• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bmw e46 320i 99 wycie z tyłu pod obciążeniem

witek6

Początkujący
Punktów
0
Miasto
poznań
witam,

W moim bmw e46 320i 150km walczę od momentu zakupu z wyciem z tyłu w momencie gdy chociażby lekko wciskam gaz i jest to zawsze przy 4.5tys obrotów. Najbardziej słyszalne na 5 biegu ale ogólnie występuje na wszystkich biegach przy tych obrotach.

Do tej pory zostało wymienione również przy okazji innych napraw:

Dwumasa i sprzęgło nowe
dyfer używany potem zregenerowany
Skrzynia biegów
Łącznik elastyczny
Podpora wału
Tuleja nr 9 przy dyfrze
Tarcze, klocki
Łożyska
Opony były podmieniane
Szczęki od ręcznego

Co jeszcze może mieć wpływ na to wycie, buczenie bo już mi ręce opadają a mechanicy w okolicy nie mają pomysłów a ja kasy?

Pozdrawiam

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A jak niby mamy sobie wyobrazić to wycie po twoim opisie?:eek: auuuuu... auuuuu..., czy uuuuuuu... czy jak?:rolleyes:
Co jeszcze może mieć wpływ na to wycie, buczenie bo już mi ręce opadają a mechanicy w okolicy nie mają pomysłów a ja kasy?
Jedz do jakiegoś kumatego mechanika, a nie włóczysz się po jakichś panach Kaziach:shifty: Pomysły to oni mogą mieć...
dyfer używany potem zregenerowany
Kupiłeś używkę, a w twojej wyobrazni widzisz nówkę sztukę?:bored:
Co oznacza według ciebie ,,zregenerowany,,? :bored:

witek6

Początkujący
Punktów
0
Miasto
poznań
1. Nie u Kaziów tylko u mechaników ściśle od bmw w Poznaniu z klubu. Oczywiście oprócz tego różne stacje diagnostyczne i mechanicy garażowi, ale tu słyszałem tylko o łożyskach i oponach albo że mam się przyzwyczaić a to jest nie do wytrzymania np na autostradzie akurat 4.5tys na 5 wypada przy około 140km/h więc trochę słabo...

2. Jest to głośne wycie jakby basowe echo roznosiło się po aucie z tyłu. Dotykam lekko gazu i momentalnie się pojawia na tych obrotach. Puszczam i znika. Jak rozpedza się ponad 4.5tys i puszcze gaz to podczas spadania jak wejdzie na 4.5tys to buczy też w tym momencie. Na luzie tego nie ma.

3. Działo się to na dyfrze po zakupie, potem zmieniłem na inny używany i to samo a następnie kupiłem trzeci i to samo więc poddałem regeneracji tj wymiana uszczelniaczy, łożysk i regulacja luzu i to samo :)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
1. No i co ci fachurzy
mechaników ściśle od bmw w Poznaniu z klubu
ci powiedzieli, że co ci tak wyje? jestem bardzo ciekaw?:bored:

2. Nadal nic mi to nie mówi - nawet jak byś napisał całą stronę jak ci to buczy:confused::D

3.
poddałem regeneracji tj wymiana uszczelniaczy, łożysk i regulacja luzu
To nie jest żadna regeneracja:mad: Pewnie jako laik nie słyszałeś o czymś takim jak wzajemne spasowanie ataku i talerza?:shifty::meh:

witek6

Początkujący
Punktów
0
Miasto
poznań
Że wyje dyfer przez co zdecydowałem się wymianę a potem na te regeneracje.

Nie Słyszałem co dalej nie zmienia faktu że na tylu różnych dyfrach problem chyba nie występowałby dokładnie w tym samym momencie zwłaszcza że miałem różne przełożenia na tych dyfrach.

Proszę po prostu o namiary jakie jeszcze części mogą być przyczyną tego bo w diagnozę ze to dyfer już chyba nie uwierzę.

dzięcioł90

SuperMechanior
Punktów
38
to na co można podpowiedzieć już robiłeś. więcej bez auta na kanale się nie da podpowiedzieć. To wszystko trzeba jeszcze raz sprawdzać. Może to nie dyfer a skrzynia bo na nową ją nie wymieniłeś. Raczej nikt ci tu nie pomoże zza monitora nie widząc nie słysząc i nie sprawdzając

