• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi 100 c4 2.3e niskie ciśnienie oleju

Seta123

Bywalec
Punktów
9
Ja nie jestem mechanikiem interesuję się motoryzacją hobbystycznie dlatego niech pan ode mnie nie oczekuje wiedzy na poziomie

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2069
Miasto
Kaczory
Ale zdajesz sobie sprawę, że abyśmy mogli Ci pomóc to musisz wykazywać pewną wiedzę w temacie. W przeciwnym razie to wszystko idzie jak krew w piach.

Seta123

Bywalec
Punktów
9
No to napisałem ,że w moim audi wtrysk mechaniczny został usunięty i został zrobiony wtrysk elektroniczny EFI

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2069
Miasto
Kaczory
Dobra... Yebać.

Wlej Motul 10W40 i napisz jakie ciśnienia oleju na zimno/ciepło i na którym czujniku mierzysz.

Seta123

Bywalec
Punktów
9
No i ciśnienie podskoczyło dużo po zmianie oleju, było 3 bary na zimnym a jest teraz 4.5 bara, na ciepłym nie wiem bo jeszcze nie jeździłem ale też pewnie będzie wyższe

Seta123

Bywalec
Punktów
9
No i ciśnienie na zimnym jest ok prawie 4.5bara ale na nagrzanym znowu trochę nie ok ,jest tylko około 1.6 bara, jak może być przyczyna ?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
No i ciśnienie na zimnym jest ok prawie 4.5bara ale na nagrzanym znowu trochę nie ok ,jest tylko około 1.6 bara, jak może być przyczyna ?
rozumiem, że olej nowy bo wymieniłeś. razem z filtrem oleju?

przyczyny są dwie:
- albo pompa nie wyrabia po nagrzaniu
- albo już są takie luzy i ciśnienie ucieka

a prawda jest taka, że pewnie obie opcje. to już wiekowe auto. aż sprawdziłem- robiono je w latach 1990–1994. więc w najlepszym przypadku 29 latek. trochę sporo

michal1404

Początkujący
Punktów
1
Witam ! W tej chwili na zimnym silniku mam ciśnienie równo 3 bary a na nagrzanym 1 bar. Kiedyś miałem na zimnym silniku około 4.5 bara a na nagrzanym około 2.2bara. Olej mam zalany Castrol Magnatec 10w40 i już nie wymieniany jest 5 lat, przymierzam się w piątek zmienić olej na Liqui Moly 10w40 ale nie wiem czy sama wymiana oleju poprawi jego ciśnienie. Dodam jeszcze że w aucie mam zrobiony wtrysk elektroniczny zamiast oryginalnego kjetronica.
Hej Jestem nowy na forum nie wiem jak zadać osobny temat ale widzę problem w dziedzinie VW więc zadam pytanie tutaj.

Mam problem z passatem b6 błąd hamulca postojowego ale od początku:

Klocki hamulcowe z tyłu się skończyły więc podjechałem do mechanika. VCDSem cofnięte tłoczki przy około 80% zakończyło się cofanie. Mechanik cofnął ręcznie tłoczek żeby móć założyć nowe klocki i chciał spowrotem wrócić tłoczki ale od tamtego momentu cisza. Wymieniłem nowe silnikczki bo wyskoczył błąd (Obwód przerwany). Po wstawieniu nowych silniczków (TRW) bez zmian. Zajechałem do elektronika wymienił sterownik bez kodowania co wypaliło pompe abs i sterownik (choinka na liczniku). Zawiozłem auto gdzieś indziej do elektronika wstawił nową pompe abs oraz sterownik abs oraz nowy sterownik. Wszystkie błędy zniknęły ale pozostał błąd hamulca postojowego (obwód otwarty). Sprawdzona ciągłośc między sterownikiem silnika a sterownikiem hamulca (P) między sterownikiem (P) a zaciskami oraz między przyciskiem a sterownikiem. Nie wiem co tam może już być auto całe rozebrane nie wiem gdzie szukać co robić proszę o pomoc lub przekierowanie do osób które mogą mi pomóc moge podać nawet numer tel żeby to przez telefon wytłumaczyć tylko żeby ktoś pomógł

Seta123

Bywalec
Punktów
9
Na zimnym zaraz po odpaleniu jest dobrze prawie 4.5bara ale po około półgodzinnej jeździe jest 1.6 bara mniej więcej.

Seta123

Bywalec
Punktów
9
Kiedyś gadałem z jednym mechanikiem i mówił że powinno być na nagrzanym 2.2 bara

Seta123

Bywalec
Punktów
9
W tej chwili jest tak: na zimnym 4.2 bara i dodam jeszcze coś może dziwnego że jak włączę światła to spada o 0.2bara ciśnienie na wskaźniku nie wiem dlaczego tak jest, na nagrzanym silniku ciśnienie jest około 1.8 bara czy to dobrze czy źle ?

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
310
Miasto
Rakszawa
Może być. Co do wskaźnika to nie zachodź w głowę, to stare auto. U mojej w 206 temperatura wody spada o 5-7 stopni po wyłączeniu świateł.

Do góry Bottom