• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Auto nie chce jechać

Marek_62

Początkujący
Punktów
0
Witam, jak w temacie. Samochód Ford B-max 1.6 TDCI 2013r. przebieg 80tys.
Auto sprawuje się świetnie poza jednym problemem.
Mianowicie, raz na jakiś czas (nie ma reguły) podczas jazdy auto zachowuje się tak jakby na jakieś kilka sekund ktoś wcisnął sprzęgło.
Jak do tej pory zdarzyło się to jedynie na piątym biegu. Do rzeczy:
Jadę autem wszystko gra mam włączony 5 bieg i nagle auto przestaje jechać, silnik i obroty bez zmian pracuje normalnie, reaguje na gaz, obroty silnika podnoszą się po naciśnięciu pedału gazu, a auto zachowuje się tak jakby drążek zmiany biegów był "na luzie" lecz nadal jest w pozycji piątego biegu. Wciskam sprzęgło ponownie wrzucam piąty bieg i jest wszystko ok. Nie słychać żadnych niepokojących dźwięków, szumów, zgrzytów, drążek nie drży, nie ma problemów z włączeniem biegu i ich zmianą, żadnego swądu. Samochód przyspiesza pod górkę, sprzęgło się nie ślizga, brak wycieków (chyba, że nie ma oleju - nie sprawdzałem jeszcze
). Skończyły mi się pomysły i nikt nie jest w stanie postawić diagnozy. Za wszystkie podpowiedzi i sugestie będę wdzięczny.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
albo bieg ci wyskakuje, albo sprzęgło ci się ślizga
tak, wiem, że piszesz o sprzęgle. ale na najwyższym biegu najłatwiej o jego poślizg.

Marek_62

Początkujący
Punktów
0
Wciskasz gaz obroty idą w górę a auto nie jedzie?
Właśnie tak, zachowuje się tak jakby był na biegu jałowym.
Automatyczne połączenie postów:

albo bieg ci wyskakuje, albo sprzęgło ci się ślizga
tak, wiem, że piszesz o sprzęgle. ale na najwyższym biegu najłatwiej o jego poślizg.
Właśnie, że drążek zmiany biegów nawet nie drgnie, nie stuknie, nie zgrzytnie i pozostaje w pozycji piątego biegu. Sprzęgło też się nie ślizga bo zbiera się bardzo dobrze nawet pod górę. Na piątce wchodzi pod górę jak ta lala. Wszystko dzieje się na prostym odcinku drogi
z niewiadomego powodu i nie jest to regułą, że zawsze się to stanie. Przed takim zdarzeniem nie występują żadne symptomy. Szczerze mówiąc zgłupiałem.

Ostatnia edycja:

Marek_62

Początkujący
Punktów
0
A robione coś było wcześniej?
Nic nie było robione, nie było takiej potrzeby. Sprzęgło pracowało i pracuje bez zarzutów, biegi wchodzą płynnie. Pytałem znawców w warsztatach to sugerowali docisk ale nie chce mi się wierzyć. Miałem wcześniej citroena to wiem jak wygląda typowa awaria sprzęgła tym bardziej docisku nie mówiąc o dwumasie.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Ciekawe co by powiedziała diagnostyka w tym temacie? Trzeba by było podpiąć się czymś mądrym i popatrzeć w parametry wtedy jak to się zacznie dziać...bo tak to co my możemy? Jedynie strzelać ...co mi przychodzi na myśl..tam jest pedał gazu elektroniczny czy na linkę?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
co mi przychodzi na myśl..tam jest pedał gazu elektroniczny czy na linkę?

i nagle auto przestaje jechać, silnik i obroty bez zmian pracuje normalnie, reaguje na gaz, obroty silnika podnoszą się po naciśnięciu pedału gazu

więc raczej nie wina silnika, tylko przeniesienia napędu na koła.

ja dalej obstawiam skrzynię i okolicę :)

Marek_62

Początkujący
Punktów
0
Ciekawe co by powiedziała diagnostyka w tym temacie? Trzeba by było podpiąć się czymś mądrym i popatrzeć w parametry wtedy jak to się zacznie dziać...bo tak to co my możemy? Jedynie strzelać ...co mi przychodzi na myśl..tam jest pedał gazu elektroniczny czy na linkę?
Tak też zrobiłem, udało mi się przechwycić problem w czasie jazdy i jedynym błędem był zakleszczony EGR, po wyczyszczeniu błędów nie ma, a problem pozostał. Jedyny błąd to U0111 - utracona łączność z modułem zarządzania energią akumulatora A.
Automatyczne połączenie postów:

więc raczej nie wina silnika, tylko przeniesienia napędu na koła.

ja dalej obstawiam skrzynię i okolicę :)
Zgadzam się problem jest z przeniesieniem napędu na koła, a skrzynia jakby była mniejsza i na dwie śruby no nawet na cztery to już bym dawno wyjął, aż się boję na samą myśl o wyciąganiu i nie daj Boże nic to nie da :nailbiting:

Marek_62

Początkujący
Punktów
0
Dzięki Panowie za pomoc i dobre chęci, jak to mówią jutro wstaje nowy dzień, może przyniesie rozwiązanie :)

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Dzięki Panowie za pomoc i dobre chęci, jak to mówią jutro wstaje nowy dzień, może przyniesie rozwiązanie :)
przez internet, na odległość, teleporada- to se można gdybać...

szklana kula sie pobiła, ale mogę ci z fusów powróżyć :D

1666554648141.png

nie zapomnij się pochwalić, jak już dojdziesz o co chodzi

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Docisk jest jak najbardziej możliwy,miałem podobny przypadek ale w 126 p,jeżdził normalnie,ale miewał zajawki, i nie chciał ciągnać,najczęściej pod górę,pęknięte pióra były.

Marek_62

Początkujący
Punktów
0
Docisk jest jak najbardziej możliwy,miałem podobny przypadek ale w 126 p,jeżdził normalnie,ale miewał zajawki, i nie chciał ciągnać,najczęściej pod górę,pęknięte pióra były.
Tylko, że on się zbiera pod górę bez żadnych problemów nawet przyspiesza i to w trzy osoby. Tu nie ma ślizgania tarczy, samochód w naj mniej spodziewanym momencie zachowuje się tak jakby maiał wciśnięte sprzęgło i trwa to kilka sekund (przykładowo na odcinku 150 km zdarzy się to raz albo dwa). Bardzo często jeżdżę tym samochodem w terenie zabudowanym, sprzęgło pracuje praktycznie non stop, a cały pic polega na tym że auto robi taką niespodziankę w czasie jednostajnego ruchu na piątym biegu. Nie zdażyło mi się to nigdy w mieście.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
1666622837729.png

w tej skrzyni 5bieg nie ma wieloklina pod kolem , jesli jest tak jak mowisz , mozliwe ze kolo / walek juz pasowanie traci , badz przesuwka 5 biegu zaczyna sie sypac

Marek_62

Początkujący
Punktów
0
Witam ponownie, dzięki Bogu i partii skrzynia i sprzęgło okazały się ok przyczyną była wysuwająca się półośka ze skrzyni biegów.

Do góry Bottom