• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A3 8L 1.8t AGU - wymiana uszczelki pod głowicą

coach87

Nowy
Punktów
0
Witam

Chciałbym otrzymać kilka porad co do samodzielnej wymiany uszczelki pod głowicą w Audi A3 8L rocznik 97 motor o oznaczeniu AGU. Wiem, że większość z was skieruje mnie do serwisu ale sytuacja jest jaka jest, że nie mogę sobie na to pozwolić, nie wnikajmy... Ogólna wymiana uszczelki jest podyktowana typowymi objawami jej uszkodzenia, czyli znikający płyn chłodniczy (sprawdziłem wszystkie możliwe potencjalne miejsca wycieków) bardzo duże ciśnienie w układzie chłodzenia (jeżdżę z niedokręconym korkiem od zbiorniczka, bo zakręcenie spowodowałoby wypchnięcie lub zniszczenie, któregoś z króćców itp - już raz tak się stało). Poza tym słuchając przy rurze wydechowej zapalonego silnika słychać wyraźne wypadania zapłonów.

Ogółem podstawowy serwis auta ogarniam i myślę, że powinienem sobie z wymianą poradzić. Z informacji dostępnych w internecie udało mi się dowiedzieć, że potrzebuję:

Części:
- uszczelka pod kolektor wydechowy
- uszczelka pod kolektor ssący
- uszczelka pod głowice
- nowe śruby głowicy
- 5l płynu chłodniczego
- 5l oleju
- filtr oleju

Rozrząd ma przejechane 21 tyś. więc (chyba???) nie ma konieczności jego wymiany.

Robota do wykonania:
- spuszczenie oleju
- spuszczenie płynu chłodzącego
- odłączenie wszystkich węży
- demontaż paska rozrządu
- zdjęcie pokrywy zaworów
- odkręcenie kolektora ssącego
- odkręcenie kolektora wydechowego
- odkręcenie głowicy
- zawiezienie głowicy do planowania wraz ze sprawdzeniem jej szczelności i ewentualną regeneracją
- demontaż uszczelki pod głowicą wraz z oczyszczeniem powierzchni bloku silnika
- montaż uszczelki
- montaż głowicy
- przykręcenie głowicy zachowując odpowiednią kolejność i siłę dokręcania (poprzez klucz dynamometryczny)
- przykręcenie kolektora wydechowego
- montaż pokrywy głowicy
- montaż rozrządu
- podpięcie wszystkich przewodów

Pytania:
1. Uszczelka była już wymieniana jaką kupić grubość?
2. Nie mam doświadczenia w samodzielnym montażu rozrządu - robiłem to z kimś innym. Idze już do mnie książka "Sam naprawiam Audi A3 8L", z którym mam nadzieje dam radę. Jeśli macie jakieś praktycznie uwagi to poproszę.

4. Niezbędny sprzęt i klucze:
- Klucz dynamometryczny
- Odpowiednia końcówka do odkręcenia głowicy - Ribe m10 (?)

Proszę o ocenę powyższego i ewentualne uwagi oraz zalecenia.

młody mechanik

Uczestnik
Punktów
0
Należy sprawdzić też głowice. Szczelność głowicy czy nie ma pęknięć :) najlepiej oddać ją do splanowania :) po docierać zawory :) to nie tylko odkręcenie głowicy zdjęcie i założenie :) wszystko trzeba wyczyścić dokładnie żeby nie było nierówności :) rozrząd zdjąć :) ustawiałeś kiedyś rozrząd? :) taka robota to na oko z 500-600 zł ze wszystkim :) czasami lepiej pożyczyć niż potem dołożyć :)

coach87

Nowy
Punktów
0
Dzięki za odpowiedź ale mało wnosi do tematu

Zgodnie z tym co napisałem wyżej głowica będzie oddana do planowania wraz ze sprawdzeniem szczelności i ewentualną regeneracją do odpowiedniej firmy wraz z ewentualnym zrobieniem zaworów. Mam świadomość, że należy wszystko wyczyścić i to zrobię. Rozrząd robiłem z kolegą i w razie czego pomoże przy jego złożeniu. Pieniądze mam ale nie w tym rzecz, a nikogo nie mam zamiaru obrażać itp.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Witam
Szybciej, taniej i bez nerwów będzie oddać auto do mechanika. ??
Co do paska rozrządu to powiadają ze jak przeleciał 10tys km to należy założyć nowy, ale tylko pasek, jeśli nie ma zużycia rolek tudzież były wcześniej wymieniane. I takie tam.
:D

Do góry Bottom