• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bezpośredni wtrysk, jak często zapiekają się wtryskiwacze benzynowe

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
Tak dla jasności. Wtrysk pośredni (MPI) gazu w fazie lotnej ( gazowej itd.) Wtrysk pośredni gazu w fazie płynnej ( ciekłej itd.) Wtrysk bezpośredni gazu w fazie lotnej. I ostatni, wtrysk bezpośredni gazu w fazie płynnej z wykorzystaniem wtryskiwaczy benzyny.

m.kozera

Początkujący
Punktów
0
ale nam się temat rozwinął a jak w temacie czy ktoś miał do czynienia z problemami z wtryskiwaczami benzynowymi? czy to jeszcze za krótko jest na rynku i nie mają szansy się zmęczyć. czy może problem nie istnieje? bo u mnie się jeszcze nie wydarzyło ale jestem ciekawy tak jak pisałem jak inne instalacje niż zenit

gazmenlpg

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
mazowsze
nie słychać raczej o wtryskiwaczach które padaja na gazie za to były przypadki awarii pomp paliwa tam gdzie robi się emulację cisnienia benzyny

m.kozera

Początkujący
Punktów
0
faktycznie zdarzają się awarie pomp wysokiego ciśnienia ale nie do końca wiem czy to ma coś wspólnego z instalacją. miałem przypadki że klient przyjechał na montaż gazu z już niesprawną pompą. w zenicie a tego najwięcej montuje takiej emulacji nie ma. jedynie odczyt z czujnika ciśnienia. z aut które do mnie trafiają to przypadki awarii pomp dotyczyły na razie 1.6 citroen/peugeot oraz 2.2 opel ale tak jak mówię miałem auta bez instalacji które miały zepsute pompy. jeden klient wymienił pompę a drugi wysłał do naprawy . kolego gazmenlpg masz jakąś potwierdzoną wiedzę na ten temat?

gazmenlpg

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
mazowsze
zasłyszane od kolegów gazowników, z początków montazy do bezpośredniego wtrysku, systemy które emulują sygnał cisnienia paliwa daja info o małym cisnieniu a naprawdę pompa może pompować na maksa. były przypadki sporadyczne w instalacjach renomowanych włoskich firm :)

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
Dzisiaj sa dostępne inteligentne emulatory ciśnienia paliwa. np FPE-A

gazmenlpg

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
mazowsze
Przy bezpośrednim wtrysku sprawa jest bardziej skomplikowana, jak jedzie na gazie to nie ma zrzutu paliwa i czasem cisnienie rosnie powyżej tego co dla sterownika jest w normie

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
Jak jedzie na gazie to również podaje paliwo np. Zenit Direct 90% gazu 10% benzyny. I chyba tylko ta instalacje dawkuje benzynę równo z gazem właśnie w takiej proporcji, otwierając wtryskiwacz benzyny na 100% w odpowiednio krótkim czasie, tak aby nie zaburzyć mieszanki. W instalacjach Stag BRC jest inna polityka pracy wtryskiwacza benzyny, nie jestem pewien na 100% ale co piąty wtrysk gazu jeden wtrysk benzyny. I tu jest problem, ponieważ ten wtryskiwacz może otwierać się np 50% Może to powodować zanieczyszczenie kotwicy i problemy.

m.kozera

Początkujący
Punktów
0
z tego co wiem o dziłaniu takiej pompy to jest najczesciej napedzana z wałka, czyli pracuje zawsze tak samo natomiast zazwyczaj pompa ma zasilanie i przelew oraz zawór regulujący cisnienie. i teraz zakładając ze maksymalna wydajnośc pompy to 150 barów jadąc na benzynie ecu ustawia 100 barów i tyle idzie na wtryskiwacze 50 barów wraca do zbiornika, jak ustawia 20 to reszta wraca do baku czyli 130 barów .to troche uproszczenie bo na biegu jałowym nie ma cisnienia pracy 150 barów bo obroty wałka są mniejsze natomiast na gazie czy ecu zadaje 100 barów czy 40 to prawdopodobnie wykorzystywane jest tego pewnie ze 20 barów, tyle co zużywa na jałowym. czy ma to wpływ na żywotność pompy tj. nie przepuszczanie paliwa do przelewu tylko pchanie na wtryskiwacze , nie wiem. pewnie do tego można by napisać osobny temat i badania przeprowadzić

gazmenlpg

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
mazowsze
jak wszystko jest ok to kazdy jest zadowolony, a jak coś przestaje działać to od razu do gazownika. Miałem kilka przypadków kiedy padał regulator ciśnienia paliwa na pompie (czyli zawór upustowy) i dłuuugo musiałem tłumaczyć że to nie wina gazu bo juz wcześniej widac było że cos jest nie tak. A| pompa teoretycznie moze się szybciej zużyć jak bedzie za często pracowac na maksa. ja na razie nie stosuje żadnych emulacji na ciśnienie ,więcej jest zabawy ale wszystko mam pod kontrolą

Pietro01

Początkujący
Punktów
0
Podepnę się pod temat bo na czasie. Jak pisał, ,Lechtak albo jednocześnie gaz i benzyna albo głównie gaz i czasem benzyna czyli klient bardziej zadowolony:) tylko im więcej gazu tym bardziej trzeba oszukiwać sterownik paliwa i zastanawiać się czy coś nie padnie. Dlatego ciągle jakoś nie mogę się przekonać do montowania tych wtryskow chociaż klienci są

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
Dodatkowo, sterownik gazu emuluje czujnik ciśnienia w zasobniku( listwy) paliwa, emuluje również zawór dozujący pompy. Działa podobnie do chp boxa :D:D

vip.serwis

Początkujący
Punktów
3
tak jak piszą np. zenit nic nie emuluje, podpinasz do czujnika ciśnienia ale tylko czyta ciśnienie w celu wprowadzania korekty na dawkę. tym bardziej nie emuluje żadnego zaworu zwrotnego bo się do niego nie podpina nic. są sterowniki które emulują ale tylko czujnik ciśnienia na listwie

m.kozera

Początkujący
Punktów
0
jest tak na schemacie ale w instrukcjach do wiekszości opracowań od nich podłącza się tylko jeden przewód pod czujnik i na szkoleniach mówią żeby podłaczać jednym przewodem bo i tak nie ma emulacji tylko odczyt

Pietro01

Początkujący
Punktów
0
Miałem klienta który jeździł na Vialle, po 10 latach wymieniałem oringi na wtryskiwaczach gazu za 50 zł i jeździ dalej. Tylko że teraz ma być tanio i dobrze jak trwa gwarancja, taki rynek, więc powiedzcie czy przy montażach do bezpośredniego jest więcej problemów niż ze zwykłymi wtryskami?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Miałem klienta który jeździł na Vialle, po 10 latach wymieniałem oringi na wtryskiwaczach gazu za 50 zł i jeździ dalej. Tylko że teraz ma być tanio i dobrze jak trwa gwarancja, taki rynek, więc powiedzcie czy przy montażach do bezpośredniego jest więcej problemów niż ze zwykłymi wtryskami?
Co do Vialle to wtryski gazu są rzeczywiście nie do zdarcia i nie trzeba przy nich grzebać bez potrzeby.

Do góry Bottom