• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a3 sportback 2.0 tdi bkd 140 km duży problem.

tmielczarek1

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie forumowiczów :)
Auto: Audi a3
silnik 2.0 tdi bkd 140 km ( wersja bez dpf)

Sytuacja zdarza się sporadycznie a mianowicie A3 czasem przestaje reagować na pedał gazu.
Wszystko wraca do normy po naciśnięciu i puszczeniu sprzęgła. Auto znowu chodzi normalnie.
Mało tego Sterownik silnika nie wyłapuję najmniejszego błędu czyli dla niego jest to sytuacja normalna. Bardzo proszę o pomoc.

A

autozibi

Być może z czujnikiem położenia pedału sprzęgła jest problem . Sprawdź go testerem w parametrach rzeczywistych .

tmielczarek1

Początkujący
Punktów
0
postaram sie to zrobić. A jaki związek ma sprzęgło z gazem ?? czy one sa jakoś połączone? tzn ze sprzegło resetowało by coś zwiazanego z gazem

Zauważyłem też dzisiaj ze jak przestaje działać gaz i opadaja obroty i prędkość to gdy szybko wcisne tempomat to nim spokojnie dodaje i ujmuje prędkość.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
A

autozibi

postaram sie to zrobić. A jaki związek ma sprzęgło z gazem ?? czy one sa jakoś połączone? tzn ze sprzegło resetowało by coś zwiazanego z gazem

Jest połączone elektrycznie tzn. przez ECU silnika . Aby podczas zmiany biegów nie było szarpnięć
ECU silnika zmienia dawkę paliwa podczas wciśniętego pedału sprzęgła .
Trochę tak ogólnikowo napisałem ale masz tak najprościej to wytłumaczone .

tmielczarek1

Początkujący
Punktów
0
przeraża mnie to ze nie ma żadnego błędu w sterowniku. Nie wiem jak się za to wszystko zabrać. hmmm Zauważyłem też ze gdy gaz przestaje działać dotknięcie hamulca też powoduje to że sie naprawia ;/

A

autozibi

Nie opieraj się błędami lub tym , że ich nie ma . Podłącz tester i sprawdź parametry wtedy kiedy masz tą usterkę .
Przyczyn może być jeszcze innych kilka . Czujnik pod pedałem hamulca również sprawdź .

Do góry Bottom