, byłem na mierzeniu ciśnienia w cylindrach i także wszystko jest ok, znajomy powiedział ze coś może być ze szklankami, a co wy o tym sądzicie ?

Pozdrawiam.
RAFAŁ.
Zmierz kompresję na ciepłym

ZoZo

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Gliwice
a nie grzebałeś nic przy kopułce? moze jakos zapłon sie przestawił ?

Do góry Bottom