• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 B6 2002r 1.9tdi AWX po ok. 2 dniach nie odpala, obciążenie akumulatora?

Ewenemenet

Początkujący
Punktów
0
Witam mam problem ze swoim audi.
Wymienilem swiece, filtr paliwa i nadal to samo.
Jak postoi samochód okolo 30-40h to czasmi nie chce odpalić, nie wiem czy nie jest to zależne od ilości Paliwa w baku bo często się to działo gdy w baku było mało paliwa. Nawet jak na kablach odpalam od drugiego samochodu to dopiero po okolo 20 sek 1 kręcenia nie chce odpalić dopiero przy 2-3 kręcieniu około 20 sek. powoli zaczyna trybić. Czasami też jak wsiadam po dłuższym postoju do auta to rozładowany jest akumulator. Zakręci raz i to wszystko. Wskaźnik paliwa spada do zera data i czas się resetuje itd. Aha no i kontrolka od ESP się świeci a po przejechaniu kilkudziesięciu metrów gaśnie. Sprawdziłem dziś miernikiem czy na postoju z wszystkim powyłączanym jest jakiś pobór prądu i wychodzi na to że na pogaszonych światłach wewnątrz samochodu, świateł mijania itd. pobór prądu jest 2,3 mA to normalne? Wczoraj w nocy ładowałem akumulator a dziś sprawdzam jakie jest napięcie akumulatora 12,54V bez włączonych świateł mijania a po włączonych światłach 12,15V. Wszystko sprawdzałem na zgaszonym silniku. I dziś po tym sprawdzaniu poboru prądu i napięcia wsiadam do samochodu przekręcam stacyjkę a tam kontrolka od ESP. Samochód odpalił bo przed sprawdzaniem zrobiłem nim około 10km. Czy ta kontrolka nie oznacza np. małego napięcia lub coś podobnego? Co może być przyczyną takiego zachowania mojego samochodu? I jak sobie z tym spróbować poradzić?

Ewenemenet

Początkujący
Punktów
0
a alternator jakie ładowanie powinien dawać na uruchomionym silniku bez włączonych świateł mijania? Czy może też skakać tak jak mówiłem 14,67 do 14,71V ?

Co może być przyczyną tak wysokiego napięcia??? Niesprawny akumulator może być? Czy alternator?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Ewenemenet

Początkujący
Punktów
0
Wymieniłem akumulator na nowy i to samo dzieje się z napięciem cały czas jest moim zdaniem za wysokie i skacze. Co widać na filmikach:
1 filmik na wyłączonych światłach drugi na włączonych... na obydwóch widać jak skacze napięcie....

A

autozibi

Wymieniłem akumulator na nowy i to samo dzieje się z napięciem cały czas jest moim zdaniem za wysokie i skacze. Co widać na filmikach:
1 filmik na wyłączonych światłach drugi na włączonych... na obydwóch widać jak skacze napięcie....
Już pisałem wymień regulator i będzie po sprawie . Kup tylko Boscha .

Ewenemenet

Początkujący
Punktów
0
Ciężko jest wyjąć alternator lub/i wymienić regulator napięcia? Wiem że trzeba lutować a trochę już lutowałem w życiu i coś tam pojęcia mam.

Ewenemenet

Początkujący
Punktów
0
Trzeba wyjmować alternator żeby wymienić regulator napięcia?

zrobiłem jeszcze jeden pomiar teraz mam nadziej że jest ok

Lynx222

Moderator Car Audio
Punktów
2922
www.kody-radio.pl
zrobiłem jeszcze jeden pomiar teraz mam nadziej że jest ok
Pobor pradu prawidlowy Pokazuje 7 setnych ampera(sorry ze tak pisze ale chce zeby bylo wszystko jasne)
Zostaw elektryke w spokoju Jest ok
Skup sie na sprawach mechanicznych tzn paliwo,sprezanie,wtryski
"Traktory " juz tak maja jesli sa troche zuzyte Kilka stopni ponizej zera i problem
Proponuje udac sie do mechanika i niech sprawdzi czy wtryski nie "leja"czy paliwo odrazu dostaje,sprezanie OK
Tak bedziemy tylko gdybac
PS
A swiece zarowe grzeja wogole?

