• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BCM component protection w skodzie rapid

dnnnasa

Nowy
Punktów
0
Witam serdecznie

To mój pierwszy post na tym forum :) Nazywam się Krzysztof i mam bardzo duży problem

Posiadam Skode Rapid z 2017 roku niestety w wersji active. Zamarzyła mi się kierownica wielofunkcyjna która wymaga do działania 13 pinu w BCM. Niestety mój obecny BCM 087D takiego nie posiada (myślałem nad jego dolutowaniem bo miejsce w płytce jest ale nigdzie nie znalazłem by ktoś tak już robił- odpuściłem)

Zdecydowałem się więc na wymianę BCM na wyższy model 089D. Zakodowałem sobie go poprawnie przez OBDeleven i kierownica śmiga aż miło. Niestety w BCM pozostała blokada CP (component protection) czyli migają mi zegary, nie działa zamykanie z kluczyka oraz oświetlenie wnętrza (to standard przy takiej blokadzie)

Zdecydowałem się więc na udanie do autoryzowanego salonu skody by usunęli mi tą blokadę za pomocą ODIS

i tu jest problem. Podczas łączenia się z serwerem VW i próby odblokowania BCM zwracany jest błąd:

FAZ1004E
Blad systemowy: Obecnie brak polaczenia, powtórz pózniej.. FE841B T-100-FEV005-IZSEL-INHALT DSNT408I SQLCODE = -811, ERROR: THE RESULT OF AN EMBEDDED SELECT STATEMENT OR A SUBSELECT IN THE SET CLAUSE OF AN UPDATE STATEMENT IS A TABLE OF MORE THAN ONE ROW, OR THE RESULT OF A SUBQUERY OF A BASIC PREDICATE IS MO.

Serwis rozkłada ręce i mówi że VW ma jakiś błąd na serwerze. Ok przyjechałem za tydzień z myślą że VW rozwiązali problem ale niestety znów ten sam błąd. Pojechałem do innego serwisu i znów to samo.

Napisałem więc do pomocy technicznej ODIS w Niemczech i w Polsce (tak mi doradził serwis) wraz z załączeniem raportu z ODIS. Z Niemiec odpowiedzi nie dostałem a z Polski odpisali mi że nie wiedzą w czym problem.

Męczę się z problemem odblokowania CP już 2 miesiąc. Chce zrobić to w pełni legalnie, bo nowy BCM zakupiłem z legalnego źródła na Fakturę VAT. Niestety ani autoryzowany serwis nie wie w czym problem ani ludzie odpowiedzialni za ODIS. Piszę zatem tutaj z prośbą o pomoc. Czy ktoś miał już podobny problem albo wie jak inaczej rozblokować ten moduł.

Ja już pomału trace siły.. :(

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
BCM jest nowy czy używany?

dnnnasa

Nowy
Punktów
0
Używany z 2016 roku. Na moje oko jest sprawny jeśli o to chodzi. Tak jak wspominałem za pomocą obdeleven poprawnie się kodował. ODIS go również widzi ale nie chce ściągnąć blokady.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Na oko to można oślepnąć.:) Musisz spróbować z innym komponętem. Zawsze jest opcja że coś może być nagmatwane w tym sterze.

dnnnasa

Nowy
Punktów
0
Zadzwoniłem, byłem i jest progres :) choć nie do końca

Zacznijmy od początku. Kupiłem 2 komputer zgodnie z zaleceniami i niestety to samo wiec to nie wina BCM. Stwierdziłem że to nie możliwe by nie można było rozblokować BCM wiec jadę do kolejnego diagnosty...

Przyjechałem do retrofitcar (zrobiłem 300 km ) Bardzo sympatyczny Pan dość szybko doszedł że problem nie leży w BCM a w moim numerze VIN (o zgrozo...tego to się nie spodziewałem) Okazało się, że nie da się kodować nawet mojego oryginalnego, obecnego BCM który zwraca ten sam błąd (mój obecny BCM oczywiście nie ma blokady ale ten sam błąd wyskoczył przy dopisywaniu kluczyka do Imobilajzera).

Wygląda na to że mój numer VIN albo jest zablokowany w VW albo usunięty. Fakt kupiłem autko bite bo niestety nie stać mnie na nowe. Może auto miało szkodę całkowitą a VW usuwa numer VIN z bazy lub go blokuje w takiej sytuacji.

Niestety w ODIS żaden konkretny komunikat oprócz wspomnianego na początku tematu błędu, się nie pokazuje.

retrofitcar bada sprawę i jak stwierdził nie odpuści. Mi pozostaje tylko czekać.

Może ktoś z forum miał podobny problem. Jeśli faktycznie usunęli mój VIN z bazy to jak tam wrócić ? Moje auto krzyczy ... "HALO JA ŻYJE" :)

PS: Taka mała rzecz a tyle problemu

Pardul

Początkujący
Punktów
1
Miasto
GB
jak masz skasowany vin to juz go ci nie przywroca

dnnnasa

Nowy
Punktów
0
Zastanawiam się jak to możliwe jak normalnie pobierane są przez odis konfiguracje dla moich modułów poprzez VIN

czyli VIN musi być w bazie.

PS: byłem w kolejnym autoryzowanym salonie skody, gdzie zrobili zgłoszenie DISS. Fabryka odpisała że nie ma czegoś takiego jak usuwanie VIN i że to dziwna sprawa. Mam w przyszłym tygodniu przyjechać do skody i będą się łączyć z moim autem bezpośrednio z Niemiec. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jak coś dam znać :)

Do góry Bottom