• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra K 1.6 cdti 2019 rok, ciężki pacjent

JohnTdi

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Wro
Postanowiłem opisać ten przypadek, może ktoś z was szanowni koledzy natknął się na coś podobnego bo mi już się pomysły skończyły.

Astra 2019 1.6cdti silnik lvl, ecu delco e98 50tys przebieg. Auto trafiło do mnie już z wywalonym i zaślepionym egr, dpf w zamienniku, choinką od adblue na desce i to wszystko przy przebiegu 50tys!. Nadmienię, że powyższe cuda były robione w jakimś serwisie w Niemczech. Pierwsze co to usunąłem adblue aby tym pojeździć bo wrzucał komunikat o tym, że nie uruchomisz auta za x kilometrów. Auto na zimnym raz na 20-30km zaczynało wściekle dymić na siwo. Ten tani zamiennik DPF nie funkcjonował więc wyciąłem go i usunąłem z ecu w celu dalszej diagnostyki. Po tym efekt jest taki zimny czy ciepły lekko tylko wciśniesz gaz na wolnych obrotach i puszcza czarną chmurę. Moc ma i pod obciążeniem nie dymi. Na postoju w około auta śmierdzi nie spalonym paliwem. Kolektor i wydech całe zawalone sadzą, ewidentnie mieszanka za bogata w paliwo. I to co ja już w nim sprawdziłem: Wtryski 2 komplety testowane wysyłane na sprawdzenie do dwóch różnych firm, pompa cr po sprawdzeniu, cały układ paliwowy wyczyszczony, klapy kolektora i przepustnicy na testy wywalone, dolot cały szczelny sprawdzany dymiarką, przepływomierz wymieniony, turbo wysłane na sprawdzenie. Sterownik podmieniony, soft robiony przez dwóch różnych tunnerów. Przywracałem ecu do ori wykupując dostęp do sps2, bez zmian. Sondy nox sprawne, Rozrząd nowy ustawiony prawidłowo na blokadach. Kompresja silnika w normie. Wszystkie dane z ecu typu egt,map,maf, w normalnych granicach zarówno sprawdziłem launchem jak i GDS2. Wczoraj nawet już wściekły rozebrałem silnik w celach edukacyjnych bo taki ananas się rzadko kiedy trafia. Miałem nadzieje na jakiś uszkodzony zawór lub pogiętą korbe ale nic, ze szlifierni dostałem info, że głowica w pełni sprawna, wałki nie uszkodzone. Jedyna lekka poprawa była jak dostałem na testy softa ze zredukowaną dawką paliwa o 11% był lekko słabszy i dym nie był tak wściekle czarny tylko czarno brązowy no ale to też nie było to. Jeśli ktoś z was spotkał się czymś podobnym będę wdzięczny za każdą rade.
Pozdrawiam

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
ale gdzie jest pytanie?

matus1014

SuperMechanior
Punktów
199
Postanowiłem opisać ten przypadek, może ktoś z was szanowni koledzy natknął się na coś podobnego bo mi już się pomysły skończyły.

