• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E46 3.0d Falują obroty

Rysiek102

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Kraków
Witam. Bmw E46 2000r 3.0d 184km manual.
Problem mam następujący, auto początkowo na ciepłym silniku,np. po trasie delikatnie a nawet bardzo delikatnie falowało, obrotomierz prawie tego nie wykazywał, ale było słychać, że silnik nie pracuje jak wcześniej.
Jako, że pracuje zmianowo nie było kiedy się tym zająć, a robię nią trochę kilometrów ;) Po jakimś czasie po rannym odpaleniu auto kulało na obrotach przez kilka sekund i podczas lekkiego przyśpieszania nie robiła tego płynnie, tylko czuć było delikatne przerwy 1,5-2tyś obr. Z czasem troszkę się to nasiliło, ale doszedł problem z ciepłym silnikiem, gdyż dzisiaj zaczął falować na wolnych obrotach i nawet raz zgasł. Podczas jazdy znacznie słabszy. Po jakimś czasie problem mija i auto ma pełną moc i pracuje równo. Ostatnio w aucie wymieniłem filtr paliwa, filtr odmy, filtr powietrza i EGR został zaślepiony. Wymieniając filtry zauważyłem, że obok jednego wtryskiwacza jest to wszystko trochę zawilgocone . Chciałbym dowiedzieć się co o tym myślicie bo jutro wybieram się do mechanika, a z nimi to różnie bywa, a do was mam zaufanie.
Dziękuję i pozdrawiam ;)

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
dignoza, diagnoza, diagnoza... Zapakuj kabla w dziurę (jak prawdziwy użytkownik BMW) i obadaj co tam w sterowniku słychać... Podpowiem - parametry rzeczywiste...

Ostatnia edycja:

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
to trzeba wymienić lub oczyścić ten EGR, bo od dłuższego czasu widzę modę na zaślepianie, a środowisko naturalne? Sadze z klamotów dezlowych są rakotwórcze...dlatego wymyślono DPF-y.
Jutro jednak idzie na kompa, a co do egr to dymił na czarno, a po zaślepieniu problemu nie ma.
No problemu nie ma bo był otwarty...

Rysiek102

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Kraków
Ciśnienie paliwa skakało od 214 do ponad 390 o ile dobrze zauważyłem. Co nie zmienia faktu, że raczej taki skok ciśnienia jest spowodowany usterką.. Mechanik twierdzi, że jeden wtrysk się zawiesza i jutro będzie robił próbę wtryskiwaczy. Co do egr, to było to zrobione w celu sprawdzenia czy dymienie ustanie i zostanie on także naprawiony, więc spokojnie nikogo nie udusze :D

Do góry Bottom