• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra H diesel, długi odpał

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
Astra H 1.7 cdti 100 koni
robię auto dla znajomej która skarży się nie że nie może odpalić auta na ciepłym, wiadomo co nasuwa się odrazu na myśl ale nie sądzę aczkolwiek mogę się mylić ale po kolei.
Problemy jakie zauważyłem ja; zapalając auto zimne czy ciepłe odpał trwa kilka sekund ( ok 3), po przeździe kilkunastu km nie chciał zapalić po ok 15 sekundach kręcenia, za drugim kręceniem załapał po kilku sekundach i później już powtarzalnie odpala po ok 3 sekundach, znajoma mówiła że jak ona po pełnej rozgrzewce nie mogła go odpalić to musiała odczekać od pół do półtorej godziny zanim odpalił, dla mnie jak narazie się tak nie zdarzyło. Problem był z ładowaniem bo na altku bezpośrednio było 14.3 ale na klemę już dochodziło 13,4, na probę narazie dołożyłem drugi kabel i teraz na klemie jest 14.1 ale nie nic się nie zmieniło w związku z problemem
Akumulator jest nowy
Rozrusznik też niedawno wymieniony

Błędów brak poza jednym P0621
Przeglądałem korekty i inne parametry i według mnie ok ale ja nie jestem super rozwinięty w diagnostyce dlatego mam prośbę do was, na co zwrócić uwagę.

Pytanie odnośnie CPW, przy tym długim odpale liczy obroty normalnie więc czy można go 100% wykluczyć? skoro na komie nie na sladów jego niedowładu?

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Zobacz jak wstaje ciśnienie na listwie.
Może pompa już słaba albo wtryski puszczają.
Najlepiej zrobić wykres podczas opalania.

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
Depa nie ma ale też o kacie pomyślałem bo jakoś u niego z mocą tak marnie, tylko nie wiem czy to tak ma być czy tylko moje wrażenie że jej nima.
Zrobię jeszcze wykres z wyszczególnionym: ciśnieniem na rampie, bieżącą dawką i coś tam jeszcze w porównaniu na silnym i max rozgrzanym.

Jeszcze przez myśl mi przeszło czy ma EGR jakieś wpływy na to.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Egr tez moze mieć ale nie musi
Odłącz mu kat i zrób odpał.kiedys tu byl taki przypadek ze katek był zapchany i pomogło.
p s
znajoma ładna:D???

kamilllo

Początkujący
Punktów
7
Miasto
stalowa wola
ten sam problem miałem ostatnio i też u znajomej...he,,,he.Pytanie,jaki masz system wtrysku?Bosch,czy denso?Ja mialem bosch,całkowicie przestał palić,bez żadnych błędów itp,,,wymieniłem reg,ciśn.na pompie i niby pali i jedzie,moc ma sporą jak na 1,7 100km.ale pali też raczej ciężkawo,tak 2,,,,3 sek ale regularnie i za każdym razem.Auto oddałem i narazie nie ma powrotu.Pozdrawiam.

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
Denso, regulatora nie podejrzewam a znam ten temat dobrze, raczej nie spotkałem się aby regulator nie dawał objawów, zawsze jest gaśniecie, falowanie obrotów lub falowanie szarpanie przy stałej prędkości a tutaj totalnie żadnych innych objawów poza obniżona mocą i kilkusekundowy odpał. Dziś myślałem o wyjeciu kąta ale on jest odrazu pod turbo więc narazie dałem sobie z nim spokój. Narazie odpala, nawet na ciepłym więc nie wiem co dalej, jedynie mnie zastanawia jedna rzecz, wymagane ciśnienie na rampie jest 24 bary a czasami schodzi do 23,5.... Raczej norma czy nie powinno bezdyskusyjnie schodzić poniżej 24

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
No więc tak, auto oddałem na razie, ciężko to stwierdzić co z nim nie tak bo auto ma problemy z odpalaniem dopiero jak przejedziesz z 50 i więcej km, jak mniej to odpala, co prawda z kilkusekundowym zapłonem ale odpala, jak narazie nie mam pomysłu

BigKop

Początkujący
Punktów
0
Tysiące powodów...miałem tak też z dieslem, okazała się banałka: przewód zasilający zaciągał powietrze. Kiedy komora silnika się rozgrzała, rurka miękła i pss....pss...Jeżeli przed pompą przewód jest przeźroczysty - spojrzeć, czy idzie paliwo, czy bąbel na długości albo pianka. Taki przegląd nic nie kosztuje.

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
Ok w teorii masz rację ale problem jest im bardziej auto jest nagrzane. Jak jest zimne to pali spoko więc to sprzecznosc zapowietrzonego układu

BigKop

Początkujący
Punktów
0
Nie powiedziałem, że u Kolegi występuje ten problem, tylko taki był u mnie. Po drugie - napisałem o swoim przeźroczystym przewodzie - jak się nagrzał, to rozszerzył na króćcu i puszczał powietrze. Jak było zimno - obkurczał się na króćcu i uszczelniał. Na zimno było ok, jak moje pierdzikółko rozgrzało przewód - d...a. I tyle.

BigKop

Początkujący
Punktów
0
Dzięki za podpowiedź. U mnie problem dawno zniknął....

Ja3ol90

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdansk
A sprawdzałeś taki banał jak czujnik położenia walka rozrzadu/walu? Często gęsto jak auto nabierze temperatury przestaje odczytywać. I w jednych autach po dłuższym kręceniu odczyta synchronizację z drugiego czujnika, a w innym nie odpali w ogóle.
Na ciepłym jak nie będzie chciał odpalić, podłącz kompa i odczytaj dane z czujników.

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
Napisałem pierwszym poście że czujniki działaja prawidłowo, cały czas liczą obroty.

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
No i w końcu doczekałem się aż opel pokazał rogi, więc wygląda to tak że na zimno jako tako pali, tak jak wczesniej ale na ciepło już nie odpala w ogóle, na kompe podglądam sobie parametry, zadane ciśnienie na listwie to 24 bary a gdy nie chce zapalić to bije tylko 7, ostygnie z godzinę i znowu odpala i tak w kółko.... jak to możliwe? jakie znaczenie ma temperatura silnika? myślicie że może tu szwankować regulator ciśnienia? czy raczej pompa? no ale pompa by cały czas tłoczyła słabe ciśnienie a na ciepło takie na zimno takie

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Pisząc bary, miałeś chyba raczej na myśli megapaskale. Zrób testy przelewowe na ciepłym i zimnym. Powinna być spora różnica.
Ktos juz tutaj to sugerował.
Jak ciśnienie nie wstaje to jest pierwsza rzecz którą bym zrobił.

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
No megapaskale megapaskale, jakoś z rozpędu mi się napisało, test przelewowy mogę zrobić ale już wiem że będą różnice tylko powiedzcie co mi to podpowie bo według mnie nic

Do góry Bottom