• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B5 1.9TDI 110KM AFN Zamiana na sztywne koło.

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
496
Miasto
Wołomin
Załóż to się przekonasz
Ja nie stosuje takiego rozwiązania.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Zależy od samochodu, w jednym modelu będzie wszystko idealnie i praktycznie nic nie będzie czuć, a w innym samochodzie nie będzie się dało jeździć..
A cena to raptem z może 3-4 stówki różnicy.., a czasami więcej problemów niż zaoszczędzonych pieniędzy

AdamMPS

Gaduła
Punktów
10
Miasto
Bielsko Biała
W 90tkach niektórych były dwumasy w niektórych nie, o dziwo nawet katalog w ASO tego nie potrafi jasno określić po VINie czy był czy nie. 110 to ten sam słupek i śmiało można zakładać sztywne koło. Tarcza oczywiście z tłumikami drgań. Co do firmy to lepiej dołożyć do Sachsa Luka czy Valeo niż ryzykować.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
ile pytan tyle odpowiedzi , ja w swojej karierze zalozylem okolo 12 zestawow , i tylko 1 raz roznica byla odczuwalna , co nie znaczy ze bym polecal.

zas jesli chodzi o mnie , to walek atakujacy + lozyska w skrzyni szybciej mowi papa

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Jak coś to mam taki zestaw koło 1z sprzęgło Sachs z audi . Miałem to w swoim 1.9 tdi AHH, Po modach na 190km, zestaw przejechał z 10 000km może i mniej. Dwumas nie wyrabiał przy 160km. Co do jazdy nie widziałem różnicy większych wibracji nie było

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
wcześniej czy później skrzynia powie pa,pa, chcecie poprawiać konstruktorów?
Jest dwumas, zakładam dwumas. Jest sztywne, zakładam sztywne, tego się trzymam i spokój a jeszcze jak klient przywiezie graty?! nic lepszego nie może być. Za robotę biorę swoje, a reklamacja? do producenta gratów i znowu kasa za robotę...no cudownie:D

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Należy sobie zadać proste pytanie po co producent pojazdu taki tlumik drgań skretnych montuje. Przecież to koszty i to niemałe. Dla niekumatych podpowiadam, otóż po to aby zniwelować wysoki moment obrotowy wału na wałek skrzyni biegów i to jest dość logiczne dla ludzi którzy znają podstawy Newtonowskiej fizyki. A ludzie którzy nie czują roznicy po wymianie na sztywne no cóż wmawiają to sobie, a nawet wierzą w to.

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Sam jeżdżę Touran 1.9 100 trochę skrzynia halasuje na luzie i tyle.
Zrobiłem ok 40k.
W Skodzie Fabi z podobnym silnikiem 105 km siedzi zwykle więc można tak i tak. W nowszych trzymal bym się oryginału.

Do góry Bottom