• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

błąd p0299 1.6 HDi

cinek02

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Głogów
Witam wszystkich użytkowników forum, tematów związanych z kodem błędu p0299 jest bardzo dużo ale wszelkie porady jakie są opisane w moim przypadku nie pomogły, dla tego postanowiłem stworzyć nowy post i opisać swój problem.
Posiadam Peugeota 508 1.6 e-HDi 115 KM 235 tyś nalotu 2013r, problem polega na tym że auto jest mało dynamiczne a po przekroczeniu 125-130 km/h wyskakuje błąd p0299 zbyt niskiego ciśnienia doładowania.
Zregenerowałem turbinę, mimo że nie było specjalnie takiej potrzeby, wymieniłem elektrozawór który steruje turbiną, wszystkie szczelności w całym układzie doładowania są ok, EGR sprawny FAP czysty, wszelkie czujniki sprawdzone pod kontem napięć parametrów, miałem podejrzenie co do kolektora ssącego że jest zapchany, ale podobno jest ok, auto w tej chwili jest u 3 mechanika i wszyscy rozkładają ręce, niby wszystko jest sprawne a auto nie chce poprawnie działać, dodam że odpala idealnie obroty nie falują auto nie kopci silnik pracuje cicho i równo.

cinek02

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Głogów
witam , jak cięto cos nakieruje podobny przypadek mielismy w fiacie scudo posprawdzane wszystko turbiny egr zawory sterujące jak dobrze pamiętam było coś albo nie tak na linii pedał przyspieszenia (gazu ) sterownik albo czujnik sprzęgła sterownik posprawdzaj
U mnie widnieje tylko ten jeden błąd p0299 i nic więcej, sterownik był dzisiaj sprawdzany i jest ok, coś gdzieś czytałem o tym pedale przyśpieszenia, ale z tego co pamiętam zupełnie inne błędy wyskakiwały, co do czujnika sprzęgła nie mam pojęcia mam skrzynie półautomatyczna i działa bardzo dobrze, również brak błędów Normalnie auto zagadka eh...

cinek02

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Głogów
a jak to się zaczęło?
Może głupio zabrzmi ale wychodzi na to że takiego go już kupiłem, nie stety w dniu kiedy go kupowałem rok temu tak sypnęło śniegiem że tak naprawdę nie miałem okazji w 100% przetestować auto zimą się skończyła i wyszło że auto nie przyśpiesza jak powinno i już prawie rok próbuje zdiagnozować błąd bez skutecznie, dodam że błąd pojawia się przy 125 - 130 km/h, po czym wystarczy zgasić i ponownie odpalić i błedu nie ma a wyświetla się na desce usterka silnika i świeci ESP. Diagboox pokazuje p0299 i nic więcej.

cinek02

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Głogów
Rozmawiałem dzisiaj z poprzednim właścicielem tego auta, powiedział mi że miał kiedyś nieszczelność wężyka podciśnienia ale przy elektrozaworze który jest przy EGR między ścianą grodziową a silnikiem i ku mojemu zdziwieniu ta nie szczelność w jakiś sposób została uszczelniona czy zaklejona. Dziwi mnie fakt że tego wężyka nie wymieniono, podejżewam że dostęp do tych przewodów jest tak bardzo utrudniony że ktoś poszedł na łatwiznę? I czy ten elektrozawór ma jakiś faktycznie wpływ na działanie turbiny? Myślałem że ten przy turbinie steruje gruszka a od czego jest ten przy EGR?

cinek02

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Głogów
Za tydzień w sobotę jadę do ASO w Lesznie na 8:00, wczoraj próbowałem sam dojść do tego elektro zaworu obok ściany grodziowej ale dojście bez kanału czy podnośnika bardzo utrudniony, do tego wszystkie węże podciśnieniowe są twarde jak by były w plastiku i podejżewam że któryś może być poprostu pęknięty, czas chyba zrobił swoje. Zobaczymy jaką diagnozę postawi ASO.

Bartek Bartek

Uczestnik
Punktów
0
Za tydzień w sobotę jadę do ASO w Lesznie na 8:00, wczoraj próbowałem sam dojść do tego elektro zaworu obok ściany grodziowej ale dojście bez kanału czy podnośnika bardzo utrudniony, do tego wszystkie węże podciśnieniowe są twarde jak by były w plastiku i podejżewam że któryś może być poprostu pęknięty, czas chyba zrobił swoje. Zobaczymy jaką diagnozę postawi ASO.
Witam mam a taki sam problem jak u ciebie i jestem ciekaw czy ASO naprawiło auto ci naprawili

Alpari

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
A sprawdziłeś to w teście drogowym? Jakie są parametry rzeczywiste w chwili wystąpienia błędu. Odczytane ciśnienie doładowania, obciążenie silnika itd.

Po czym wnioskujesz, że w sterowniku nikt nic nie zmieniał? Może ktoś robił nieudolny tuning zapominając o wydolności turbiny? Takie rzeczy często wychodzą właśnie jak ktoś dorwie się do winolsa i bawi się mapami zapominając o tym, że turbina, wtryski itd. mają określoną wydajność.

Sprawdź test drogowy do jakiego ciśnienia wyciąga turbina. Jak masz turbinę po regeneracji powinieneś mieć wykres ile wykręca na stole. Porównaj i zobacz czy ciśnienia są podobne. Jeśli tak, a sterownik stwierdza, że jednak to za mało radziłbym sprawdzić mapy. Firm oferujących tuning jest wiele, ale tylko nieliczne robią to naprawdę dobrze. Jak ktoś wyciąga na maksa co się da zapominając o pewnym marginesie błędu to tak to się kończy.

Bartek Bartek

Uczestnik
Punktów
0
Na obd na biegu jałowym mam 998mb. A podczas jazdy dochodzi do 2200 MB. Czyli chyba ok . Jeżeli jest ok a auto i tak jedzie bo jedzie to gdzie mogę szukać dalej. Bo czytałem gdzieś że ktoś też miał tak samo a okazała się przepływka do wymiany. A czujniki na przepływie dobre bo też mi daje odczyt 1 bara ciśnienia w dolocie.

Bartek Bartek

Uczestnik
Punktów
0
A zapomniałem napisać że auto kupione od gościa co jeździł nim do pracy i do domu. Małe trasy silnik zamulony i auto addawal do mechanika i niby coś mu tam robił. Ale po wymianie oleju i filtra to wszytko czarne jak smoła i teraz auto chce doprowadzić do stanu jakiegoś. Płyny wszystkie wymienione zostało tylko plyn hamulcowy . I taka o to opowiastka. A auto było już w urlop morze i karpacz i dojechało bez problemu. Ale tak jak pisałem brak mu mocy troszkę aż strach wyprzedzać.
Automatyczne połączenie postów:

Wszystko ok a auto nie jedzie ?
No auto jedzie ale brak mocy słychać bardziej jak dodaje gazu i wycie a on się buja jak by chciał a nie mógł

Ostatnia edycja:

Bartek Bartek

Uczestnik
Punktów
0
Dziś wymiana była n75 z citroena c4 i wszytko i działa lecz przy sprawdzaniu podciśnienia pękł kruciec od zbiorniczka podcisnienia i narazie jest na krótko. Czy mogę tak jeździć???!!?!?

Do góry Bottom