• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B6 2002r 1.9TDI 130KM AWX

biba24

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lubin
Przeczytałem ten problem co skusiło mnie do załażenia konta.Jestem fanem marki i przerabiałem ten temat dwa razy. Padnięta pompka powoduje zapalenie się ESP powodem jest przekroczenie korekty powyżej wartości 127 ( blok 23), silnik pracuje równo nie przerywa. Natomiast to co dzieje się u ciebie jest to standard związany z padnięta wiązka zasilająca pompki. Po prostu przerywa zasilanie cewki. Zdejmij dekiel i sprawdź konektory w wiązce przy pompce, wyczyść, popraw styk.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
czyli potwierdza się to co pisaliśmy na początku tematu na temat kostek zasilających pompki, masz tą główną zaznaczoną na rysunku

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Ja rozumiem że jeżeli ktoś się wypaca to drugi powinien to sprawdzić , jeżeli była mowa o kostkach i on tego nie sprawdził to po co wałkujemy dalej temat i będziemy wracać od początku. Jeżeli tak to ja wysiadam z tego tematu, bo brak normalnie słów;)

drdala

Bywalec
Punktów
0
Wymieniłem 4 pompowtryskiwacze i samochód chodzi. Przyczyną prawdopodobnie była woda w ropie a dokładniej napadało trochę śniegu do bańki którą wlewałem ropę do moje zbiornika.W takim razie problem nie dotyczył chyba kostek zasilających pompki skoro po wymianie pompowtryskiwaczy wszystko wydaje się być ok.
tak wyglądają logi po wymianie pompowtryskwiczy
Log (0 - 000,003,004)
Log (1 - 013,018,023)
Log (2 - 001,013,018)
Log (3 - 001,013,018)
Log (4 - 013,018,023)
a tak bloki

Zrobiłem te dynamiczne logi żeby sprawdzić czy któreś pompowtryski nie są w złym stanie.
Proszę o analizę logów. Pompowtryski były z allegro więc muszę je sprawdzić i w razie czego jeśli któryś jest zły to odesłać.

drdala

Bywalec
Punktów
0
Udało mi się rozgrzać silnik do 90 stopni (musiałem na 3 biegu na maksymalnych obrotach jechać jakieś 30 sek.) ale po minucie znowu temperatura silnika spadła do 80. Wszystko było by ok ale jak odpalam po nocy samochód to nierówno chodzi i z rury leci siwy dym, dopiero po około 30 sekundach i lekkim dodaniu gazu zaczyna równo chodzić.

richi9

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Kraków
no kolego jako że silniki sa dość sprawne czyli maja dobra sprawność to ciepła mniej produkują z tego tez powodu montowana jest nagrzewniczka cos jak małe webasto które załazca sie po uruchomieniu i pomaga szybciej dogrzac samochód.Ale szczerze to niejestem pewien czy w małych wazach to jest .W alhambrze i sharanie było.Ale tylko w silnikach 1.9 PD...Czy chłodnice wać Pan zasłonił Warto troszke przysłonic puki prawie 20 na mrozie...:)
Kolegów prosze o nie skakanie po mnie z powodu przysłaniania chlodnicy wiem w pewnych warunkach to niebezpieczne...

drdala

Bywalec
Punktów
0
zastanawiam się czy warto wymieniać ten drugi pompowtrysk? Jak myślicie? Czy może np. przez niego samochód więcej mi palić? jeśli tak to o ile więcej? tak jak pisałem wcześniej jak odpalam po nocy samochód to nierówno chodzi i z rury leci siwy dym, dopiero po około 30 sekundach i lekkim dodaniu gazu zaczyna równo chodzić.

mam jeszcze możliwość odesłania go do klienta od którego kupiłem wszystkie 4 pompowtryski.

richi9

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Kraków
a sprawdzałes świece na tym cylindrze jeżeli tak to jeszcze komprechę sprawdź.Umnie wwaliła si eturbinka i zgięło mi korbe na 4 cylindrze, po rozruchu róznierz kopcił na siwo i po chwili przechodziło mu...

drdala

Bywalec
Punktów
0
w jaki sposób sprawdzić tą świecę i komprechę?

Do góry Bottom