racon

Gaduła
Punktów
8
ładowanie max 14,9 jeśli miałeś 17 i więcej to alternator do roboty i wymień aku bo ci cele pokrzywił z przeładowania i już po nim dlatego takie cyrki .

pod obciążeniem i bez powinien mieć podobne ładowanie nie może być przy pełnym poborze mniej niż 13,9 v to dolna granica .przeważnie na obciążeniu 14,3-14,5 bez nawet 14,6- 14,7 nie więcej jeśli masz mniej niż 13,9 wymień regulator napięcia .

jeśli ci nie doładowuje a jest słaby aku to zaworu pompy nie otworzy musi mieć więcej niż 11 volt

A

autozibi

pod obciążeniem i bez powinien mieć podobne ładowanie nie może być przy pełnym poborze mniej niż 13,9 v to dolna granica .przeważnie na obciążeniu 14,3-14,5 bez nawet 14,6- 14,7 nie więcej jeśli masz mniej niż 13,9 wymień regulator napięcia .
Kolego nie papuguj , bo widzę , że każdy przez ciebie post napisany jest tylko przepisany od innych użytkowników .

racon

Gaduła
Punktów
8
sprawdź najpierw po postoju czy czasem nie spada prąd poniżej 11 volt to już aku lipa , ale wymień najpierw regulator w alternatorze .może wystarczy i go zacznie doładowywać tak miałem wiele razy.

Ewenemenet

Początkujący
Punktów
0
ładowanie max 14,9 jeśli miałeś 17 i więcej to alternator do roboty i wymień aku bo ci cele pokrzywił z przeładowania i już po nim dlatego takie cyrki .
17V to miałem pod prostownikiem ustawionym na 4 ampery
Akumulator już wymieniłem i ostatni filmik jest już z nowym akumulatorem

Pobor pradu prawidlowy Pokazuje 7 setnych ampera(sorry ze tak pisze ale chce zeby bylo wszystko jasne)
Zostaw elektryke w spokoju Jest ok
Skup sie na sprawach mechanicznych tzn paliwo,sprezanie,wtryski
"Traktory " juz tak maja jesli sa troche zuzyte Kilka stopni ponizej zera i problem
Proponuje udac sie do mechanika i niech sprawdzi czy wtryski nie "leja"czy paliwo odrazu dostaje,sprezanie OK
Tak bedziemy tylko gdybac
PS
A swiece zarowe grzeja wogole?

Dziwne jest to że czy mam ustawione na 200m czy na 20A to i tak jest wartość 0.07 po uśpieniu.
Ten problem z zapalaniem pojawił się nawet jak było ciepło na dworze. Jak ten mechanik sprawdzi te wtryski? Mam Vaga i kabel więc chyba sam mogę to sprawdzić bo on inaczej pewnie tego nie zrobi jak przez Vaga. Świece żarowe wymieniłem bo nie działały żadna nawet nie iskrzyła.

Zaczynam szukać regulatora napięcia. Przydałby mi się chociaż jakiś krótki instruktaż jak go wymienić. Gdzie on dokładnie się znajduje, na co zwracać uwagę podczas wymiany itd. a jak instruktaż ze zdjęciami znalazłby się to już w ogóle byłbym wdzięczny:)

A

autozibi

Zaczynam szukać regulatora napięcia. Przydałby mi się chociaż jakiś krótki instruktaż jak go wymienić. Gdzie on dokładnie się znajduje, na co zwracać uwagę podczas wymiany itd. a jak instruktaż ze zdjęciami znalazłby się to już w ogóle byłbym wdzięczny:)

Pod tym linkiem masz cały instruktaż . Przepraszam ,że po angielsku ale masz tam wszystko krok po kroku .
Zapomniałem dopisać , twoje zadanie to na tym filmiku do 2,35 min , nie zagalopuj
się za bardzo i nie rozkręć całego alternatora .

Ewenemenet

Początkujący
Punktów
0
Ok odkręciłem od alternatora kabel i wtedy na aku pokazywalo 12.25 i zero skoków. Na śrubie alternatora 2.09 może być taki wynik?

Tak wygląda pomiar skoków napięcia analogowym miernikiem

Do góry Bottom