• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW [E46] M43 1.9 Głuche stuki z tyłu auta.

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Witam mam problem BMW E46 SEDAN , jak wrzucę jedynkę i ruszam lekko albo wsteczny słyszę głuche stuki z tyłu , tak samo podczas jazdy i zmianie biegu podczas przyśpieszania ,tak samo z jedynki na dwójkę przy wrzucaniu troki już tak nie słychać prawie wcale , szarpania żadnego nie ma podczas jazdy, tylko głuche stuki,. Tuleje gumy wszystkie dyfra sprawdzone, krzyżak podpora wału są w bardzo dobrym stanie i nie ma żadnych luzów,sprawdzaliśmy na szarpakach ,oraz łomem każdą tuleje i gumę, jedyny co się okazało to w tylnym lewym kole coś wali, tzn: szybkie ruchy kołem przód tył jest takie walenie , nie na boki tak jak się sprawdza łożysko na boki , tylko ruchy toczenia koła jak się je złapie i rusza , co to może być ? jadać na nierównościach nie ma żądnego stukania, to dzieje się tylko podczas ruszania cofania gdy auto rusza się i podczas zmiany biegów i raptownym dodawaniu gazu lub ujmowaniu gazu? czy to walenie jest od tego ? i co tam mogło się stać ? przed chwilą dzwonił mechanik , rozebrał i szczęki były już wyjechane i zapieczony regulator mam kupić nowe i wymieni, i moje pytanie co to ma do głuchego pukania ? bo to pukanie jest kiedy się rusza z miejsca lub cofa lub na biegach podczas przerzucania biegów i autem buja , pukanie nie występuje podczas hamowania anie na dziurach ? dziwne to jakieś jest.

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Dyfer wymieniony, jedynie co się zmieniło to że dyfer jest cichy, lepszy od tego co miałem ale dalej są głuche stuki przy gwałtownym dodaniu gazu , gdy operuje gazem po zmianie biegu lekko stuku nie ma , po raz kolejny sprawdziłem wszystko luzy na napędzie , tulejach itp i nic nie znalazłem WIDMO ? ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ? :banghead::banghead::banghead:

Global5

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Część, wracając do tematu który jak widzę nie został do końca wyjaśniony.
Mam coś podobnego u siebie (E46 1,9 Sedan). Nie próbowałem jeszcze wszystkich napraw o których wspominaliście, ale u siebie
zauważyłem, że mam spory luz na amorkach tył i na ich górnych mocowaniach. Skoro słyszysz dość wyraźny stuk w kabinie to może warto to sprawdzić i u Ciebie.
Pytanie jaki masz przebieg samochodu?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A żeś błysnął...:meh: myślisz, że tak jeszcze jeździ od zeszłego roku ze stukami ?:eek::D

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
dobrze tuleje pływające wymacaj łomikiem od lat latam bmw i coś tam wiem:rolleyes:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nie widzę, aby problem był rozwiązany.
Problem to pewnie rozwiązany, tylko gość o tym nie napisał tu na forum- może to i dobrze, bo różnej maści głąby się naczytają i później się mądrzą jakby już wszystko wiedzieli, jak przyjadą na warsztat...:meh:
Może Ty coś podpowiesz?
Kumatemu mechanikowi nie trzeba pisać na forum, bo jak przyjedzie do niego auto to wie gdzie pomacać żeby znaleźć, a po za tym to nie bawię się w wróżbitę i nie zgaduję przez internet co stuka w jakimś aucie- jak go nie mam na warsztacie:D
Ale co ty możesz o tym wiedzieć internetowy ,,mechaniku,,...:meh:

Do góry Bottom