• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

błąd P0523 , silnik fiata JTD-m 170 KM

KrisTo45

Początkujący
Punktów
1
Cześć

Odczytany błąd P0523 (przełącznik ciśnienia oleju silnika -wysoki sygnał wejściowy )
A więc, do tej pory wymienione zostały czujniki niskiego i wysokiego ciśnienia oleju, koszt nie duży więc pozwoliłem sobie na taką czynność .

Błąd nadal pojawia się po odpaleniu silnika, kontrolka oleju nie świeci .
sprawdzone ciśnienie oleju na obu czujnikach
Zimny silnik 4,6 bar na czujniku wysokiego ciśnienia
4,o bar na czujniku niskiego ciśnienia
Po rozgrzaniu silnika do tem. 85 stopni C
odpowiednio na 1 czujniku 1,9 bar , a przy obrotach ok. 4000 ciśnienie 4,2 bar
na 2 czujniku 1,85 bar , obroty 4ooo ciśnienie 4,2 bara
Pytanie do mechaników czy takie ciśnienia są dopuszczane? Czy odpowiedzialny za taki błąd może być w tych silnikach regulator ciśnienia oleju przy pompie oleju
Nadmienię kontrolka oleju nie zapala się nawet na chwilę, za to kontrolka silnika zapala się po odpaleniu silnika , błąd to
P0523 (przełącznik ciśnienia oleju silnika -wysoki sygnał wejściowy)

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Wysoki sygnał może świadczyć o przerwie w obwodzie. Szukał bym w tym kierunku.

KrisTo45

Początkujący
Punktów
1
Instalacja czujników sprawdzona, na odłączonych wtyczkach (każdy czujnik jest jednopinowy ) jest napięcie około 12v mierzone z masą auta, w momencie uruchomienia silnika kiedy są podłączone jest brak napięcia czyli instalacja jest OK.
Czujniki pełnią funkcję wyłączników , czyli normalnie są załączone ( jest przejście między pinem a obudową czujnika ) wzrasta ciśnienie czujniki nie mają przejścia.
Oryginalne czujniki które zdemontowałem mają wartości odpowiednio , niskiego ciśnienia zakres 0,2-0,5 bara , wysokiego ciśnienia 1,95- 2,4 bara.
Pytanie , czy można wnioskować że czujniki działają również na podwyższone ciśnienie w układzie powodując taki błąd ?
Myślę że dobrze zlokalizowałem czujniki oleju są przy filtrze oleju a dokładniej na chłodnicy olejowej , trochę dziwne że silnik nie posiada czujnika który by informował elektronikę o realnym ciśnieniu w układzie. Chyba że się mylę i szukam nie tam gdzie trzeba ?
Panowie mechanicy czy ciśnienia są w normie dla tego silnika , ?
Jakieś propozycje co dalej z tym fantem robić ?

Wysoki sygnał może świadczyć o przerwie w obwodzie. Szukał bym w tym kierunku.
Instalacja sprawdzona opis niżej
dzięki za odp.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Oby napewno oba czujniki powinny mieć funkcję rozłączania np. vw też miał dwa czujniki w tym że jednego ciśnienie rozłanczało a drugiego załanczało. Działały odwrotnie.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
kurła, rozłączało i załączało! no Mesiek, nie rób jaj.:)
Tak dokładnie, golf 3 1.4 jak dobrze pamiętam na filtrze oleju ciśnienie oleju otwierało obwód a w głowicy ciśnienie zamykało obwód.

KrisTo45

Początkujący
Punktów
1
Oby napewno oba czujniki powinny mieć funkcję rozłączania np. vw też miał dwa czujniki w tym że jednego ciśnienie rozłanczało a drugiego załanczało. Działały odwrotnie.
"Na stole " oba czujniki są zwarte , sprawdzałem miernikiem na przejście więc na ich przerwanie obwodu potrzebny jest wzrost ciśnienia do zakresu ich działania,
Teraz trochę głupie pytanie ;) Jeśli czujnik ma zakres działania np. 1,95 do 2,4 bara , a ciśnienie będzie większe ( w momencie uruchomienia na zimnym ok. 4 bar ) też zadziała czy nie zadziała ? Może przy ciśnieniu wyższym również ma stan zwarcia i dlatego wysyła sygnał do elektroniki że coś jet nie tak z ciśnieniem
Czy czasem regulator ciśnienia który jest na pompie nie powinien zredukować ciśnienia nawet na zimnym silniku?

KrisTo45

Początkujący
Punktów
1
Cześć
Walka z tym problemem dobiegła końca :)
Źródło problemu, wadliwy regulator ciśnienia oleju w pompie olejowej , podmieniony z bliźniaczego FF ...nie dajcie się nabrać na jego działanie " na stole " byłem przekonany że działa prawidłowo ( zaworek pracował , cewka nie miała opór , nie miała przebicia na obudowę ) można się grubo przewieźć ;D ...No cóż, teraz pozostaje szukanie w dobrej cenie,
w ASO kosztuje 390zł ! w zagranicznych sklepach nawet znalazłem 220 zł

Ostatnia edycja:

gumus

Nowy
Punktów
0
Cześć
Walka z tym problemem dobiegła końca :)
Źródło problemu, wadliwy regulator ciśnienia oleju w pompie olejowej , podmieniony z bliźniaczego FF ...nie dajcie się nabrać na jego działanie " na stole " byłem przekonany że działa prawidłowo ( zaworek pracował , cewka nie miała opór , nie miała przebicia na obudowę ) można się grubo przewieźć ;D ...No cóż, teraz pozostaje szukanie w dobrej cenie,
w ASO kosztuje 390zł ! w zagranicznych sklepach nawet znalazłem 220 zł
Witam KrisTo45 mam pytanie czy po wstawieniu dobrego regulatora ciśnienie mierzone manometrem jest w zakresach czujników czy nadal na niskim przy zimnym silniku jest 4bary?
Z góry dziękuję za odpowiedź wiem że temat Stary jak świat ale może zaglądasz tu czasami.

Do góry Bottom