• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

AUDI A4 B7 3.0tdi rozrząd

chrn1

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Trójmiasto
Witam , chodzi o schemat ustawienia rozrządu kod silnika BKN z góry bardzo dziękuje .

ericsson

Uczestnik
Punktów
2
Witajcie Panowie, nie chcąc zakładać nowego tematu podpinam się tutaj i serdecznie proszę o pomoc, bo już zgłupiałem.

Na wstępie dodam, że nie jestem profesjonalnym mechanikiem, ale amatorem lubującym się w temacie i zajmuję się wyłącznie własnymi samochodami - więc proszę wziąć na to poprawkę jeśli mój błąd okaże się idiotyczny..

Mam problem z ustawieniem rozrządu w moim 3.0 TDI BMK (czyli w zasadzie dokładnie ten sam silnik co BKN) i zachodzę w głowę co robię źle (lub źle rozumiem z instrukcji). Podane jest, żeby ustawić TDC na pierwszym cylindrze, a następnie zablokować wał przy pomocy bolca/blokady wkręcanej w otwór miski olejowej.
Tutaj już pojawiają się u mnie dwa problemy:
1 - ustawienie TDC na cyl. nr. 1 nie daje na wale pozycji, gdzie na czopie nawiercony jest otwór w który wkręca się blokadę wału
2 - mając tłok na pierwszym cylindrze w górnym, martwym punkcie nie jestem w stanie założyć wałków na znaki/ ustawić według blokad, ponieważ w tym układzie krzywki wałka wydechowego są w pozycji otwierania zaworów na cyl. 1 (na co nie zwróciłem uwagi i przy skręcaniu podstawy wałków rozrządu doprowadziłem do pęknięcia jednego aluminiowego mostka podstawy :grumpy:)

Szukając odpowiedzi na mój debilizm (czy też niezrozumienie wytycznych podanych w powyższej instrukcji, a także AutoDacie), przekręciłem sobie silnik na bok, tak żebym mógł zaglądać przez otwór blokady wału i kręciłem nim do momentu aż pojawił się czop z nawierconym otworem na bolec blokujący i wówczas wkręciłem blokadę.

Mając niby poprawnie zblokowany wał (bo przecież blokada trafiła w otwór nawiercony na czopie) postanowiłem sprawdzić w jakim układzie są tłoki i wyszło, że tłok na cylindrze pierwszym jest gdzieś na dole (daaaaleko od TDC), natomiast w górnych pozycjach są tłoki w cylindrze 3 i 5 :wideyed:

Teraz już zupełnie nie wiem, czy ja źle rozumiem określenie "TDC on cylinder 1", czy też błędnie odczytuję położenie/numerację cylindrów - sprawdzałem w kilku miejscach i za każdym razem potwierdzał się poniższy schemat:

ŚCIANA GRODZIOWA
| 3 | | 6 |
| 2 | | 5 |
| 1 | | 4 |
CHŁODNICA

kolejność zapłonu:
1-4-3-6-2-5

Poza tym, że uszkodziłem sobie podstawę mocowania wałków rozrządu (może nie jest to jakaś tragiczna kwota, ale i tak szkoda roboty, ponownego oczyszczania z silikonu oraz generalnie strata pracy/życia) nie ruszyłem z tematem nigdzie do przodu, a wręcz doszło więcej zagadek z ustawieniem TDC na pierwszym cylindrze, a rzeczywistym ustawieniem wału/czopu na punkcie nawierconym do blokady (gdzie jak pisałem w górnych położeniach są tłoki 3 i 5 - o ile schemat który posiadam jest prawidłowy).

Czy ktoś lepiej zorientowany w temacie byłby w stanie mi wyjaśnić o co chodzi i udzielić jakichś wskazówek, bo jestem w tarapatach i nie będę stanie sobie z tym poradzić samemu :blackeye:

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc i pozdrawiam,
e.