Astra 2019 1.6cdti silnik lvl, ecu delco e98 50tys przebieg. Auto trafiło do mnie już z wywalonym i zaślepionym egr, dpf w zamienniku, choinką od adblue na desce i to wszystko przy przebiegu 50tys!. Nadmienię, że powyższe cuda były robione w jakimś serwisie w Niemczech. Pierwsze co to usunąłem adblue aby tym pojeździć bo wrzucał komunikat o tym, że nie uruchomisz auta za x kilometrów. Auto na zimnym raz na 20-30km zaczynało wściekle dymić na siwo. Ten tani zamiennik DPF nie funkcjonował więc wyciąłem go i usunąłem z ecu w celu dalszej diagnostyki. Po tym efekt jest taki zimny czy ciepły lekko tylko wciśniesz gaz na wolnych obrotach i puszcza czarną chmurę. Moc ma i pod obciążeniem nie dymi. Na postoju w około auta śmierdzi nie spalonym paliwem. Kolektor i wydech całe zawalone sadzą, ewidentnie mieszanka za bogata w paliwo. I to co ja już w nim sprawdziłem: Wtryski 2 komplety testowane wysyłane na sprawdzenie do dwóch różnych firm, pompa cr po sprawdzeniu, cały układ paliwowy wyczyszczony, klapy kolektora i przepustnicy na testy wywalone, dolot cały szczelny sprawdzany dymiarką, przepływomierz wymieniony, turbo wysłane na sprawdzenie. Sterownik podmieniony, soft robiony przez dwóch różnych tunnerów. Przywracałem ecu do ori wykupując dostęp do sps2, bez zmian. Sondy nox sprawne, Rozrząd nowy ustawiony prawidłowo na blokadach. Kompresja silnika w normie. Wszystkie dane z ecu typu egt,map,maf, w normalnych granicach zarówno sprawdziłem launchem jak i GDS2. Wczoraj nawet już wściekły rozebrałem silnik w celach edukacyjnych bo taki ananas się rzadko kiedy trafia. Miałem nadzieje na jakiś uszkodzony zawór lub pogiętą korbe ale nic, ze szlifierni dostałem info, że głowica w pełni sprawna, wałki nie uszkodzone. Jedyna lekka poprawa była jak dostałem na testy softa ze zredukowaną dawką paliwa o 11% był lekko słabszy i dym nie był tak wściekle czarny tylko czarno brązowy no ale to też nie było to. Jeśli ktoś z was spotkał się czymś podobnym będę wdzięczny za każdą rade.
Pozdrawiam
Gówna się nie tyka. Jak przyjeżdża 1.6 to mówię będą problemy.Konstrukcyjnie silniki to porażka. Awaria turbin , napęd rozrządu to śmiech na sali, pierścienie z papieru tłoki z plasteliny. Serwisuje parę sztuk i każda bierze od mniej więcej przebiegu 50t km 2l/10t km a najlepszy rodzynek bierze 7l/10t km .

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547

bo wyciąłeś pdf
każdy diesel dymi, nawet najnowszy
normalnie to dpf wyłapuje. wyciąłeś filtr to wylatuje na zewnątrz przez rurę wydechową. do tego silnik w nienajlepszej kondycji to i dymi.

JohnTdi

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Wro
Bzdura, że każdy diesel musi dymić. Usnąłem już w życiu kilkadziesiąt DPF'ów i jeśli układ paliwowo-powietrzny jest w pełni sprawny tego dymienia nie ma lub jest znikome. Tutaj mam wściekle czarną chmurę i wypalanie dpf co 20-30km w dodatku nie do końca dogrzanego co objawiało się ogromnym dymieniem na siwo dlatego poszedł do wycięcia. Silnik ma 50k km przebiegu i wszystkie parametry w normie więc to nie ma wpływu na mieszankę. Nie wiem skąd wziąłeś "silnik w nienajlepszej kondycji" bo ten chodzi idealnie. Miałem nadzieję na wypowiedź kogoś obeznanego z redukcją zadymienia w delco e98.

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
54
Taka nowoczesna naprawa-wycinka DPF,EGR,Ad-blue ,a teraz najlepiej przywrócić do stanu fabrycznego bo okazało się,że to nic nie dało.

JohnTdi

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Wro
Taka nowoczesna naprawa-wycinka DPF,EGR,Ad-blue ,a teraz najlepiej przywrócić do stanu fabrycznego bo okazało się,że to nic nie dało.

Stan fabryczny tu nic nie da bo przy takiej ilości sadzy dpf będzie co chwila zapchany. Mam oryginalne części więc jak opisałem wycięcia dpf/egr/adblue zostały zrobione w celu diagnostyki i wyeliminowaniu części po kolei. Wyciągnięcie zaślepki od egr i podpięcie wtyczek do adblue to nie jest czarna magia, DPF zakupiłem oryginalny i też był montowany ale to nic nie dało.

Ostatnia edycja:

JohnTdi

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Wro
Tak jest wszystko w normie, dymiarką cały układ dolotowy sprawdzałem i wszystko szczelne. Przy takim zadymieniu co się dzieje u mnie musiała by rura od intercoolera spaść :)

matus1014

SuperMechanior
Punktów
199
Tak jest wszystko w normie, dymiarką cały układ dolotowy sprawdzałem i wszystko szczelne. Przy takim zadymieniu co się dzieje u mnie musiała by rura od intercoolera spaść :)
Dymiarka to kolego niestety nie jest dobry wykładnik . Potrzebne ciśnienia przy obciążeniu,dymiarka ma za małe ciśnienie . Nią można sprawdzić jak masz dużą dziurę w dolocie .