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
te regeneracje.
Ustalmy sobie jedno: to co zrobiłeś to nie była żadna REGENERACJA ty po prostu wymieniłeś łożyska, simmeringi i ustawiłeś luz (a przynajmniej ci się tak wydaje:rolleyes:) - fachowa regeneracja nie na tym polega:shifty:, na czym polega- nie będę ci tłumaczył....
Druga sprawa jest taka, że żaden z tych dyfrów nie był nowy więc i stopień ich zużycia nie był znany (nie rozumiem takiego podejścia- kupujesz coś ze szrotu i uważasz coś za NOWE, tylko że to już gdzieś pracowało- ile i w jakich warunkach tego nikt nie wie):meh:
Proszę po prostu o namiary jakie jeszcze części mogą być przyczyną tego bo w diagnozę ze to dyfer już chyba nie uwierzę.
Nie rozumiem- to te twoje miszczowie
mechaników ściśle od bmw w Poznaniu z klubu
nie powiedzieli ci co ci wyje???:wideyed::eek: nie rozumiem to byłeś chociaż u nich na warsztacie, czy tak jak tu napisałeś post na forum i oczekujesz CUDÓW???:bored:
Proszę po prostu o namiary jakie jeszcze części mogą być przyczyną tego
Chłopie bądz poważny!!!:banghead: Do lekarza też nie pójdziesz tylko chcesz żeby ci zdjagnozował coś po opisie na forum???:wideyed:

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Z Twojego opisu można wnioskować, ze problem jest w przeniesieniu napędu czyli po kolei: skrzynia, podpora z łożyskiem na wale, sam wał, łączniki elastyczne wału oraz dyfer i łożyska, niby wszystko to zrobione ale rzecz w tym, ze jak kolega wyżej napisał ani skrzynia nie była nowa, ani dyfer(mam nadzieje, ze reszta nowa:)). Bez odpowiedniej diagnozy z autem na warsztacie sie nie obejdzie, bo z takiego opisu w ciemno mozna sprawdzać te rzeczy, które wyżej napisałem ale czy jest sens zgadywać??

witek6

Początkujący
Punktów
0
Miasto
poznań
Tak sobie teraz pomyślałem. Krzyżak na wale może dawać taki efekt czy raczej czułbym jakieś drgania przy tym? Mówię o tym przy dyfrze bo to chyba jedyny element z tego co wymieniłeś którego nie ruszałem.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
To gdzie są tacy świetni mechanicy jak ty woodoo? Chętnie do takiego Podjadę :)
Nigdy nie uważałem się za świetnego:D
Chodzi mi tylko o trafne stwierdzenie co ci wyje w aucie:D
Jak dla mnie sprawa jest prosta- auto w górę na podnośniku dwukolumnowym i rozpędzenie kół do danej prędkości przy jakiej występuje opisany problem i jeden mechanik pod spód, stetoskop na uszy i wszystko jasne:smug:
Nie rozumiem po co tu jakieś kombinacje z wróżeniem po forach:confused:

witek6

Początkujący
Punktów
0
Miasto
poznań
Wiem że na forum nikt mi tego nie wywróży ale naprawdę straciłem sporo kasy i chciałbym trafić na kogoś kto to zdiagnozuje a nie wymieni części. I serio jeżeli nie miałbym do ciebie daleko z Poznania to chętnie wziąłbym dzień urlopu i podjechał bo tu chyba trzeba kogoś nie tylko z umiejętnościami ale też z chęciami.

Auto było na podnośniku irozpędzalem je a mechanicy osłuchiwali na dole i cisza. Z kolei w kabinie przy tych nieszczęsnych 4.5tys obrotów były drgania ale nie było tego wycia. Ale te drgania nie pojawiały się niby na dole na żadnym elemencie.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
tu chyba trzeba kogoś nie tylko z umiejętnościami ale też z chęciami.
No niestety muszę ci przyznać rację (pewnie zostanę zlinczowany przez brać mechaniczną:D), ale coraz częściej i jednego i drugiego zaczyna brakować w warsztatach:( Kiedyś to się nazywało ,,smykałką,,:D
Ja już fizycznie nie zajmuję się autami- więc ci nie pomogę, ale na forum jest kilku kumatych ludzi z Poznania, może któryś zechce się zmierzyć z tematem:D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Jest taka opcja jak najbardziej- tylko, że:
Auto było na podnośniku irozpędzalem je a mechanicy osłuchiwali na dole i cisza. Z kolei w kabinie przy tych nieszczęsnych 4.5tys obrotów były drgania ale nie było tego wycia. Ale te drgania nie pojawiały się niby na dole na żadnym elemencie.
:bored:

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Jak najbardziej jest to możliwe jak również elementy(tuleje) mocujące tylny wózek oraz wahacze, tylko wtedy moim zdaniem przy chociażby wpadaniu wydechu w rezonans było by raczej buczenie lub drżenie:D:D, a nie wycie:).

Do góry Bottom