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
Gratuluje odwagi ucząc sie mechaniki na 3.0 tdi :D i to jeszcze na rozrządzie . Ja bym sie bał :D

ericsson

Uczestnik
Punktów
2
Dziękuję Paweł - jak pisałem, korzystałem z Auto Daty i przy ustawieniu GMP na pierwszym cylindrze nie ma możliwości poprawnego (całościowego) zainstalowania blokady/bolca blokującego wał korbowy, ani też zainstalowania wałków rozrządu (a konkretnie problemem jest wałek wydechowy na pierwszym cylindrze) bez zniszczenia podstawy wałków - o czym już się boleśnie przekonałem..

Mógłbyś przy okazji potwierdzić czy powyższa numeracja/układ cylindrów jest poprawna (mam zdemontowane koło pasowe, więc GMP na pierwszym cylindrze ustalam przez otwór wtryskiwacza - szukając najwyższego punktu "wypchnięcia" śrubokrętu).
Dopiero po ustaleniu, czy ten "mój" pierwszy cylinder na 100% jest pierwszym cylindrem założę koło pasowe na znak / pionową kreskę zgraną z kreską na obudowie.

W instrukcji jest napisane, żeby następnie powoli obracać wałem w prawo (czyli jak rozumiem zgodnie ze wskazówkami zegara) do momentu natrafienia na otwór blokujący w czopie wału korbowego - ale jak rozumiem powinna to być tylko niewielka "korekta" położenia wału/tłoka w GMP na pierwszym cylindrze. Tymczasem, ja muszę wykonać ładnych kilka obrotów by natrafić na ten otwór i tak jak napisałem, kiedy otwór jest "na linii" bolca blokującego to wówczas tłoki w cyl. 3 i 5 są w górnych pozycjach, a tłok z cyl. 1 jest gdzieś na dole. Gdyby tak miało być, to po jaką cholerę kazaliby ustawiać GMP na pierwszym cylindrze (gdyż z tego co weryfikowałem, po to jest GMP na cyl. 1 /oraz znaki na kole pasowym do zgrania ze znakiem na obudowie/, żeby właśnie w tym układzie trafić prosto na ten otwór blokujący w czopie wału [ewentualnie z lekką korektą, gdyż każą następnie powoli obracać kołem pasowy w prawo]).

No i teraz nie wiem, czy ja jestem jakiś otępiały i lepiej powinienem się zająć rękodziełem oraz sztuką medytacji, czy też coś jest u mnie nie tak? Raz jeszcze proszę o pomoc! :)

Gratuluje odwagi ucząc sie mechaniki na 3.0 tdi :D i to jeszcze na rozrządzie . Ja bym sie bał :D

Heh, no może i lekko porwałem się z motyką na słońce, ale z drugiej strony silnik jak silnik - a mając komplet blokad, teoretycznie ustawienie rozrządu wydawało się dość proste :hungry: Odnośnie strachu, to nie powiem, że kiedy sobie lekko dociągałem podstawę wałków i usłyszałem charakterystyczny dźwięk, nieuchronnie oznaczający śmierć czegoś istotnego to nieco popuściłem w pampersa :jawdrop: no ale człowiek na błędach się uczy (w moim przypadku na szczęście też na moich autach) - pozostaje mieć nadzieję, że uda mi się to rozwikłać i potraktuję to jako cenne doświadczenie na przyszłość.

Nie wiem czy mnie pokonało jakieś niezrozumienie języka pisanego / instrukcji czy ten GMP na cyl. 1 jest podany "tak sobie", a wał ma być po prostu zblokowany na otworze w czopie w takim układzie, jaki wychodzi u mnie (czyli daaaaleko od GMP na pierwszym cylindrze..).

Ostatnia edycja:

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Ostatnia edycja:

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
A po co odkrecałes wałki ? moze miedzy sobą je źle złożyłes? Będziesz teraz wymienial podstawe wałków a z tego co pamietam tam chyba nie ma panewek ...