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
54
Auto Euro 6 kopci jak lokomotywa ,a nic nie piszesz o błędach -może wyprogramowali coś więcej.

JohnTdi

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Wro
Dymiarka to kolego niestety nie jest dobry wykładnik . Potrzebne ciśnienia przy obciążeniu,dymiarka ma za małe ciśnienie . Nią można sprawdzić jak masz dużą dziurę w dolocie .
Myślę, że był by błąd na niskie ciśnienie doładowania ale dziękuje za pomysł i to sprawdzę.

Auto Euro 6 kopci jak lokomotywa ,a nic nie piszesz o błędach -może wyprogramowali coś więcej.
Błędów 0.
Softa sam osobiście przywracałem do oryginału. Z serwera plików i później drugi raz zapłaciłem za dostęp do sps2 online od opla aby mieć pewność bo też mnie to zdziwiło, że nie ma ani jednego dtc. Sterownik też był zamieniany i programowany od nowa

Ostatnia edycja:

matus1014

SuperMechanior
Punktów
199
Myślę, że był by błąd na niskie ciśnienie doładowania ale dziękuje za pomysł i to sprawdzę.

Błędów 0.
Softa sam osobiście przywracałem do oryginału. Z serwera plików i później drugi raz zapłaciłem za dostęp do sps2 online od opla aby mieć pewność bo też mnie to zdziwiło, że nie ma ani jednego dtc. Sterownik też był zamieniany i programowany od nowa
Po prostu porównaj zadane doładowanie i zmierzone. Jak masz to podłóż czujnik ciśnienia ,żeby go wykluczyć .

JohnTdi

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Wro
Po prostu porównaj zadane doładowanie i zmierzone. Jak masz to podłóż czujnik ciśnienia ,żeby go wykluczyć .
Dobry pomysł, w środę podstawie inny czujnik i zrobię pomiary. Dam znać. Dziękuje

Mega_mix

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Okolice Kielc
Miałem 2 miesiące temu c4 1.6 hdi z15roku też na kopcenie tylko przy przyspieszaniu kopcił dość bardzo na czarno dpf nowy egr nowy już był założone, sprawdź one wtryski super na wydrukach, soft nowy oryginał czyszczenie kolektora dalej to samo, i włożyliśmy fabrycznie nowe wtryski i przestała kopcić a niby wtryski super

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Mam podobny problem z jedną Mazdą, podejrzewam wtryski. Niestety auto jeszcze nie dotarło na ponowną diagnostykę, jak to mówią "nie ma czasu taczki załadować".
Cóż, zapewne jak silnik stanie dęba wtedy będzie lament...

JohnTdi

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Wro
Po prostu porównaj zadane doładowanie i zmierzone. Jak masz to podłóż czujnik ciśnienia ,żeby go wykluczyć

Porównałem i wrzucam screeny z gds'a. Faktycznie trochę się to rozjeżdża tak jakby te turbo za późno wstawało. Błędów nie ma. I ciągle tak samo, lekko naciśniemy gaz nawet 1500 rpm i wyrzuca pojedynczą czarną chmurę. Pod obciążeniem i na postoju nic nie dymi. Zachowanie auta pokrywa się nawet z tym wykresem jakby dostawał za mało powietrza bezpośrednio po dodaniu gazu. Zamieniałem zawór sterowania turbo i sprawdzałem czujnik gruszki parametry pracy w normie.

Załączniki

• astra k 1.6 cdti 110km.JPG
    astra k 1.6 cdti 110km.JPG
    694,4 KB · Wyświetleń: 28
  • astra k 1.6 cdti 110km   v2.jpg
    astra k 1.6 cdti 110km v2.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 27
Ostatnia edycja:

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
54
"Sterownik też był zamieniany i programowany od nowa" -KT200 błędnie odczytuje E98.

JohnTdi

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Wro
Dotarłem również do tej informacji i przywróciłem go do ori za pomocą hexproga 2 bez zmian

Do góry Bottom