• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bmw 120d 2.0D m47 Nie odpala nawet na plaka/samostart

lavix

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witajcie. Mam pewien problem, był robiony remont silnika, tzn nowe pierścienie, panewki uszczelki uszczeleczki itp. Problem nastał przy odpaleniu, fura nawet nie chce zagadać na samostarcie. Cylindry byly zalane olejem aby jako tako był łagodniejszy rozruch plus smarowanie, rozrząd ustawiony. Niestety na tą chwilę nie mam jak podłączyć kompa pod nią aby zobaczyć czy jakiś błąd nie wywalił. Ale na samym samostarcie powinna coś odpalić ale tutaj problem w tym iż nie chce. Przed rozebraniem silnika odpalała bez żadnego problemu, pompa wtryskowa nie ruszana, rozpinane były tylko górne wałki rozrządu. Obroty na liczniku pokazuje bez problemu podczas kręcenia, Wtryski niby też bo sprawdzał mi je koleś tylko zastanawia mnie to czy kolejność ich jest ważna czy bez różnicy? Od czego zacząć mniej więcej sprawdzanie czy bez kompa ani rusz?

lavix

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Kompresję ma bardzo dobrą :) Nowe pierścienie itp. na 80% przestawiona pompa wtryskowa o 180st, ze względu na to iż było kręcone wałem bez tłoków itp i nie zostało zaznaczone na łańcuszku jego położenia przed rozpięciem

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
I myślisz że przestawienie pompy o 180 stopni powoduje że auto nie chce odpalić nawet na plaka ?Mocno wątpliwe.
Sprawdź kompresje i czy świece grzeją, jak tu będzie ok to musi zagadać na plaka.

lavix

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
popychacze pozamieniane jak ruszane były zawory i podparte mogą być jeśli nie wycisniety olej był
Tak były ruszane ze względu na to iż głowica była planowana i myta chemicznie

popychacze pozamieniane jak ruszane były zawory i podparte mogą być jeśli nie wycisniety olej był
I zawory wątpię aby były podparte ze względu na to że głowica była ogołocona do zera i zero oleju

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Powtórzę raz jeszcze. Podaj jaka ma kompresję na cylindrach.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Tak były ruszane ze względu na to iż głowica była planowana i myta chemicznie

I zawory wątpię aby były podparte ze względu na to że głowica była ogołocona do zera i zero oleju
Kolega Ci napisał że popychacze powinno się opróżnić z oleju nie głowice

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
I nie pali plaka? Dziwne.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
I nie pali plaka? Dziwne.
pytanie jeszcze, gdzie podaje tego plaka, bo jak np, na konsole albo tunel środkowy, to ciężko będzie odpalić. jeśli do kolektora ssącego, to może być milion błędów i auto zagada. no chyba, że egr dmucha spalinami na tłoki, albo kompresja wyjechała do rodziny na święta.

lavix

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
pytanie jeszcze, gdzie podaje tego plaka, bo jak np, na konsole albo tunel środkowy, to ciężko będzie odpalić. jeśli do kolektora ssącego, to może być milion błędów i auto zagada. no chyba, że egr dmucha spalinami na tłoki, albo kompresja wyjechała do rodziny na święta.
Widze że nie czytasz całego tematu itp. Ale mniejsza o to, kompresja jest, samostart/plaka psikam do kolektora ssącego, ide właśnie wszystko sprawdzać, bezpieczniki, czy świece grzeje itp

Jesteś mechanikiem ?
Człowiekiem, zbędne komentarze pomijam które nic nie wnoszą.
nie. grabarzem. prawdopodobnie jesteś moim przyszłym klientem :D:D:p
Spokojnie poradzę sobie tylko chciał bym aby mniej więcej mnie nakierowano na odpowiednie tory nic więcej. Jeśli nie to sam po prostu dojdę

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
jak jest kompresja, to co jeszcze potrzeba żeby na plaku zagadał oprócz obrotów wału? powietrza i drogi gdzie ujdą spaliny.

Do góry Bottom