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź

ericsson

Uczestnik
Punktów
2
Wał musi byc w tdc 1 cylindra według mnie nie trafiłes w prawidłowy otwór blokujący lub masz nieorginalny bolec do blokady nie ma innego wytłumaczenia w tym wale otworów jest wiecej zobacz sam https://allegro.pl/wal-korbowy-nominalny-bmk-audi-a6-c6-3-0-tdi-i7221229432.html

Również dziękuję za Twój post.
W takim razie będę musiał raz jeszcze zweryfikować sprawę (choć wydawało mi się, że zrobiłem kilka "rund" wałem w poszukiwaniu otworu i zawsze trafiałem na ten sam - z cylindrami w tej samej pozycji).

Teraz jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy, ale to prawdopodobnie abstrakcja spowodowana zbyt intensywnym rozmyślaniem nad czarnymi scenariuszami - mianowicie:

W moim silniku poszła panewka (kupiłem auto, w którym stukała), po weryfikacji okazało się, że to panewka korbowodowa na 6 cyl. Niestety uszkodzenie panewki (i zapewne odpalanie auta w takim stanie przez poprzedniego właściciela) spowodowało uszkodzenie czopu na wale na tyle, że nie mieścił się w tolerancji pod drugi szlif. Naczytałem i nasłuchałem się o tym, że niby tych wałów nie powinno się szlifować, więc kupiłem drugi, nominalny wał w bardzo ładnym stanie. Oczywiście dodam, że pochodzący z tego samego silnika i z takimi samymi numerami/oznaczeniami. Chyba więc nie ma możliwości, żeby na "tym samym" wale korbowym punkt / otwór blokujący nie znalazł się w pozycji TDC na cyl. 1

Dodatkowo, jeśli tłok na pierwszym cylindrze ma być w górnym martwym punkcie to mam kolejny problem, bo jak pisałem w takim układzie tłok jest na samym szczycie, a krzywki wałka wydechowego na samym dole / naciskające na dźwigienki, przez co (najprawdopodobniej) wczoraj złamałem mostek podstawy wałków rozrządu (ten najbliżej krzywek wałka wydechowego na pierwszym cylindrze). Wklejam zdjęcia:

IMG_20181116_201015.jpg IMG_20181116_200819.jpg

Szczerze mówiąc teraz już całkowicie zgłupiałem, bo ani nie mogę znaleźć bolca blokującego na TDC 1 (zweryfikuję to raz jeszcze po południu), ani nie byłem w stanie założyć wałków w pozycji TDC 1 (po prostu zblokowałem wał blokadą jak tłok na pierwszym cylindrze był w maksymalnym górnym położeniu, nie zważając na to, że bolec nie wchodzi do otworu /tak czy inaczej zablokował czop/).
Wobec tego tym bardziej muszę poprosić wszystkie tęgie umysły by pochylić się nad moim przypadkiem, bo ginę :hurting:

ericsson

Uczestnik
Punktów
2
masz już wszystko rozebrane czy "orginalnie " złożone ?

Silnik był cały rozłożony.

A po co odkrecałes wałki ? moze miedzy sobą je źle złożyłes? Będziesz teraz wymienial podstawe wałków a z tego co pamietam tam chyba nie ma panewek ...

Wałki były wyjmowane do obróbki głowicy, zaworów oraz wymiany uszczelniaczy.
Wałki rozrządu nie mają panewek, w podstawie są łoża, w których osadzane są ich czopy/bieżnie.

Odnośnie nauki to trzeba by zacząć od poczytania lektury.

Zeszyt do samodzielnego kształcenia nr 350 Silnik 3,0 l V6 TDI Budowa i zasada działania
https://www71.zippyshare.com/v/cFeSwQ0Q/file.html

do tego silnika tez bym podszedł z lekką dozą nieśmiałości

Niezbyt rozumiem co w tym przypadku miałaby pomóc Twoja uwaga pt "trzeba było", ani tym bardziej te ogólnikowe schematy z zasadami działania silnika, które podesłałeś - mimo wszystko dzięki za chęci i cenne porady.

