• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[Audi A3] 1.6. 2002r Problem z nowo kupionyn autem

Przemoo18

Uczestnik
Punktów
0
Witam. Zakupiłem A3 z 2002 roku z oryginalnym przebiegiem sprawdzonym w ASO 120tys.
SIlnik to 1.6 . Pojawił sie problem i nie wiem w , ktorym kierunku pójść.

Otoż temperatura silnia wedlug wskaznika wariuje. Gdy wracalem samochodem to wskazowka pokazywala 92stopni ale w pewnym momencie w ciagu 3 sek. urosła do 110-115. Oczywiscie zatrzyamelm samochod i sprawadzam. Wąz cieply ale nie goracy zeby go nie bylo mozna utrzymac. Sprawdzilem plyn . Nie wywalilo ani sie nie zagotowal. PO 2 min pojechalem i bylo ok. Nastepnie ujechalem 50km i znow zaczol wariowac. Momentali wskaznik urusol do 115 , po 3 sek znow spadl do 90 i tak kilkukrotnie sie to powtorzylo. Zatrzymalem samochod znow . Posprawadzlaem. Ruszam i jest 90st , kawalek ujechalem i wskaznik tym razem opadl na 3sek na 60 stopni i znow powrocil na 90. Jednak tak sie zdarzylo tylko raz a potem znow zaczela skakac temp do 115 . W ciagu trasy 300km zrobilo sie to kilkukrotnie.

2 dni temu wymienilem rozrzad z pompa wody oraz czujnik wraz z termostatem bo wywalilo blad czujnika ale problem nadal wystepuje.

uruchomilem dziś silnik i sprawdzalem na kanale klimatornika na 49(temp plynu) jak pokazuje wskaznik.

Samochod ladnie sie rozgrzewal ale po 15-20min na wolnych obrotach wskazowka pokazywala tak jak mowilem okolo 95 stopni a panel klimatronicka 110 i ciagle roslo. Wentylator wlaczyl sie dopireo gdy na kanale 49 bylo 117 stopni (na wskazowce bylo moze 98-100) popracowal z 30sek i sie wylaczyl

Potem pojechalem samochodem poprobowac podczas jazdy. Na panelu klimy bylo 111 do 120 podczas jazdy a wskazowka na liczniku "fiksowala" i przewaznie pokazywla 92st albo 110. W caigu 5 sekund wskazowka potrafila ze 110 zejsc na 90 i odwrotnie . Na panelu klimy tak samo. Ciagla temp 120 i w momencie spadek na 108-110. I tak wskazowka wachlowala.

Jade dalej taka traska 10km i wskazowka caly czas na 110 st a panel pokazuje 120. Przegazowlem go troszke na wiekszych obrotach i wskazowka nagle opadla znow.
Nie wiem co to moze byc. Problem mam od momenty gdy kupilem auto czyli 3 tyg temu. Wtedy tez sie tak dzialo i zrobilem bez problemu 250km jak nim wracalem. Tzn wksazowka swirowala.

DOdam , ze jak pokazuje te temp 110-120stopni to nic podejrzanego z samochodem sie nie dzieje. Weze nie sa nawet gorace. Plynu nie gotuje. Mechanik abosulutnie wykluczyl problemy od silnika. Czujniki tez wydaje sie ok bo tak jak mowilem byly wymienione.

Co mam dalej robic :/
Na kanele 49 tak jak pisalem swiruje ale po rozgrzaniu ponizej 108 stopni raczej nie schodzi. I tak jak pisalem przy 108 stopniach czy nawet 112 stopniach wentylator sie nawet nie wlacza tylko dopiero przy okolo 120 , choc i to nie jest regula. Mozna powiedziec , ze wlacza i chodzi jak chce

Prosze o pomoc

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
680
Miasto
NS
Trzeba sprawdzić kable pomiędzy licznikiem a czujnikiem.
Sprawdź jeszcze temperaturę na kompie w ecu silnika

A

autozibi

Sprawdź temperaturę cieczy w zbiorniczku tradycyjnym termometrem lub laserowym na chłodnicy .
Według mnie nie jest tu problem z UPG .
Sprawdź instalacje elektryczną bo tu jest problem . Czujnik ten na silniku lub licznik .

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Najlepiej zrobić test tak jak pisze (rch11) sprawdzić parametry pracy silnika.Komp pokarze jaka jest rzeczywista temperatura pracy silnika.Jak by była walnięta uszczelka to by ci ubywało płynu albo dostawał by się olej do układu chlodzenia...Sprawdź instalacje bo tam może być problem

Przemoo18

Uczestnik
Punktów
0
Napisze jeszcze jedno rzeczy , ktora wczoraj przetestowalem , moze cos pomoze w diagnozie:

Jechalem sobie na wlaczonym kanale 49 i obserowalem co sie bedzie dziać. W jednej sytuacji silniik jeszcze sie na pewno nie rozgrzal bo na panelu klimy roslo do 80 stopni i nagle pojawila sie temp 121 na jakies 5-7 sek na panelu po czy znow wrocila do 80 i zaczela rosnac no bo auto sie rozgrzewalo w czasie jazdy.

ednak niestety potem samochod caly czas sie nagrzewal wedlug wskazan klimatronicka i roslo 90-95 100 105 .... 115 . I co wazne . Na panelu klimy dochodzi do 115 a wskazowka nadal pokazuje 92stopnie ! . I potem nagrzewa sie do 116 -117 na panelu i dopiero w ten czas wskazowka "rusza" z 92 stopni na jakies 110 po czym zalacza sie wentylator. Dostaje tak jakby popularnego "laga" i wentylator wlacza sie dopiero przy 116 . Dodam , ze jak jest 95-115 temp na panelu to wentylator cisza a wskazowka nadla na 92 stopniach.

