Witajcie Panowie, nie chcąc zakładać nowego tematu podpinam się tutaj i serdecznie proszę o pomoc, bo już zgłupiałem.
Na wstępie dodam, że nie jestem profesjonalnym mechanikiem, ale amatorem lubującym się w temacie i zajmuję się wyłącznie własnymi samochodami - więc proszę wziąć na to poprawkę jeśli mój błąd okaże się idiotyczny..
Mam problem z ustawieniem rozrządu w moim 3.0 TDI BMK (czyli w zasadzie dokładnie ten sam silnik co BKN) i zachodzę w głowę co robię źle (lub źle rozumiem z instrukcji). Podane jest, żeby ustawić TDC na pierwszym cylindrze, a następnie zablokować wał przy pomocy bolca/blokady wkręcanej w otwór miski olejowej.
Tutaj już pojawiają się u mnie dwa problemy:
1 - ustawienie TDC na cyl. nr. 1 nie daje na wale pozycji, gdzie na czopie nawiercony jest otwór w który wkręca się blokadę wału
2 - mając tłok na pierwszym cylindrze w górnym, martwym punkcie nie jestem w stanie założyć wałków na znaki/ ustawić według blokad, ponieważ w tym układzie krzywki wałka wydechowego są w pozycji otwierania zaworów na cyl. 1 (na co nie zwróciłem uwagi i przy skręcaniu podstawy wałków rozrządu doprowadziłem do pęknięcia jednego aluminiowego mostka podstawy

)
Szukając odpowiedzi na mój debilizm (czy też niezrozumienie wytycznych podanych w powyższej instrukcji, a także AutoDacie), przekręciłem sobie silnik na bok, tak żebym mógł zaglądać przez otwór blokady wału i kręciłem nim do momentu aż pojawił się czop z nawierconym otworem na bolec blokujący i wówczas wkręciłem blokadę.
Mając niby poprawnie zblokowany wał (bo przecież blokada trafiła w otwór nawiercony na czopie) postanowiłem sprawdzić w jakim układzie są tłoki i wyszło, że tłok na cylindrze pierwszym jest gdzieś na dole (daaaaleko od TDC), natomiast w górnych pozycjach są tłoki w cylindrze 3 i 5
Teraz już zupełnie nie wiem, czy ja źle rozumiem określenie "TDC on cylinder 1", czy też błędnie odczytuję położenie/numerację cylindrów - sprawdzałem w kilku miejscach i za każdym razem potwierdzał się poniższy schemat:
ŚCIANA GRODZIOWA
| 3 | | 6 |
| 2 | | 5 |
| 1 | | 4 |
CHŁODNICA
kolejność zapłonu:
1-4-3-6-2-5
Poza tym, że uszkodziłem sobie podstawę mocowania wałków rozrządu (może nie jest to jakaś tragiczna kwota, ale i tak szkoda roboty, ponownego oczyszczania z silikonu oraz generalnie strata pracy/życia) nie ruszyłem z tematem nigdzie do przodu, a wręcz doszło więcej zagadek z ustawieniem TDC na pierwszym cylindrze, a rzeczywistym ustawieniem wału/czopu na punkcie nawierconym do blokady (gdzie jak pisałem w górnych położeniach są tłoki 3 i 5 - o ile schemat który posiadam jest prawidłowy).
Czy ktoś lepiej zorientowany w temacie byłby w stanie mi wyjaśnić o co chodzi i udzielić jakichś wskazówek, bo jestem w tarapatach i nie będę stanie sobie z tym poradzić samemu
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc i pozdrawiam,
e.