• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bicie na kierownicy.

Darecki67

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gostynin
Witam . Od dwuch miesięcy nie daje rady z biciem na kierownicy . Wszystko?sprawdzone,koła,zawieszenie,zmiana kół z przodu do tyłu,półosie na podnośniku w czasie napędu około 80-120 km,nowe tarcze hamulcowe,klocki i nic ciągle bicie na kierownicy w przedziale 60-120 km /h żaden z mechaników a było ich pięciu nie daje rady.

Volvo xc 70 napęd na 4x4/hadlex

Darecki67

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gostynin
Zmienione koła przednie na tylne i rezultat bicia kierownicy taki sam:(

Zastanawia mnie, gdyby był luz na listwie kierowniczej /maglownicy czy może to powodowa takie bicie ?

Jeżeli badania na Hunterze nie wykażą żadnych problemów z kolami,to myślę, że trzeba będzie wymontować półoś i sprawdzić.Myślę, żezacznę od tej dłuższej z prawej strony z podporą?. Co sądzicie?

Czy półosie Drive shaftparts to przyzwoity produkt ? Podobno to dobry włoski zamiennik, lecz chętnie bym posłuchał rady kogoś, kto to montował. Oryginał kosztuje 2400 zł a drive shaft (jedyny zamiennik dostępny) 750 zł. Oryginał wytrzymał 160 K, rozsądnego użytkowania więc nie świadczy to również o jakości tego podzespołu.O zapomniałem też o możliwości regeneracji w Toruniu / Motomaxie czy coś takiego ,lecz cena kielicha wewnętrznego to 950 zł i zewnętrznego 550 zł,a może to lepsze niż zamiennik :(

Ostatnia edycja:

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
jedź do jakiegos lepszego warsztatu nie musi być hunter są inne też dobre maszyny niech ci zrobią optymalizacje i będzie po problemie

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
ten wałek jak dociska koło wypiepsza łożysko na wale wyważarki i jak się zrobi luz to co ci ten test da są wyważarki z sonarem co też mierzą bicie koła np. FOCUS F790 do tego uchwyt do precyzyjnego wyważania i po krzyku

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
ten wałek jak dociska koło wypiepsza łożysko na wale wyważarki i jak się zrobi luz to co ci ten test da są wyważarki z sonarem co też mierzą bicie koła np. FOCUS F790 do tego uchwyt do precyzyjnego wyważania i po krzyku
Ten test daje w miarę miarodajne zachowanie opony na drodze. Czy sonar da to samo, śmiem wątpić.

Darecki67

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gostynin
Witam .Już po teście na Hunterze .Z przeprowadzanych pomiarów wszystko w normie.Jutro zaczynam walkę z przednią długą półosią z podporą łożyskowaną .

Witam. Już po teście na Hunterze. Z przeprowadzanych pomiarów wszystko w normie poza jedną oponą, na której odkleił się bieżnik na 3 cm /2. Wymieniłem już na niemarkowe :) Hankook zimowe cichsze niż te całoroczne Pirelli Scorpio Verde ( moim zdaniem poza nazwą Pirelli nić więcej). Jutro zaczynam walkę z przednią długą półosią z podporą łożyskowaną.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Witam .Już po teście na Hunterze .Z przeprowadzanych pomiarów wszystko w normie.Jutro zaczynam walkę z przednią długą półosią z podporą łożyskowaną .

Witam. Już po teście na Hunterze. Z przeprowadzanych pomiarów wszystko w normie poza jedną oponą, na której odkleił się bieżnik na 3 cm /2. Wymieniłem już na niemarkowe :) Hankook zimowe cichsze niż te całoroczne Pirelli Scorpio Verde ( moim zdaniem poza nazwą Pirelli nić więcej). Jutro zaczynam walkę z przednią długą półosią z podporą łożyskowaną.
Znaczy się bo nie rozumiem, masz wadę w oponie czyli przyczynę i dalej szukasz przyczyny ? Masz zacięcie i uparłeś się na tą półoś jak ...
Tak jak Toomi76 napisał dwie strony wałkowania a i tak opony szmelc ...
Niektórzy zadają pytania i tak nie słyszą co się do nich mówi ...

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
myśle że to problem w dyni Dareckiego.
koleś pisze że hankook to nie markowe, cokolwiek to znaczy...

niedawno walczyłem z kolesiem któremu wyło. Mi nie wyje a jemu wyje.
do tego w 4x4...hehehe coś wyje.
to było tak:
No jak wyje jak nie wyje vs No jak nie wyje jak wyje.

Darecki67

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gostynin

to było tak:

to było tak:

Osiołku niemiły czytaj ze zrozumieniem .Napisałem że Hankook to wcalenie nie gorszy a lepszy produkt w moim wypadku .

Przeczytaj ,pomyśl a na końcu się wypowiadaj.

Znaczy się bo nie rozumiem, masz wadę w oponie czyli przyczynę i dalej szukasz przyczyny ? Masz zacięcie i uparłeś się na tą półoś jak ...
Tak jak Toomi76 napisał dwie strony wałkowania a i tak opony szmelc ...
Niektórzy zadają pytania i tak nie słyszą co się do nich mówi ...
Kolego, po wymianie opon i optymalizacji na Hunterze, problem bicia na kierownicy pozostał ten sam (myślę, że mnie pan nie zrozumiał).

Darecki67

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gostynin
Jak dajesz na luz to drżenie kierownicy znika?
Witam. Muszę sprawdzić. W otchłani mechaników i pseudo wymieniaczy decyzję muszę podjąć sam. Więc zamówiłem półoś z Euroshaftu. Mechanik, z którym współpracuję stwierdził zużycie przegubu zewnętrznego. Przegub wewnętrzny ciężko jest zdjąć więc trudno mu zdiagnozować jego zużycie. Więc zamówiłem całą półoś wraz z łożyskiem( bo jeżeli tego nie zrobię trudno mi będzie wyeliminować usterkę)

Darecki67

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gostynin
Witam. Odnosząc się do pierwszej części wypowiedzi to trudno się nie zgodzić, lecz sarkazm dotyczący chińskiego produktu (czytaj samochodu) pokazuje twoje kompleksy, z których się nie możesz wyzwolić.

Do góry Bottom