Wracam do domu i jade sobie spookjnie 60-70 na 5 biegu i temp na wskazniku klimy waha sie miedzy 108-117 . Wlaczenie na maks ogrzewania powoduje ze temp na panelu spada do max 104-105 stopni na panelu. Mimo ze jechalem teoretycznie caly czas na b. wysokiej temp to komputer pokladowy nie ostzegl mnie o tym na liczniku ze cos nie tak.

Podzas dodawania gazu temperatura na panelu spada o jakies 4-5 stopnie ale jest to chwilowe bo jak juz potem wracam do jazdy na jednych obrotach to znow systematycznie temp sie podnosi.

Otworzylem korek gdy pokazywalo to 118stopni ale plyn nie "bulkal" Jedynie wydawalo mi sie jakby ciut unioslo sie dymku ze zbiorniczka .

CZyli w 1 kolejnosci podlaczyc samochod do VAGA?

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
680
Miasto
NS
A właśnie że ten, przerabiałem to.Ma czujnik temperatury na wylocie z chłodnicy,ciężko zdiagnozować ale na pewno wentylator chłodnicy włącza się byle kiedy

ECU Simens

A

autozibi

A właśnie że ten, przerabiałem to.Ma czujnik temperatury na wylocie z chłodnicy,ciężko zdiagnozować ale na pewno wentylator chłodnicy włącza się byle kiedy

ECU Simens
Napisz o co ci chodzi , bo raz piszesz o termostacie elektrycznym a raz o czujniku .
Termostatu elektrycznego tu nie ma .

Przemoo18

Uczestnik
Punktów
0
no u mnie z tym wentylatorem to tak jak pisalem. Gdy temp na panelu od klimy pokazuje 116 stopni to wtedy sie wlacza . I tak jak mowilem wskazowka na licznku caly czas jest na 92 stopniach nawet jak panel klimy pokazuje 110-115. Dopiero jak na panelu klimy dochodzi do 117-120 to wskazowka gwaltowanie rusza na to 110stopni na wskazniku.

Wczoraj jak jechalem i mailem na wskazowce 110-115 i gwaltownie "przegazowalem" auto to wskazowka opadla do 92 sopni w ciagu 2-3 sek co wogole mnie zdziwilo.

Tak a propo . Gdyby rzeczywiscie bylo 110-115 stopni temp plynu to w zbiorniczku plyn rzeczywiscie by "bulkał" ? czy tez niekoniecznie

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
680
Miasto
NS
Jeżeli kod silnika jest AVU to ma elektryczny termostat.A właściwie termostat z podgrzewaczem i jest sterowany min. tym czujnikiem, miałem taki przypadek że gostek wymieniłsoie gdzieś tam termostat i za tydzień przyjechał do mnie że znowu ma takie same objawy ja sprawdzam i mówię że termostat ale wszystko przez źle wpięty czujnik temp. na wylocie z chł.i grzałka termostatu hulała nonstop aż padła

Ciężko jest mówić tak na sucho ;):D trochę trzeba sprawdzić przede wszystkim wiązkę elektr.

Jak jest ciśnienie to jeszcze nie "bulka"

Przemoo18

Uczestnik
Punktów
0
czyli w skrocie jak dla laika co zrobic w 1 kolejnosci.

Czy wystarczy podlaczyc samochod do VAGA?

Mechanik powiedzial mi , ze na pewno nie ma takiej temp bo weze bylyby gorace i przy tej temp wywalilo by pewnie plyn i ze spokojnie moge jezdzic , ze wina jest po stronie elektroniki .

Dodam , ze przed wymiana czujnika i termostattu (bo wymienilem 2 dni temu wraz z rozrzadem) mialem raz taka sytaucje ze po 200m przejechania samochodem od momentu uruchomienia silnika po calej nocy wskazowka skoczyla na 120 stopni a to oczywiscie nie mozliwe by tak sie nagrzalo. To bylo przed wymiana czujnika i termostatu bo wyskoczyl wtedy mechanikowi blad czujnika no ale wymienilem i wskazowka nadal swiruje.

To ze wymienielem czujnik moze nie znaczy ze nowy jest dobry? Aczkolwiek kupilem wysokiej klasy czujnik.

Panowie dzieki wielkie za pomoc i odpowiedzi bo na forum Audi ciezko sie cos dowiedziec.

Przemoo18

Uczestnik
Punktów
0
a jak najprosciej to moge zrobic ? sory za glupie pytania ale nigdy nie mialem doczynienia z elektornika w samochodzie..

Przemoo18

Uczestnik
Punktów
0
silnik nie ma instalacji gazowej. Wyciekow nie zauwazylem no i samego plynu nie ubywa . nagrzewnica sprawna. Grzeje.

Do góry Bottom