• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

AUDI A4 B5 2.4 V6 APS +LPG - CIĘŻKO ODPALA PO NAGRZANIU

Matikemk

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lublin
Witam,

Mam problem z Audi A4 silnik jak w temacie.
Na zimno, po nocy silnik odpala bardzo dobrze. Po nagrzaniu do temp. pracy 90st. C, wyłączeniu i przerwie 5/10min ma problem z odpaleniem. Czasem załapie na 200obr/min i po chwili powoli się rozkręca do obrotów jałowych, a innym razem słychać pojedyńczy/podwójny zapłon w nieodpowiednim momencie i trzeba już dłużej kręcić rozrusznikiem żeby uruchomić silnik.(ok. 2-4 sek)
Vagcom nie ma żadnych błędów silnika. Odczyty temperatury są prawidłowe -temp. silnika, płynu chłodn., oraz powietrza dolotowego.
Objawy pojawiły się jakiś czas temu. Wymieniłem wtryski lpg na Hana2000 i reduktor na nowy KME Silver s6 - podejrzewałem, że gaz ulatnia się do dolotu, ale przy jeździe na samej benzynie problem z odpalaniem nadal się pojawia.

Czy ma ktoś jakieś pomysły co sprawdzić i jak żeby dojść do przyczyny trudnego rozruchu?

Mimo iż nie ma błędu w sterowniku podjąłem próbę sprawdzenia czujnika położenia wału korbowego. Czujnik zmienia swoją rezystancję pod wpływem przyłożenia do niego metalu. W temperaturze pokojowej ma ok 800 omów natomiast po podgrzaniu do kilkudziesięciu stopni C (symulowanie nagrzanego silnika) zwiększa się jego rezystancja do ponad 1kOm. Czujnik nadal zmienia swoją rezystancję po nagrzaniu od rezystacji wyjściowej 1kOm. Mam drugi taki czujnik i zachowuje się podobnie. Czy one mają tak pracować czy po prostu dwa są zepsute?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
nie testowałem dryftu temperaturowego czujników tu odpowiedzią jest oscyloskop , potem diagnostyka komputerowa parametrów pracy i na tej podstawie można wyciągać wnioski . A koszty wymiany poszczególnych elementów ... cóż tak tez można

Matikemk

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lublin
Właśnie chce ominąć koszty a poznać przyczynę tego problemu... sprawdzałem dwa czujniki multimetrem zachowują sie tak samo.
Proszę koledzy może jakieś inne jeszcze drogi rozwiązania problemu??
Może jakieś inne czujniki mogą wpływać na rozruch w wysokich temperaturach, bądź na zapłon lub dawkę paliwa?
Mam wrażenie że go zalewa jak nie można odpalić, bo śmierdzi benzyną przez chwilę po odpalwniu.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie da sie ominąć kosztów , jest droga... czyli naprawa przez fachowca bez diagnostyki sie nie obejdzie

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom