• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 1.9 TDI BRB Dymi

marcinbies

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
borowa
Witam Mam problem z audi a4 B7 1.9 TDI BRB .mianowicie Silnik Dymi na niebiesko podczas jazdy ze stała prędkością 60-80 km/h przy rozpędzaniu auta nie dymi prawie wcale .W aucie zrobione turbo bo puszczało olej co spowodowało zapchanie DPF .Filtr okazał się nie zdatny do wyczyszczenia więc został usunięty na stałe mechanicznie jak i elektronicznie. Po tym zabiegu auto zaczęło kopcić ,wcześniej tego nie było widać bo był filtr. Dalej Sprawdzone i uszczelnione wtryskiwacze, Podczas demontażu wtryskiwaczy okazało się ż e ktoś wcześniej robił tuleje pod wtryski w głowicy. Auto dalej dymi oleju nie ubywa ,spalanie w normie, moc ma .podmieniałem też przepływomierz. Co jeszcze mogę sprawdzić? W grupie trzeciej na VAG na wolnych obrotach mam ilość powietrza 850mg/suw wydaje mi się że to za dużo .

Załączniki

• IMG_4568.jpg
    IMG_4568.jpg
    598,6 KB · Wyświetleń: 11

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
na niebiesko to znaczy olej przedostaje sie do komory spalania. pewnie gniazda pompowtryskiwaczy juz do roboty

marcinbies

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
borowa
na niebiesko to znaczy olej przedostaje sie do komory spalania. pewnie gniazda pompowtryskiwaczy juz do roboty
Gniazda były robione ,a teraz przy sprawdzaniu wtryskiwaczy zostały założone nowe uszczelnienia.
Automatyczne połączenie postów:

Może ktoś w programie namieszał jak wycinał filtr.
Automatyczne połączenie postów:

Może ktoś w programie namieszał jak wycinał filtr
Też o tym myślałem ,jest jakaś szansa żeby to sprawdzić?

Chomikos

SuperMechanior
Punktów
12
Nie spalona ropa też wali na niebiesko ,może kąt wtrysku

Torx131

Początkujący
Punktów
2
Pokrywa zaworów może być do wymiany. W niej jest zintegrowana odma. Może turbina ciągnie jak odkurzacz nie odseparowany olej. Sprawdź na turbinie jak wyglada wirnik po stronie zimnej. Jak będzie tłusty od oleju wymieniaj pokrywę.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Przyglądnąłbym się też zaworowi EGR,w moim dieslu gdy zamieniłem przez pomyłkę miejscami przewody podciśnieniowe,z rury zaczął mi walić niebieski dym,podcisnienie w tym przewodzie było niższe.

marcinbies

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
borowa
Przyglądnąłbym się też zaworowi EGR,w moim dieslu gdy zamieniłem przez pomyłkę miejscami przewody podciśnieniowe,z rury zaczął mi walić niebieski dym,podcisnienie w tym przewodzie było niższe.
zawór egr w tym modelu silnika jest elektryczny i on działa.

Do góry Bottom