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
znalazłem jakies swoje stare fotki i widać że włożona jest blokada od balansu i u góry tłok 3i5 . Głowy nie dam sobie uciąć .

Załączniki

• 20151118_083106.jpg
    20151118_083106.jpg
    999 KB · Wyświetleń: 80
  • 20151118_083128.jpg
    20151118_083128.jpg
    792,9 KB · Wyświetleń: 86

ericsson

Uczestnik
Punktów
2
KOLEGO ustawiasz wał na blokade w gmp 1 cylindra to podstawa, a następnie dopasowujesz całą góre na znaki to wszystko.

Dziś jeszcze spróbuję poszukać otworu w przeciwwadze wału w "okolicach" GMP pierwszego cylindra by się kolejny raz upewnić czy go gdzieś nie przeoczyłem.

Jeśli chodzi o wałki to blokadą można ustawić jedynie wałki z zębatkami (ssące,) wydechowe natomiast dopasowuję do ich ustawienia (oraz znaki/nacięcia na wałkach wydechowych zrównuję w stosunku do linii głowicy). Jak były ustawione widać na zdjęciach, tylko jak napisałem w tym układzie na pierwszym cylindrze krzywki wałka wydechowego "pchają" na dźwigienki zaworowe i niezbyt rozumiem jak to miałoby się zgrać z GMP na pierwszym cylindrze.
Być może natrafiając na otwór blokujący wał w okolicach GMP cyl. 1 /jeśli go znajdę/ tłok już opuści się na tyle, że pozwoli krzywkom nacisnąć na popychacze i wówczas skręcić podstawę wałków bez jej uszkodzenia.
Jadę spróbować (przynajmniej potwierdzić temat z otworem w przeciwwadze w okolicach GMP cyl. 1).

znalazłem jakies swoje stare fotki i widać że włożona jest blokada od balansu i u góry tłok 3i5 . Głowy nie dam sobie uciąć .

No to jasny gwint, dokładnie tak jak u mnie kiedy zblokuję wał na otworze w przeciwwadze (a nie w GMP pierwszego tłoka, gdzie jest po prostu "goła" powierzchnia przeciwwagi i blokada się nie wkręca do końca) :eek:
Bardzo ciekawa sprawa - bo tak jak położenie balansu można sobie zmienić, tak przecież nie da się "ustawić" silnika, by mi na otwór blokujący wał wypadły cyl. 3 i 5 jak na Twoim zdjęciu..

Ludzie kochani, to jak to w końcu jest - GMP cyl. 1, czy GMP cyl. 3 i 5, bo przecież można zwariować.. :nailbiting:

Ostatnia edycja:

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
Nie masz otworu w przeciwadze? Jaką ty masz tą blokade ? Co cię w ogóle podkusiło żeby brać sie z robote tego silnika ? Patrz juz ułamałeś podstawe wałków (moze zaworu nie skrzywiłes ?) Założysz z innej głowicy ? tak jak pisałem panewek nie masz . To tak jakbyś powiedzmy górne panewki założył z innego używanego silnika. I dalej nie masz pewności czy to odpalisz. Za bardzo uwierzyłeś w swoje umiejętności kolego , Przeceż ci złodzieje mechanicy tyle pieniedzy bierą za remont silnika a to takie proste ..

p.s. Sprzedam silnik 3.0 TDI bmk goły słupiek :)

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Odpocznij troche w poniedziałek jak dotre do roboty to sprawdze to wszystko w dokumentacji bo gdzies sie zamotalismy z tym gmp . jak masz stary wał to zobacz na wierzchu otwór do ustalania gmp jesli jest tylko jeden to ustawiaj wał na nim i nie sugeruj sie wtedy pozycją tłoka w 1 cylindrze

Do góry Bottom