• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a3 8p problem z temperatura

Bugi94

Początkujący
Punktów
0
Hej, jestem nowy na forum.
Piszę ponieważ nie mogę poradzić sobie ze swoim samochodem mianowicie problem jest z temperatura. Wymienione zostały:
Czujnik temperatury x2
Termostat
Elektryczna pompka płynu chłodniczego
Pompa wody.
Samochod podczas jazdy łapie temperaturę 90°C a gdy się zatrzymam i jest na wolnych obrotach to temperatura spada "na włączonym ogrzewaniu". W dodatku gdy temperatura osiągnie 90 °C płyn w zbiorniczku jest letni a węże zimne. Samochod audi a3 8p 2.0 tdi 140 km
Kod silnika cffb. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
90' ma być. Podłączyć kompa i w trasę. Zobaczyć jak trzyma temperaturę.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Na maxa jak masz to ma prawo wystudzić....
Automatyczne połączenie postów:

Rura od egr co idzie do kolektora ssacego jest gorąca?

Bugi94

Początkujący
Punktów
0

Ale do 75°C? Znajomy ma też taki sam samochod i trzyma cały czas temperaturę, znaczy na wskaźniku pokazuje mu cały czas 90°C w dodatku górny wąż jest gorący a do płynu nie da się wsadzić palca.

Tak

Bugi94

Początkujący
Punktów
0
Witam, po założeniu nowego egru nie został założony wąż od podciśnienia który powinien być podłączony do gruszki. Czy przez to mógł zostać uszkodzony egr?

Bugi94

Początkujący
Punktów
0
Witam, proszę ponownie o pomoc. Mechanik założył nowy egr. Od momentu założenia nowego egru samochod ma srednie spalanie 24l na 100km, problem z dogrzaniem do 90 i oczywiście utrzymanie stałej temperatury. Wczoraj zrobiłem 40 km i samochod dogrzał do 80°C ,węże i silnik zimne. Jak samochod postoi chwilę na wolnych obrotach węże zaczynają robić się letnie ale jak tylko ruszę znów robią się zimne. Bardzo proszę o pomoc, nie wiem co jeszcze jest nie tak. Dodam że od stycznia tego roku dołożyłem do samochodu juz koło 10000 zł. Z góry dziękuję za pomoc

Dołączam zdjęcie

To chyba nie jest normalne po zrobieniu 5 km

Załączniki

• Screenshot_20240423_120255_Gallery.jpg
    Screenshot_20240423_120255_Gallery.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 9
Ostatnia edycja:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
Dodam że od stycznia tego roku dołożyłem do samochodu juz koło 10000 zł.

Jesteś naprawdę świetnym wręcz zajebistym klientem. Zostawić w warsztacie 10 klocków a auto jak nie działało, tak nadal nie działa.

Pora chyba zmienić warsztat.

A powiedz mi jeszcze jedno. Czy odstawiając samochód na warsztat, prosisz o diagnozę i naprawę układu chłodzenia. Czy może wydajesz zlecenia: - proszę wymienić pompę wody - egr do wymiany - mam termostat do wymiany.

Bugi94

Początkujący
Punktów
0
Oczywiście że proszę o diagnozę z tym że za każdym razem jest inna djagnoza, a problem nie zostaje rozwiązany.

Do góry Bottom